Comunicat en defensa del model d’immersió lingüística com a eix vertebrador d’una societat catalana democràtica i inclusiva

Àrea d'Educació

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va sentenciar fa prop d’un any que un dels pilars de la convivència a Catalunya d’ençà la recuperació de la democràcia, el sistema d’immersió lingüística present a les escoles, ja no és vàlid segons els seus principis judicials. La setmana passada, la sentència va prendre forma de mesura cautelar i va obligar a l’escola Turó del Drac de Canet de Mar a impartir el 25% de les hores lectives en castellà a P5, provocant el rebuig de tota la comunitat educativa. Davant d’aquesta realitat, Comunistes de Catalunya denunciem l’enèssim intent per part del sistema judicial del Regne d’Espanya de dinamitar la convivència a Catalunya, tot instrumentalitzant el sistema educatiu mitjançant l’interès partidista de qui viu, políticament, de trencar ponts bastits des del sacrifici i l’esforç de generacions passades i presents.

La resolució es va donar en resposta a un recurs imposat per l’Advocacia de l’Estat el 2015, sota el govern del Partit Popular, i obliga a impartir un 25% de les classes en llengua castellana a Catalunya, de manera efectiva i immediata. Aquesta decisió, si bé pot quedar superada per la nova llei educativa, la qual garanteix la immersió lingüística, posa pressió sobre el que ha estat un model d’èxit educatiu i social, la immersió lingüística catalana iniciada a principis de la dècada dels 80 del segle passat. L’escola a dia d’avui no necessita més pressió, ja en té prou amb donar una resposta, amb pocs recursos, a una de les pitjors crisis socials que hem viscut com a societat, la de la pandemia provocada pel covid-19.

El model d’immersió lingüística català és un model d'èxit contrastat, reconegut per instàncies internacionals i palpable en el dia a dia de la societat catalana. Aquest model garanteix la cohesió social i anul·la la segregació per raó de llengua, promovent que, en acabar l’escolaritat obligatòria, les persones escolaritzades parlin, llegeixin i escriguin en català, castellà i altres llengües en molts casos, així com es relacionin mitjançant aquestes llengües de manera normalitzada. El model d’immersió lingüística català és una plataforma de justícia social que permet a tothom a accedir, en condicions d’igualtat, al món social i laboral.

En aquest sentit, des de l’àrea d’Educació de Comunistes de Catalunya volem expressar amb rotunditat i convicció que:

  • No permetrem que la política educativa catalana sigui segrestada per un poder judicial que participa activament de la campanya de desprestigi de la convivència a Catalunya, per un TSJC que fa política a través de les seves resolucions judicials obeint les directrius d’alguns partits polítics que viuen de la confrontació. Farem fora les mans dels jutges imparcials i partidistes del Regne d’Espanya de la política educativa del poble català. 
  • Denunciem amb energia la instrumentalització política per la via judicial del nostre sistema educatiu públic. Aquesta instrumentalització no és més que un intent d’enderrocar els pilars de la societat catalana per recollir-ne les restes en forma de rèdit electoral. Prou instrumentalitzar la política educativa!
  • Aquesta ofensiva judicial contra el model de convivència a Catalunya s’emmarca en una ofensiva més extensa contra les sobiranies dels diferents pobles del Regne d’Espanya. En aquest sentit, considerem que és urgent, necessari i inajornable que totes les forces peninsulars sobiranistes s’aglutinin en un bloc social i polític en defensa de l’exercici de la sobirania dels diferents pobles ibèrics, començant per la defensa de l’educació pública inclusiva i democràtica fins a l’enderrocament del règim borbònic espanyol i l’obertura d’un procés constituent sobre la base relacions fraternals d’amistat, cooperació i solidaritat.
Per tot això, ens adherim a la convocatòria proposada per la plataforma Som Escola, del 18 de desembre a les 11 h del matí, a la plaça Tetuan de Barcelona, per tal de fer arribar el rebuig majoritari de la societat catalana davant la judicialització de l’educació. Així mateix, per tal de cristal·litzar els acords de la III Conferència Nacional, convidem a totes les camarades a sumar i a participar en l’acte del proper dissabte. Ens volen soles, aïllades, dividides: ens trobaran juntes, determinades i agafades del braç.Etiquetes de comentaris:
Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma