Àrea de Feminismes

Arribem, un any mes, a la tan assenyalada data del 8M, Dia de la Dona Treballadora, una data tradicionalment reivindicativa que, tal com ha passat també amb altres efemèrides de moviments diversos, el sistema pretén apropiar-se i desvirtuar-ne l’essencial caràcter de lluita.

El 8 de març d’enguany, igual que ha passat en els darrers dos anys, ve marcat per la impertorbable presència entre nosaltres de la covid-19, que va convertir-se en arma llancívola per part de l’extrema dreta per atacar el moviment feminista. Aquests dos anys de pandèmia han posat damunt la taula que l'organització social i econòmica imperant, anomenada capitalisme, centrada en el treball productiu i en l'acumulació de beneficis per banda d'uns pocs, va en contra de les necessitats bàsiques de les persones i sobrecarrega a les dones de treball reproductiu, invisibilitzat i menyspreat. Que atempta contra tota forma de vida veritablement digna. Volem trencar aquest sistema per tal que:

  • La conciliació esdevingui una figura central de tota política pública, respectant els drets dels infants a tenir una mare o un pare que els cuidin quan estan malalts, sense que això signifiqui que es perdin drets laborals o que es puguin patir cap mena de discriminació.

  • Les nostres societats comptin amb uns sistemes de salut i cures forts, que permetin que tota la població, però especialment les persones grans, puguin rebre adequadament l’atenció que necessiten, així com que assegurin que totes les malalties són investigades i tractades correctament, considerant tots els efectes secundaris i conseqüències.

  • Les feines essencials, sovint massa infravalorades per estar feminitzades, siguin reconegudes a través del seu paper imprescindible en la societat i, en conseqüència, comptin amb unes retribucions i drets laborals dignes.

  • S’avanci cap a una societat en què tothom treballi menys hores per tal que, especialment les dones, puguin dedicar-se no només als treballs de cura, sinó al propi temps personal.

  • S'asseguri una renda bàsica universal per tal que cap persona es vegi abocada a la pobresa ni a haver d’acceptar situacions laborals d'explotació.

  • L’erradicació de la violència masclista compti amb suficients mitjans socials i materials.

  • La salut i cura del planeta ocupi el lloc central que li correspon, tenint en consideració el context d’emergència climàtica sota el qual vivim.

  • La cultura de la pau sigui la constant en les relacions entre Estats en l’àmbit internacional.
Per tant, no volem tornar a l'antiga normalitat. Volem canviar l'ordre social, econòmic i polític i teixir un nou ordre que posi les necessitats de les persones i del planeta en el centre de l'activitat política i econòmica.

Des de Comunistes de Catalunya ens adherim al Manifest unitari del Moviment Feminista de Catalunya i us convidem a participar en tots els actes al voltant del 8 de març. Visca la lluita feminista!

Etiquetes de comentaris: ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma