Ahir va morir Antonio González Pacheco ¨Billy el Niño¨, afectat pel COVID-19. Billy el Niño¨. No va ser un patriota, ¨Billy el Niño¨ no va ser un bon espanyol, ¨Billy el Niño¨ no va ser qui compleix ordres perverses per submissió jeràrquica. González Pacheco va ser un delinqüent d’un sadisme fora de mida, un assassí que va desenvolupar la seva activitat malaltissa, protegit per un règim indigne, envoltat i protegit per gent com ell.

La situació de ¨Billy el Niño¨ no és homologable en cap estat democràtic; torturador conegut i reconegut, acusat de crims de lesa humanitat, guardonat durant el franquisme i la democràcia, sempre ha estat impune. Ni tan sols l’ordre internacional de cerca i captura interposada per la Jutge Maria Servini dins del marc de la querella argentina ha aconseguit que segui davant d’un jutge espanyol.

El fet que aquest personatge hagi mort de COVID-19 sense retre comptes amb la Justícia ens deixa tres idees:

• El franquisme no és mort
El sistema sorgit de la Transició no va ser un punt i final del franquisme. La dictadura va mutar transformant el seu poder polític en poder econòmic alhora que mantenia un altíssim nivell d’influença en els mecanismes més profunds de l’estat com la justícia. l’exercit i les forces de seguretat. Cal ser crítics amb la Transició sense oblidar-nos que des de l’esquerra també hem comés errors.

• Hi ha més Billys
La figura d’Antonio Gonzàlez Pacheco ha centrat l’atenció pública però no és l’únic ni el més rellevant, sols cal recordar el cas de Rodolfo Martín Villa, exMinistre de Interior amb una ordre de cerca i captura internacional.

• Democràcia
La crisi del COVID-19 ens obliga a redibuixar un nou futur que sens dubte ha de ser més just i democràtic i no podem construir el demà arrossegant un cop més, la llosa del franquisme, això implica la retirada de totes les medalles i condecoracions a títol pòstum, així com polítiques de memòria, justícia i reparació.

Àrea de Memòria Històrica

Etiquetes de comentaris:




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma