Mohamed Salem Laabeid, director de RASD-TV impartirà la conferencia “La televisió sahrauí i mitjans de comunicació al Sàhara Occidental”, el proper 10 de desembre, Dia Internacional del Drets Humans, a les 12h, al Col.legi de Periodistes de Barcelona, Rambla de Catalunya 10, Pral.


La conferència-col.loqui tractarà sobre la persistent prohibició de l’accés lliure als mitjans de comunicació, la persecució constant de periodistes sahrauís, la resistència per trencar el silenci informatiu i la vulneració constant dels drets humans als territoris ocupats del Sàhara Occidental, junt amb l’inici de la producció d’informatius en castellà a RASD-TV. És important destacar que RASD-TV és l’únic mitjà de comunicació no marroquí amb presència al territori ocupat i les seves emissions en castellà es poden seguir a través d’internet.

El Maig de l’any 2009 començaven les emissions en àrab de la Televisió Sahrauí des dels campaments de refugiats en el desert de Tinduf. La República Àrab Sahrauí Democràtica (RASD) feia un pas endavant en el seu esforç per tenir presència ens els mitjans de comunicació internacionals.

Al maig de l’any 2014, inicien les emissions d’un resum de notícies en castellà. El castellà és el segon idioma oficial de la RASD i continua sent obligatori a les escoles



Reprimir la llibertat de premsa per silenciar el conflicte

Els periodistes són regularment l’objectiu de repressió de les autoritats d'ocupació marroquina, que volen silenciar el testimoni de la vulneració sistemàtica dels drets humans de les forces d’ocupació marroquines contra la població civil sahrauí als territoris ocupats. Davant la prohibició d’accés als territoris ocupats a mitjans de comunicació lliures, el bloqueig informatiu només es trenca amb la informació que emet RASD TV i la que distribueix els activistes l’Equipe Media a través de la xarxa. Equipe Media és reconegut per la Federació Internacional de Periodistes i està format per “ciutadans i ciutadanes periodistes” que arrisquen les seves vides per a informar sobre la repressió al Sàhara Occidental ocupat. Els periodistes sahrauís contraresten la propaganda mediàtica del Marroc, que inclou la creació de molts mitjans digitals per confondre l’opinió pública internacional.

Els arrestos arbitraris, intimidacions, agressions als periodistes sahrauís per les autoritats marroquines d'ocupació són violacions de la llibertat d'expressió i la llibertat de la premsa, completament contrari al dret internacional. Durant els quatre últims anys, després del desmantellament de Gdeim Izik, són nombrosos els periodistes empresonats, ferits, intimidats o amb l’equip professional requisat.

El 2 de juliol el periodista i bloguer sahrauí Mahmud El-Haissan va ser detingut per agents de la policia marroquina que l'esperaven davant del seu domicili. L'1 de juliol, RASD TV havia publicat un vídeo d'una manifestació pacífica popular a Al-Aaiun ocupat on apareixia el periodista. Mahmud El-Haissan, continua empresonat. Té previst el judici per al mateix dia 10 de desembre.

ACAPS Federació
c/ Pere Vergés 1, planta 10 despatx 14 (atendrem amb cita prèvia).
Mòbils: 635.49.41.67
e-mail: acaps.federacio@gmail.com
blog: http://acapscat.wordpress.com/
facebook: http://www.facebook.com/federacio.acaps
twitter: @FederacioACAPS

Etiquetes de comentaris: , ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma