En Comú Podem ha presentat aquest diumenge les seves prioritats programàtiques per a les eleccions del pròxim 20 de desembre, que recullen mesures per impulsar un referèndum vinculant, la recuperació dels drets socials i de la democràcia real. En un acte que s'ha celebrat al Parc de l'Estació del Nord en la qual han participat els membres de la candidatura catalana i que pertanyen a les llistes de les quatre demarcacions territorials.
Xavier Domènech, cap de llista, ha manifestat que el referèndum és necessari, urgent i possible: "Si hi ha un moment per fer política és ara, perquè hi ha una candidatura com En Comú Podem que ha teixit llaços fraterns i solidaris amb forces que al conjunt de l'Estat ens fan costat. No estem sols. Junts ho farem tot”. "El 20 de desembre els catalans i catalanes anem a protagonitzar el canvi real, a fer fora el PP", ha declarat el cap de llista.
La número 2 de la candidatura, Marta Sibina, ha presentat les mesures per lluitar contra la corrupció, “un dels principals enemics de la democràcia”, ha assenyalat. “Amb la corrupció passa com amb la crisi, que alguns estan interessats en presentar-la com un fenomen atmosfèric. Però és sistèmica, i com a tal s’ha d’abordar”, ha sentenciat Sibina. Entre altres mesures, En Comú Podem planteja incloure el finançament irregular dels partits al Codi Penal i prohibir la contractació pública amb empreses participades per persones condemnades per corrupció o que operin a paradisos fiscals.
Josep Vendrell, número 3, ha assegurat que En Comú Podem posarà l’economia al servei de la gent i no de les grans elits, “ens diuen que no hi ha alternativa a la precarietat i que és l’única recepta possible. Però nosaltres diem que és mentida, que no és que no es pugui sinó que no es vol”. En aquest sentit Vendrell ha fixat els eixos bàsics del programa econòmic: “Una economia pel dret al treball digne que acabi amb la reforma laboral, una economia per la igualtat i els drets socials que derogui l’article 135 i una economia democràtica, productiva, no especulativa, verda i amb capacitat de garantir feina que inclogui una reforma fiscal”
Lucia Martín, número 4 de la candidatura, ha exposat les principals mesures referents a l’habitatge. “La nostra candidatura recull les propostes que la ciutadania porta reclamant al carrer des de fa temps” ha assegurat Martín. “És un orgull que el nostre programa inclogui les reivindicacions de la PAH i altres organitzacions”, ha continuat la candidata. Mesures com aturar els desnonaments per motius econòmics, promoure una llei de segona oportunitat que pugui liquidar els deutes “també amb retroactivitat”, i crear un fons d’habitatge social “amb els pisos de la SAREB, perquè són nostres i han d’estar a disposició de la gent”, ha conclòs Martín.
El número 5 de la llista per Barcelona, Raimundo Viejo, ha començat la seva intervenció assegurant que “som una nació i tenim dret a decidir”, i per efectiu aquest dret, En Comú Podem “ho diu més clar que mai: defensem un referèndum d’autodeterminació vinculant perquè puguem decidir quin és l’encaix territorial que volem”. A més, Viejo ha assegurat que “sigui quina sigui la decisió que prengui el poble de Catalunya en aquest referèndum, es farà efectiva”, ha sentenciat.
La número 6 de la candidatura i especialista en qüestions de gènere, Mar Garcia Puig, ha assegurat que En Comú Podem “entén la justícia de gènere com un principi fonamental per assolir la igualtat d’oportunitats”, i com “un assumpte que afecta la societat en el seu conjunt”. Garcia ha recordat que, en aquesta setmana contra la violència masclista, la candidatura reclama que “les violències masclistes siguin una qüestió d’estat”. Per aconseguir-ho, el programa proposa “la creació d’un ministeri de feminismes i diversitats sexuals”, ha anunciat la candidata.
“Blindar els serveis públics, especialment l’educació i la sanitat, és la millor manera de treballar per societat més cohesionada, més justa, més equitativa i més democràtica”, ha defensat Joan Mena, candidat número 7 per Barcelona. La prioritat en matèria de salut, ha explicat, és “recuperar un sistema nacional salut públic, integral, universal, equitatiu i finançat de forma suficient”. Pel que fa l’educació, la prioritat és “potenciar la xarxa pública com a eix vertebrador, reduint progressivament els concerts”, així com fomentar la investigació i garantir que tothom pugui accedir a la universitat.
Joan Luengo, número 2 per Girona, ha afirmat que la lluita contra el canvi climàtic estarà al centre de les polítiques d’En Comú Podem, “quan passi la cimera de París tothom s’oblidarà del canvi climàtic, nosaltres no ho farem. Volem que l’energia estigui al servei de les persones, treballarem per a què el 100% de l’energia que es faci al nostre país sigui renovable”.
El contingut: impulsar un referèndum vinculant, recuperar els drets socials i recuperar la democràcia
El programa d'En Comú Podem incorpora compromisos i no promeses, i bàsicament planteja tres grans línies d'intervenció: impulsar un referèndum vinculant, recuperar els drets socials i la democràcia real. La candidatura ha presentat avui les seves prioritats programàtiques que es concreten en: reclamar un referèndum vinculant per decidir el futur de Catalunya en solidaritat amb la resta de pobles de l’Estat, un pla de rescat ciutadà que inclogui una renda ciutadana garantida, la demanda de feina de qualitat amb el foment de l’ocupació en sectors com el de les energies renovables, la mobilitat sostenible o la cura a les persones dependents, blindar els serveis públics aturant les retallades, un model financer al servi de la gent: banca pública i sortir del corsé del deute, aturar els desnonaments i aprovar la dació en pagament i que les entitats financeres es coresponsabilitzin en l’habitatge públic de lloguer.
D’entre les 10 propostes també destaquen l’aposta per un nou model energètic sostenible perquè Catalunya sigui un territori lliure d’agressions: que es posin fi a projectes com el Castor, el fracking, el tancament de les centrals nuclears, aturar els transvasaments i l’especulació del sòl; situar la lluita contra la violència masclista com una qüestió d’estat, garantir el dret a l’avortament i al propi cos, reclamar el tancament immediat dels CIE i impulsar polítiques d’acollida per a refugiats, i, en definitiva, garantir una democràcia neta i plena, amb una manera de fer política basada en la transparència i la lluita contra la corrupció, amb un registre públic de lobbies (o lliure de les pressions dels lobbies) i on la participació ciutadana hi tingui un paper central.
Al document inicial del programa s'han incorporat un total de 20 noves mesures, fruit del procés de participació digital on a més de poder debatre les propostes, s'han sumat cinc mesures per cada bloc temàtic del programa. En els pròxims dies es podrà consultar el programa complet d'En Comú Podem a la pàgina web de la candidatura.
Procés de participació
En Comú Podem és una candidatura de base ciutadana i l'única que ha obert al conjunt de la ciutadania el procés d’elaboració del programa electoral. Aquesta candidatura entén que el canvi s’ha de produir des de baix i és així, des de baix i col·laborativament, és com s'ha construït el programa. El procés s'ha desenvolupat en quatre fases.:
1) El document de partida. Es va elaborar un primer document per al debat a partir de les propostes recollides en les sectorials dels diferents actors de la confluència i les aportacions rebudes de moviments socials i persones expertes en cada àmbit. Vam organitzar el debat en quatre grans blocs:
- Nou model econòmic, social i ecològic
- Justícia social i ciutadania
- Medi ambient i territori
- Revolució democràtica
2) Participació presencial. El passat 14 de novembre es van organitzar unes jornades de participació amb quatre tallers paral·lels a Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona. Més de 400 persones van participar-hi i van poder debatre el document inicial i fer-hi noves aportacions.
3) Participació digital. A partir dels debats i les aportacions rebudes es va elaborar un segon document que es va sotmetre a un nou espai de debat i proposta, aquest cop on-line, obert al conjunt de la ciutadania. A través de l’eina DemocracyOS més de 600 persones van poder debatre el programa, fer noves propostes i esmenar les existents. L’eina, a més, permetia que els participants poguessin votar les aportacions realitzades per altres persones. En total es van recollir més de 1.000 aportacions i 2.500 vots durant els tres dies que l’eina va estar oberta.
4) Integració. Es van crear equips de treball amb persones expertes i/o interessades en cada matèria. De forma col·laborativa, aquests equips han estat els encarregats de confeccionar la versió final de les mesures del nostre programa, integrant les aportacions sorgides dels diferents espais participatius. El document final incorpora, tal com En Comú Podem s'havia compromès, les cinc propostes més votades de cada bloc. A banda d’aquestes 20 mesures, però, cal destacar que més del 80% de la resta d’aportacions realitzades en els espais participatius han estat incorporades al programa d’una manera o altra.
El programa d’En Comú Podem, doncs, no és un programa fet als despatxos. És un programa resultant de la intel·ligència col·lectiva, resultant de la capacitat de posar a treballar en comú aquelles persones que tenim uns objectius compartits. Un programa fet per la gent per garantir que el canvi que vindrà serà una veritable revolució democràtica impulsada des de baix.
Etiquetes de comentaris: #RepúblicaCatalana, #RevolucióDemocràtica, #RupturaDemocràtica, #UnitatPopular, Actualitat