Comunicat de Comunistes de Catalunya davant la jornada participativa del 9 de novembre de 2014 pel Dret a Decidir.

A Catalunya, el descontentament provocat pel tancament constitucional a un desenvolupament federalitzant del model autonòmic que suposa la Sentència del Tribunal Constitucional del 2010 sobre l'Estatut de Catalunya, sumada al malestar per la voladura dels aspectes socials del règim, han propiciat el sorgiment d'un moviment sobiranista molt potent, majoritari i hegemònic, que exigeix el dret a decidir del poble de Catalunya. Certament, el govern de Catalunya ha intentat instrumentalitzar-lo per distreure l'atenció del seu compromís amb les polítiques neoliberals i les retallades, però amb èxit limitat (continuen al govern, però cada cop el seu suport electoral és menor). Per contra, l'arrelament popular i el potencial destituent d'aquest moviment és inqüestionable, així com la legitimitat del dret a decidir o dret a l'autodeterminació d'un poble. Els comunistes catalans estem plenament compromesos amb aquest moviment, exigim l'exercici del dret a decidir. Entre els nostres principis està l'internacionalisme, el federalisme i el dret a l'autodeterminació dels pobles i fem una proposta constituent de República Catalana lliurement federada a una República Federal dels Pobles d'Espanya, un projecte plurinacional, pluricultural i plurilingüe de convivència dels pobles d'Espanya indestriablement lligat al projecte de ruptura democràtica, i en una Europa dels Pobles.

Ens sentim part del catalanisme popular, que expressa una dinàmica i una voluntat de construcció nacional basada en una caracterització que passa per desenvolupar la democràcia política, econòmica, social i cultural articulant la societat civil alternativa. L’hegemonia de la classe treballadora passa per desenvolupar un projecte atractiu per al conjunt del poble de Catalunya, projecte que de forma medul·lar per a nosaltres és ocupat per les preocupacions socials i econòmiques. Aquesta construcció pot donar a la nació una caracterització antiimperialista, no centralista, solidària i internacionalista i amb plena capacitat de relació entre iguals amb d’altres pobles d’Espanya, d’Europa i del Món. No deixarem de cap manera la burgesia que hegemonitzi aquest fet amb la seva perspectiva conservadora de nacionalisme identitari, etnicista o territorialista, així com tampoc deixarem de combatre l'oligarquia que hegemonitza i dirigeix el Regne d'Espanya amb el seu projecte centralista i antidemocràtic.

Extracte de la Crida a la Construcció d'un nou partit comunista a Catalunya

La Ruptura Democràtica a Espanya passa per l'exercici al dret a decidir de Catalunya i aquest s'emmarca en la crisi del règim de la Segona Restauració borbònica. El 9N no exercirem aquest dret, perquè el govern de l'Estat Espanyol, en mans del PP, ens ho impedeix i perquè el govern autonòmic de CiU ens ha enganyat dient-nos que podríem celebrar una consulta, però ens mobilitzarem per exigir-ho, per exigir un procés constituent a Catalunya. És important denunciar la instrumentalització que ambdós governs estan fent, escenificant un conflicte nacional-territorial, com a cortina de fum de la descomposició del règim, la corrupció generalitzada i la voladura dels drets i serveis públics, i per distreure l'atenció de l'autèntica disjuntiva en joc: reforma oligàrquica o ruptura democràtica del règim. L'autodeterminació efectiva de Catalunya només és possible si s'imposa la segona opció.

El 9N de 2014 podia haver estat un element central d'aquesta ruptura democràtica amb el règim i la porta a un procés constituent. No obstant el president Mas i el seu govern, han incomplert el compromís que van adquirir amb la ciutadania: fer una consulta com a exercici del dret a decidir. Davant la vergonyosa actuació del govern d'Espanya i el Tribunal Constitucional impedint el nostre dret com a poble a decidir el nostre futur col.lectiu, el govern de Catalunya ha proposat un "procés participatiu", que també ha estat suspès. Què queda del 9N? Una oportunitat per mobilitzar-se contra el règim pel dret a decidir, al carrer i a la consulta ciutadana que s'hi acabi realitzant.

Fem una crida a participar el 9N i a mobilitzar-se pel dret a decidir de Catalunya, pel seu dret a l'autodeterminació, que és negat sistemàticament per l'Estat Espanyol, així com a estar a l'aguait i denunciar la instrumentalització que en vulgui fer el president Mas i el seu equip per capitalitzar el moviment sobiranista ciutadà i portar-lo al terreny de la reforma del règim.

Per la Ruptura Democràtica!

Per un procés constituent d'una República Catalana!

El 9N al carrer!


Barcelona, 6 de novembre de 2014

Etiquetes de comentaris: ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma