Després de que aquest dimarts En Comú Podem es registrés com a grup parlamentari al Congrés dels Diputats conjuntament amb altres confluències i amb Podemos, Esquerra Unida i Alternativa ha destacat que el grup encapçalat per Xavier Domènech “tindrà una veu pròpia, dintre d’un grup plurinacional, però amb les característiques pròpies d’un grup parlamentari: autonomia política –sense disciplina de vot–, participació en els debats, una agenda pròpia i portaveus propis”. Tanmateix, ha denunciat el bloqueig de la Mesa del Congrés al grup propi d’En Comú Podem. “Estem davant d’una autèntica decisió política de Règim per negar-li grup a la força del canvi que va guanyar les eleccions a Catalunya”, afirma EUiA, que subratlla que aquesta decisió “contrasta, per l’arbitrarietat manifesta, amb les facilitats que s’han donat a altres grups per formar-se, encara que no compleixen literalment els requisits reglamentaris, com és el cas de Democràcia i Llibertat”.
En un comunicat dirigit a l’afiliació i els simpatitzants de la formació, el Coordinador de Política Institucional i Programa d’EUiA, Toni Salado; i els diputats d’En Comú Podem Joan Mena i Fèlix Alonso recorden que En Comú Podem “es va registrar a la Junta Electoral Central com coalició exclusivament catalana, amb personalitat jurídica pròpia i diferenciada clarament de la candidatura estatal de Podemos i de la resta de confluències”, i que els resultats electorals van atorgar-li 12 diputats i diputades i més del 15% de percentatge de vot en totes les circumscripcions on s’havia presentat, “requisits que marcava el reglament del Congrés per demanar el grup parlamentari”. Malgrat això, denuncien, “la negativa reiterada dels partits polítics que tenen la majoria a la Mesa, PP, PSOE i Ciutadans”, amb una “interpretació completament restrictiva” del reglament, ha impedit que En Comú Podem pogués fer grup parlamentari propi català.
La formació assenyala que l’argument adduït per la majoria de la Mesa de que en realitat totes son candidatures de Podemos “és fals i no aguanta el mínim contrast atenent a la configuració jurídica i política de cada una de les candidatures, i a com les va tractar el Ministeri de l’Interior, la Junta Electoral Central, i la pròpia Casa Reial”, que ha cursat invitació a En Comú Podem per la ronda d’entrevistes que el cap d’Estat fa prèviament a la sessió d’investidura, separadament de Podemos.
EUiA ha col·laborat perquè IU pogués tenir grup propi
D’altra banda, EUiA ha col·laborat en les gestions i contactes polítics per afavorir que Izquierda Unida pogués tenir grup propi, i subratlla que “els diputats d’EUiA estaven a disposició per ser prestats en cas de que fos necessari”. Però assenyala que “malauradament aquest préstec no era requisit suficient per que IU tingués grup, ja que necessitava sumar el percentatge de vot de més candidatures fins arribar al 5% del total estatal (IU té el 3,67%)”.
En aquest sentit, agraeix a ERC que accedís a sumar amb IU i amb Bildu, gest “que confirma una bona relació històrica entre aquests espais al Congrés dels Diputats”, i lamenta que la majoria de PP i C’S a la Mesa del Congrés hagi vetat “que veus progressistes tinguin grup al Congrés, amb una nova interpretació restrictiva sense precedents del reglament de la cambra, que esperem que en els propers dies es pugui esmenar”. En els propers dies, EUiA demanarà una reunió amb els diputats d’IU per poder establir mecanismes de cooperació en l’àmbit parlamentari.
Font: EUiA
Etiquetes de comentaris: #RepúblicaCatalana, #RevolucióDemocràtica, #RupturaDemocràtica, Actualitat