Secretaria de Relacions Internacionals

Avui divendres 18 de març hem sabut que el govern espanyol canvia radicalment la seva postura de neutralitat pel que fa al Sàhara Occidental i en reconeix la sobirania al Marroc.
Això és sabut a través d’una carta enviada per Pedro Sánchez al sàtrapa Mohammed VI en què li manifesta que  la proposta del Marroc sobre l'autonomia del Sàhara Occidental és la base "més creïble i realista".

Davant d’aquests fets des de Comunistes de Catalunya volem manifestar el següent:

  1. L’anterior postura del govern espanyol ja era molt criticable. La neutralitat de l’Estat Espanyol en el conflicte no feia altra cosa que reforçar la part agressora d’aquest, és a dir, el Marroc. 

    A més cal recordar que el Sàhara Occidental fou una colònia espanyola, per tant, Espanya és de iure la potència administradora i l’encarregada de vetllar per tal que el país pugui dur a terme un procés de descolonització amb la convocatòria d’un referèndum per la independència, tal i com recullen repetides resolucions de l’ONU.

  2. La proposta d’autonomia trenca frontalment amb aquestes resolucions, que contemplen la celebració d’un referèndum per la independència de l’antiga colònia espanyola. Així, no es tracta d’un territori del Marroc a descentralitzar, sinó que és un territori no autònom i pendent de descolonitzar.

    No només a nivell legal no és possible l’autonomia del Sàhara dins el Marroc, sinó que aquesta mai podria ser exercida pels sahrauís en aquestes condicions. Hem de recordar que el Sàhara Occidental és un territori que viu sota un règim d’ocupació militar i espoli, i que Marroc no permet l’existència de partits que no siguin afins al règim marroquí.

  3. Aquest canvi de postura per part del govern espanyol és un acte mesquí i covard davant les pressions per part del règim marroquí.

    Hem de recordar que el govern del Marroc porta una política constant de pressió i xantatge cap a Espanya a través de la migració o de deixar passar de les seves fronteres cap Espanya a narcotraficants.

    A més, cal recordar que el règim del Marroc no assoleix els més mínims estàndards democràtics, i té un llarg historial de vulneracions dels Drets Humans tant al Marroc, com als territoris ocupats del Sàhara.

  4. Es manifesta de nou que el PSOE és el principal aliat del règim del Marroc a Espanya. Una tradició inaugurada per l’infame Felipe González. També es manifesta de nou com el “govern més progressista de la història”, només ho és en declaracions. La seva praxis diària com veiem aquí, és totalment contrària a qualsevol agenda progressista.

  5. Des de Comunistes de Catalunya volem expressar la nostra màxima solidaritat amb el poble sahrauí i la seva lluita per aconseguir la descolonització i la independència. 

Etiquetes de comentaris: ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma