Aquest divendres ha tingut lloc la primera de les jornades de vaga general del sector. Aquesta jornada ha comptat amb el suport també d'activistes en contra de la pobresa energètica.

Els treballadors de les 12 empreses contractades i subscontractades per fer el manteniment elèctric a Catalunya protagonitzen aquest divendres la primera de les jornades de vaga general que han convocat per reivindicar millores en les seves condicions laborals i rebutjar la congelació i la rebaixa salarials que pateixen tots ells. Treballadors d'aquest sector han expressat aquestes reivindicacions aquest migdia, amb una concentració davant de la seu d'Endesa a Barcelona i, tot seguit, amb una marxa fins a la seu de la Direcció General d'Energia de la Generalitat. Han acudit a aquesta mobilització el diputat d'ICV-EUiA David Companyon i el responsable de l'àrea de Món del Treball d'EUiA, Jesús Garcia, que s'han solidaritzat amb les demandes dels treballadors en lluita i han denunciat que aquestes retallades de drets reverteixen només en beneficis dels accionistes de les companyies elèctriques. Mentrestant, com els treballadors, també els usuaris pateixen un encariment del preu de la llum que genera pobresa energètica. De fet, aquest divendres, amb els treballadors, s'han manifestat també activistes contra aquesta xacra que afecta milers de famílies a Catalunya.

Els treballadors de la dotzena d'empreses que presten el servei del mateniment elèctric a Catalunya denuncien que des de fa tres o quatre anys han patit congelacions salarials, en el millor dels casos, o rebaixes, en molts altres. En segon lloc, aquestes firmes han acomiadat el 50% de la plantilla en aquests darrers anys, de tal forma que ara menys empleats han de fer el mateix volum de feina: això provoca que hagin de fer hores extres i pateixin jornades laborals molt flexibles, han denunciat.

En tercer lloc, els treballadors en vaga també denuncien que una de les condicions laborals més perjudicades en els darrers anys és la de la seguretat a la feina: hi ha més accidents laborals, denuncien, i les empreses intenten amagar-los. Per exemple, demanant als empleats accidentats que agafin permisos retribuïts, i no la baixa, perquè aixi eviten passar per la mútua. Finalment, els vaguistes també denuncien que han començat a aparèixer autònoms que fan feina al sector sense estar contractats per alguna de les empreses.

Per tot això aquest divendres ha tingut lloc la primera de les jornades de vaga general del sector. Aquesta jornada ha comptat amb el suport també d'activistes en contra de la pobresa energètica.

Jesús Garcia, que ha assistit a la mobilització, ha explicat que tant la lluita laboral com la social responen a un enriquiment de les elèctriques que perjudica tant a treballadors com a consumidors. “Si a Endesa i a Iberdrola els costa menys el servei que estan prestant aquestes contractes i subcontractes arran de les retallades als drets laborals, això no s'està repercutint en el preu de l'electricitat que arriba al consumidor; al contrari, això són guanys que repercuteixen exclusivament en els accionistes, i no en el consumidor habitual d'electricitat”, que segueix patint encariments de la tarifa elèctrica, ha exposat Garcia.
El diputat roig i verd David Companyon, per la seva banda, ha recordat que ICV-EUiA ja ha demanat explicacions al Govern mitjançant la presentació de preguntes per escrit al Parlament i mitjançant una interpel·lació durant una de les darreres sessions de control a l'executiu d'Artur Mas. Aquest govern, ha dit Companyon, “no pot seguir-se escudant en que hi ha coses que no són de la seva competència: si no són de la seva competència són de la seva incumbència”.

En aquest sentit, el diputat ha posat com a exemple el fet que s'hagi tancat l'estació de manteniment elèctric de la Costa Brava. Un exemple de l'estratègia dels accionistes que controlen Endesa, per Companyon: “Des que l'empresa multinacional Enel va comprar Endesa, l'únic que està fent és fer caixa: s'ha apujat moltíssim el rebut de la llum, s'està augmentant la pobresa energètica de les famílies catalanes, que afecta 300.000 famílies, i mentrestant aquesta empresa està traient uns beneficis absolutament extraordinaris, sense fer cap manteniment”, ha denunciat el diputat roig i verd.

En aquest sentit, Companyon ha denunciat que les empreses elèctriques estan espoliant el sector amb la connivència de qui les hauria de regular, que és el controlador estatal Red Eléctrica Española. Però el control no funciona, ha denunciat Companyon, en gran part per culpa dels interessos creuats: el sector elèctric, ha recordat, és un dels sector on millor han funcionat les portes giratòries, amb polítics tant del PP com del PSOE col·locats als consells d'administració de les elèctriques.

fuente EUiA : http://euia.cat/pagina.php?idp=9235

Etiquetes de comentaris: , ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma