Comunicat de la Secretaria d'Internacional de Comunistes de Catalunya sobre la situació a l'Equador.


El proppassat dimarts 1 d'octubre el govern equatorià de Lenin Moreno anuncià un paquet de mesures conegudes ja popularment com el "paquetazo" a instàncies del FMI, entre les quals podem destacar:
• L'eliminació del subsidi estatal a la gasolina extra i ecopaís, així com del dièsel i anuncià la liberalització de preus
• L'eliminació d'aranzels per la compra d'equip i maquinària de matèries primeres tant agrícola com industrial. I l'eliminació també dels aranzels a la importació a telèfons mòbils, tauletes i ordinadors.
• La renovació amb un 20% menys de remuneració dels contractes ocasionals.
• La retallada de vacances per als treballadors del sector públic: de 30 dies, passaran a gaudir només 15, com en el sector privat.
• Treballadors d'empreses públiques aportaran mensualment un dia del seu salari.
• Una nova llei que podria facilitar noves modalitats de treball per als que inicien una emprenedoria i nova modalitat de contracte, de reemplaçament, en cas de maternitat i paternitat i malalties catastròfiques.
• Una nova forma de jubilació patronal: els empresaris aportaran un 2% extra mensual per als nous treballadors.
• Reducció a la meitat del Impuesto de Salida de Capitales (incentivant òbviament aquesta fuga de capitals).

En cas de dur-se a terme a èxit aquestes mesures poden portar al desastre econòmic i a la ruïna econòmica al país, tal com ha ocorregut en altres ocasions quan s'han dut a terme les recomanacions de l'FMI, tenint com a exemple Argentina, Haití i un llarg etcètera, així com el mateix Equador en els anys de plom del neoliberalisme, que obligaren a la població equatoriana a emigrar de la seva terra per anar a buscar-se una vida millor, entre altres llocs, a casa nostra.

La resposta popular enfront d'aquest atac sense precedents als drets equatorians no s'ha fet esperar . En jornades de protesta al llarg de tot el país, havent-hi convocada una aturada nacional fins que no es derogui el "paquetazo".
A aquestes mobilitzacions s'hi sumaran una mobilització d'indígenes de tot el país que preveu arribar a Quito el 8 d'octubre. A més en el moment del comunicat, moltes institucions públiques estan en mans dels manifestants i els camperols han pres els pous petroliers ha pres els pous petroliers a la província d'Orellana.

El govern ha reaccionat desfermant una repressió brutal en contra la seva població, s'ha decretat l'estat d'excepció a tot el país, així com la capital es troba en una situació d'absoluta militarització.

En el moment de redacció d'aquest comunicat les detencions ja ascendeixen a més de 350, i ja hi ha el primer mort per la policia produït en les protestes.

Enfront d'aquesta situació Comunistes de Catalunya volem manifestar el següent:
• Expressem la nostra màxima solidaritat amb el poble de l'Equador i les seves organitzacions socials i d'esquerres en aquests durs moments
• Exigim al govern de Lenin Moreno que cessi la repressió contra el seu poble i que derogui l'Estat d'Excepció
• Exigim la retirada del denominat "paquetazo" i la fi de la ingerència i tutela de l'FMI sobre l'Equador
• Exigim al govern d'Espanya una contundent condemna dels fets ocorreguts i de la brutal repressió policial sobre les manifestants equatorianes.

Comunistes de Catalunya
Secretaria d'Internacional

Etiquetes de comentaris: ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma