Lluís Rabell: “Necessitem uns pressupostos radicalment socials i expansius per fer front a l’emergència social”.

El president del grup parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot, Lluís Rabell, ha instat el nou govern que ha presentat avui Carles Puigdemont a “sacsejar prioritats, revertir retallades i dinàmiques de privatització que han posat en perill els serveis públics, la sanitat, l’educació així com les infraestructures i empreses estratègiques, però també polítiques mediambientals i d'impuls econòmic”. Rabell ha considerat important saber si aquest Govern continuarà en la línia dels que l'han precedit o “pretén operar un gir pel que fa a les polítiques de retallades que ens han dut fins aquí”, alhora que ha advertit que el seu grup farà d’oposició d’esquerres.

Durant la seva intervenció, Rabell ha fet una primera “pregunta obligada”: “Ens proposarà aquest Govern uns nous Pressupostos o compta prorrogar els comptes del 2015?”. “La qüestió és clau: uns pressupostos prorrogats, encotillats en les partides i prioritats de l'exercici anterior, induirien a l'ofec i al continuisme”, ha afirmat. I això, ha dit, quan és necessari “implementar mesures d'emergència social perquè el «pla de xoc» anunciat es queda molt curt davant els estralls d'aquests anys”. “Necessitem, per tant, uns pressupostos radicalment socials i expansius”, ha demanat Rabell, que també ha reclamat compromisos clars pel que fa a la lluita contra la corrupció.

Pel que fa estrictament a la composició del Govern, Rabell ha criticat que sembla correspondre’s més aviat a determinats “equilibris interns, a una distribució d'àrees d'influència entre les diferents forces polítiques que en formen part”, que no pas a una estructuració “lògica i operativa” de l'executiu. “I això, ens temem, pot causar serioses distorsions”, ha lamentat el president del grup parlamentari de Catalunya Sí Que es Pot, que ha posat com a exemple la decisió “sorprenent” que Habitatge passi a l'àmbit de Governació mentre els instruments amb els quals correspondria fer polítiques públiques d'habitatge – com ara l'Incasòl – segueixin sota la tutela d'un altre departament. I ha afegit que “crida l'atenció que una matèria tan sensible com la comunicació es gestioni des de dues secretaries, una en mans de CDC i l'altra d'ERC”.

Segons Rabell, és encara “més qüestionable” la separació entre Empresa i Ocupació, perquè pot obrir la porta a dinàmiques molt negatives, com desvincular l'àmbit de les empreses de les problemàtiques del món del treball, de la formació, o de les polítiques industrials; així com agrupar Treball, Benestar social i Famílies, i l’absència d’una conselleria de Medi Ambient. “Aquesta mancança és errònia quan la comunitat internacional està debatent dels impactes assoladors del canvi climàtic, quan els índex de contaminació de l'àrea metropolitana de Barcelona esdevenen un gravíssim problema de salut pública, quan urgeix endegar la transició cap a un nou model energètic o quan la gestió dels cabals dels rius esdevé estratègica pel futur del país”, ha recordat. “Justícia social i mediambiental necessiten avançar plegades i, alhora, constitueixen el fonament d'un desenvolupament sostenible”, ha conclòs Rabell.

Font: EUiA

Etiquetes de comentaris: , , , , , ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma