Comunicat de Comunistes de Catalunya en motiu del Dia de la Constitució.

Aquest 6 de desembre es compliran 36 anys de l’aprovació de la Constitució Espanyola de 1978. Per als i les comunistes de Catalunya, aquesta no ha estat mai una jornada de celebració. Sempre hem posat en dubte la legitimitat de la Constitució i de la totalitat del procés que va portar a la seva redacció i aprovació: la Transició. Sempre hem qüestionat el sistema polític i els privilegis que en ella es consagren, així com les greus mancances del text en matèria social i nacional.

La Constitució de 1978 va ser un acord de mínims entre un règim feixista en decadència i una oposició democràtica molt afeblida, en un context social molt convuls i sotmès a importants pressions internes i externes. És una Constitució ideada per a legitimar la reconversió del feixisme franquista en una Monarquia Parlamentària. És una Constitució farcida de declaracions artificioses en matèria de justícia social, però completament desproveïdes de qualsevol repercussió real. És una Constitució que no reconeix les nacions i que troba en el sistema autonòmic i provincial la perfecta perversió dels principis federalistes democràtics.

Des del seu naixement, la Constitució del 78 i el règim polític que se n’ha derivat han estat afectats per aquesta manca de legitimitat. Per tal d’apuntalar el règim sorgit de la 2a Restauració Borbònica, totes les forces de l’Estat han treballat durant dècades per a imposar una visió esbiaixada del procés històric que va suposar la Transició, en la qual, la Constitució ha estat invocada com a símbol d’un consens democràtic exemplar i modèlic. En aquesta immersa farsa institucional han jugat un paper determinant la socialdemocràcia liberal del PSOE i els partits nacionalistes burgesos de Catalunya i el País Basc.

Durant aquests 36 anys, la Constitució no ha deixat de portar a terme la seva funció d'instrument d’opressió. En lloc d'un punt de partida, la Constitució ha esdevingut el límit per les aspiracions democràtiques de les classes populars, en lloc d’un marc de convivència, la Constitució ha esdevingut un marc de contenció, el límit legal invocat una vegada i una altra per a negar el progrés social i l’aprofundiment democràtic.

Avui, el règim polític del 78 està en plena decadència i la Constitució del 78 ha esgotat la poca capacitat de desenvolupament Democràtic. El règim sorgit de la 2a Restauració Borbònica està amenaçat per la divulgació de centenars de casos de corrupció que posen al descobert les misèries d’un Estat podrit des dels seus fonaments. Està amenaçat per una crisi econòmica que evidencia la debilitat dels sistemes de protecció social i representativitat democràtica de l’Estat. Està amenaçat per un important moviment popular que pretén transformar i superar les estructures del règim.

Per a Comunistes de Catalunya és més necessària i possible que mai una Ruptura Democràtica amb el règim del 78. No una reforma de la Constitució, no un altre rentat de cara a les institucions franquistes, sinó un trencament radical amb aquestes estructures de dominació. Tenim memòria: no és possible avui el pacte ni estem disposats a empassar-nos una altra "ruptura pactada" com la del 78. Treballarem incansablement per una ruptura definitiva. Una ruptura que només serà possible a través de la unitat popular i la confluència dels moviments socials i els sectors progressistes de la societat en un front comú, amb la voluntat de desenvolupar processos constituents tant en l’àmbit municipal, com en l'àmbit nacional, com entre el conjunt de pobles d’Espanya i amb els pobles d’Europa.

Els i les comunistes només tenim una cosa a celebrar aquest 6 de desembre: l’enfonsament del mite de la Transició modèlica, l’enfonsament del règim del 78, la decadència de la monarquia i de la seva constitució pretesament democràtica. Els i les comunistes cridem a la participació de la Classe Treballadora i les classes populars en els actes republicans unitaris que en motiu del Dia de la Constitució s’organitzen a barris i pobles de tot el país. Tombem el règim!

#MemòriaHistòrica
#RupturaDemocràtica
#ProcésConstituent
#RepúblicaCatalana


Comunistes de Catalunya
Secretaria de Comunicació


5 de desembre de 2014

Etiquetes de comentaris: , , ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma