Resolució del Comitè Executiu de Comunistes de Catalunya sobre la Cimera Social del Clima.

La mobilització de joves arreu del món exigint solucions reals davant l'emergència climàtica ha representat un revulsiu en l'ecologisme, en el moviment ecologista.

S'ha pres consciència que la resposta a l'emergència climàtica i a l'amenaça de la vida tal com la coneixem, requereix d'una acció política que controli democràticament l'economia, per tal de fer-la ecològicament sostenible.

Comunistes de Catalunya i la Joventut Comunista de Catalunya, ens vàrem manifestar, el passat #27S, a Barcelona, amb els lemes "Red Is The New Green" i "Salvem el planeta del capitalisme", per posar en relleu una necessitat urgent: cal canviar de sistema per salvar el planeta.

Entenem la lluita contra l'emergència climàtica com a part de la lluita de classes; Que les empreses facilitin el transport col·lectiu per a les treballadores i els treballadors és una lluita pel repartiment de la riquesa, és la lluita pel salari. La lluita ecologista als barris, als llocs de treball i als entorns rurals és la lluita del poble contra un sistema depredador, que busca la maximització dels beneficis esprement a les persones i als recursos sense fre. Esprem persones, amb treballs esgotadors, amb vides estressants, i amb hàbits i un consum realment innecessaris, i altament contaminants. Esprem la natura, trinxant el territori per a l'especulació, obtenint recursos com l'or, el carbó i el petroli de forma malaltissa, creant grans extensions de conreu dels quals obtenen grans beneficis basant-se en l'ultra explotació dels sectors més oprimits de la classe treballadora i en l'ús de pesticides i mitjans nocius per a la terra.

Necessitem alliberar-nos de la dependència de les energies fòssils en la indústria, en els productes de consum o en la mobilitat, protegir l'entorn natural, i una major cura dels entorns naturals per protegir la biodiversitat. Això només es pot donar en un sistema que planifiqui de forma democràtica la seva economia, que tingui com a prioritat el benefici de la societat i no del capital, que instal·li uns nous hàbits de consum més saludables i sostenibles. La transició ecològica no pot venir només de grans inversions públiques que beneficiïn els sectors verds de l'economia. No es pot tractar només de beneficiar amb diners públics a unes determinades empreses que tenen com a negoci les energies renovables. No pot ser una transició entre anar amb una bossa de plàstic i anar amb una bossa de tela al banc d'aliments. Es tracta de fer una transició ecològica que, a la vegada, reparteixi el treball i la riquesa. La transició ecològica ha d'anar de la mà amb una transició al socialisme. En aquests moments, per a molta gent, és més imaginable la fi del món que la fi del capitalisme. Fem que ressoni de nou la vella dita: socialisme o barbàrie.

Comunistes de Catalunya compartim el Manifest de la Cimera Social pel Clima, del qual volem destacar "Un model de desenvolupament capitalista i depredador basat en un creixement econòmic infinit és incompatible amb els límits planetaris. Cal una transició cap a models ecosocials sostenibles, amb menor consum de materials i energia, que no desbordin els límits biofísics del planeta. Apostar per un nou model energètic rebutjant les falses solucions com l'energia nuclear, la geoenginyeria o els biocombustibles com l'oli de palma."

Comunistes de Catalunya donem ple suport:
• A les mobilitzacions mundials #6DPorElClima que tindran lloc a Santiago de Xile i a Madrid, després de la decisió unilateral del govern xilè de cancel·lar la #COP25 i la seva posterior acollida a l'Estat espanyol.
• A la #PreCOP25Bcn cap a la #CumbreSocialClima Madrid
• A la Cimera Social pel Clima impulsada per diferents organitzacions, plataformes i moviments socials, sindicals i ambientals de Catalunya i de tot l'estat espanyol, enxarxada a la crida realitzada per tota la comunitat internacional, i especialment de la joventut mobilitzada pel clima en Fridays for Future, de tornar a sortir al carrer exigint el proper 6 de desembre mesures reals i ambicioses a la comunitat internacional reunida a la COP25.
• A el vessant internacionalista de l'ecologisme crític que, a la manifestació, posa en primera línia de protagonisme a la solidaritat amb les persones i els pobles que pateixen amb especial virulència la degradació ambiental i social que han suposat les polítiques neoliberals esteses pel planeta. A Xile i arreu del món hi ha clars exemples de com es vulneren sistemàticament drets humans i ambientals. A Xile la política extractivista, les zones de sacrifici i la política hidràulica devastadora amb regions completes són exemples del que no és permissible. La denúncia d'aquests fets hauria de tenir el seu altaveu a la COP25 i una transició justa i equitativa.

Comunistes de Catalunya
Comitè Executiu


Barcelona, a 28 de novembre de 2019

Etiquetes de comentaris: ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma