Manifest del Comitè 1r de Desembre, la Plataforma unitària d’ONG Sida de Catalunya, en motiu de la commemoració del Dia Mundial de la Sida.
Manifest Dia Mundial Sida 2015

Com cada any, el Comitè 1r de Desembre, la Plataforma unitària d’ONG Sida de Catalunya, tornem a commemorar el Dia Mundial de la Sida. Per a nosaltres, és un dia clau i una oportunitat per fer present les nostres reivindicacions i exigir respostes clares i contundents als/les responsables de les polítiques públiques. Volem respostes que tinguin present les realitats vitals, socials i polítiques que existeixen en relació al VIH/sida. Volem respostes que situïn a la persona i als seus contextos en el centre dels debats. Volem respostes que parteixin dels respecte dels drets de totes les persones. Volem respostes que plantin cara a l’estigma i la discriminació que encara en manté. Volem respostes que revolucionin la prevenció des d’un model fonamentat en la promoció de la salut sexual de cada persona. Per tot això que,

Exigim el lideratge la Generalitat de Catalunya en el desplegament de l’Acord nacional per a fer front a l’epidèmia del VIH a Catalunya i contra l’estigma relacionat, signat per tots els grups polítics ara farà ja gairebé 2 anys, prioritzant el Pacte Social per a la No Discriminació de les persones que viuen amb VIH inclòs en el mateix Acord.

Reivindiquem la necessitat que el nou Pla d’Acció sigui aprovat quan abans millor i que suposi una eina real i consensuada que contempli una estratègia conjunta i assumida per tots els departaments de la Generalitat de Catalunya. El darrer esborrany presentat al Comitè 1r Desembre al qual no vàrem donar suport, es limitava a ser una suma de les accions implementades en l’actualitat. Volem seguir treballant per un nou Pla d’Acció que no reprodueix els errors detectats en els anteriors plans i que suposi un veritable full de ruta capaç de liderar les polítiques de salut pública en relació al VIH/sida en els propers anys.

Reclamem una revisió de les actuals polítiques de prevenció del VIH. L’arribada, en un futur pròxim, d’una nova eina preventiva com és la profilaxi pre-exposició és, sense cap mena de dubte, una molt bona notícia que amplia l’actual ventall d’eines disponibles. Cal però aprendre del passat i no reproduir errors comesos. Cal un treball conjunt i de consens entre els/les responsables polítics, les societats científiques i la comunitat. Cal resoldre dubtes importants com ara Qui tindrà accés? Com es facilitarà aquest accés? Com es vincularà el seu ús amb el d’altres eines preventives com ara el condó? Com es farà el seguiment clínic? Com es relacionaran els missatges adreçats a la prevenció d’altres ITS o de l’hepatitis C?

Exigim l’adequació de les polítiques de salut pública als diferents col·lectius d’homes gais, bisexuals, i altres homes que tenen sexe amb homes. Des del C1D i les seves entitats membre, fa anys que es dóna resposta a la complexitat de les vulnerabilitats que envolten aquests col·lectius des d’una perspectiva de la promoció de la salut sexual fonamentada en els drets sexuals i la lluita contra la serofòbia i la LGTBIfòbia. Cal millorar les estratègies i missatges adreçats a aquests col·lectius però cal també evitar discursos estigmatitzadors que puguin vulnerar els seus drets fonamentals.

Denunciem, després de 4 anys consecutius fent-ho, que no existeix resposta a les demandes concretes realitzades sobre la necessitat de revisar els pressupostos destinats a salut pública o al fet de millorar l’actual model de relació contractual amb les entitats que impedeix un correcte funcionament de les activitats que realitzem. Després de 4 anys de lluita ens trobem amb què aquest tema es troba enquistat i per això demanem que el futur president o presidenta del govern de la Generalitat de Catalunya prengui partit i que no doni l’esquena a les polítiques del VIH/sida a Catalunya, fent que aquestes tornin a ser prioritàries per al nostre país.
Aquí estem, revoltades per la prevenció!Aquí seguirem, revoltant-nos pels drets de totes les persones que viuen amb el VIH!


Comitè 1r Desembre
Dia Mundial de la Sida 2015


http://www.comite1desembre.org/manifest-dia-mundial-sida-2015/

Etiquetes de comentaris: ,
Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma