La presidenta del Bloco d'Esquerda de Portugal, Catarina Martins, defensa l'exemple del govern de progrés de Portugal, que demostra que és possible fer a terme polítiques alternatives al neoliberalisme.

La presidenta del Bloco d'Esquerda de Portugal, Catarina Martins, va parlar de les dificultats per les que travessa el seu país, els treballadors del qual són víctimes, igual que els treballadors alemanys, de les polítiques neoliberals de la Unió Europea. Va explicar que l'austeritat va crear una crisi econòmica per baixar els salaris i pressionar que es baixessin a la resta dels països, i va deixar clar que no són els treballadors portuguesos els qui pressionen la baixada dels sous dels treballadors alemanys, sinó que "és el capital financer el que necessita baixar els salaris per guanyar beneficis".

La líder del Bloco va carregar contra les institucions europees, els tractats i les normes que treuen poder als parlaments per a donar-lo a unes institucions que ningú ha elegit. "Els neoliberals odien la democràcia (...) perquè per a ells la sobirania popular i la democràcia són un obstacle per al projecte europeu neoliberal (...) i per això també els espanten els drets i les organitzacions de treballadors". Per a il·lustrar-ho, va explicar que durant els 5 anys en què es va imposar l'austeritat a Portugal, amb retallades de salaris i pensions, amb la privatització d'empreses i sectors públics, amb la desregulació del mercat laboral, sense poder resoldre el deute públic ni els problemes bancaris, quan creixia l'atur i els joves emigraven com no ho havien fet des de la dictadura, les institucions europees i el govern alemany posaven a Portugal com un bon exemple a seguir. I quan el 2015 es va formar un govern recolzat per l'esquerra i es van aturar les privatitzacions, es van recuperar una mica les pensions i els salaris, es va començar a combatre la pobresa, es va crear una mica de treball i es va recuperar una mica l'economia, va ser quan les institucions europees van començar a dir que Portugal és un problema.

Catarina Martins va advocar per la reestructuració del deute públic, que no només afecta Portugal, sinó també a Espanya, Itàlia i Grècia. Va dir que aquest deute continuarà creixent mentre se segueixi ajornant la seva reestructuració. També que "s'havia creat per salvar els bancs" i que va ser "l'excusa perfecta per a imposar un ràpid procés de privatització, alliberaments i desregulació, debilitant l'estat de benestar, atacant als drets laborals i augmentant la precarietat".

La presidenta del Bloco va concloure dient que no hem de triar entre els neoliberals i l'extrema dreta, que podem optar per recuperar la democràcia i els drets dels treballadors i que "l'esquerra ha de donar una resposta des de la solidaritat, amb esperança i sense por perquè hi ha un nou món per a construir".

Font: European Left

Etiquetes de comentaris: , , ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma