Comunistes de Catalunya inicia una campanya amb l’increment del cost de la vida, i falta de mesures per fer-ne front que tinguin un impacte real, com a tema central. L'objectiu de la campanya és conscienciar sobre la necessitat del control i intervenció pública en els preus dels productes i serveis de la vida quotidiana.

Els preus no estan pujant per un excés de diners en circulació, com afirma la teoria monetarista. Per tant, una pujada dels tipus d’interès no tindrà cap efecte sobre la inflació, i suposarà un encariment del preu dels diners que reduirà el consum i dificultarà els préstecs a petites empreses i particulars, enfonsant encara més la demanda i afavorint la concentració de la riquesa en mans del capital especulatiu,

La inflació que estem patint té causes molt diverses: els beneficis extraordinaris de les empreses energètiques, el creixement dels costos del transport, l'alta incidència de les multinacionals sobre la fixació de preus, l'escassetat en l'oferta a causa de la pandèmia i els problemes de subministrament derivats de la guerra a Ucraïna.

La inflació actual té un clar component de classe, perquè suposa l'enriquiment via beneficis d'un bon grapat d'empreses multinacionals a costa de l'empobriment i pèrdua de poder adquisitiu de la majoria de la població.

Les mesures més efectives per tal de combatre la inflació són:

  1. Preus màxims en els productes de primera necessitat, especialment en l’alimentació i la higiene.

  2. Control públic del preu de l’energia.

  3. Llei de regulació dels lloguers en l'àmbit estatal, intervenint els mercats mitjançant la fixació de preus màxims.

  4. No incrementar els tipus d’interès i mantenir les hipoteques vinculades als preus d’abans de les pujades imposades pel BCE. 

  5. Preus màxims dels medicaments a les farmàcies, i major cobertura dels mateixos per part de la Seguretat Social.

  6. Gratuïtat del menjador escolar i de tot el material escolar imprescindible. Disminució progressiva de les matrícules universitàries i increment d’ajuts a l’alumnat.

  7. Continuar amb el finançament de part del cost del transport públic i millorar la inversió en Rodalies per afavorir el seu ús davant el vehicle privat.

  8. Impostos extraordinaris al sector elèctric, bancari i a les grans fortunes. Reforma fiscal progressiva.

  9. Mesures antioligopoli en sectors com el de l’alimentació, evitant mètodes de fixació de preus basats únicament en l’especulació.

  10. Nacionalització dels sectors estratègics de l’economia: energia, telecomunicacions, empreses farmacèutiques i sector bancari.

Etiquetes de comentaris: , , , , ,
Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma