Descarrega el material de la campanya

Escalfar-se, il·luminar-se en la nit, fer ús d'electrodomèstics, fer ús d'internet... L'energia ha estat i és un aspecte central en el desenvolupament de les nostres societats, sense la qual no es podria entendre el món tal com el vivim avui en dia.


Entre d'elles una de les més importants és l'electricitat, la qual suposa més del 25% del consum total d'energia a Catalunya i una despesa molt important en les llars catalanes.

A més, si tenim en compte la imperiosa necessitat que es produeixi ja una transició energètica per abandonar els combustibles fòssils, és fàcil preveure que el consum elèctric augmentarà exponencialment.

Un bé comú tan rellevant, de la mateixa manera com ho és l'aigua, hauria de ser considerat un bé de primer necessitat, no mercantilitzable i subjecte al mercadeig del gran capital.

A tot Europa, però sobretot a Espanya, les famílies treballadores estem patint en la nostra pròpia pell els efectes que l'energia sigui un "bé, d'especial interès econòmic". Els preus de l'electricitat s'està enfilant pels núvols i dia rere dia batem un nou rècord de preu, incrementant la precarietat de les llars treballadores de Catalunya.

No només la classe treballadora, sinó també molts petits comerciants estan veient com després del sotrac de la COVID, s'estan plantejant si tancaran el seu negoci, perquè l'increment del preu de l'electricitat fa insostenible mantenir-se oberts.

Davant d'aquesta situació els Comunistes de Catalunya proposem:

  • Nacionalització i/o municipalització de les plantes de generació de gran escala (camps de plaques solars, molins de vent, hidroelèctriques, etc.)
  • Renacionalització del transport elèctric i Red Eléctrica de España
  • Municipalització de les xarxes de distribució
  • Creació d'una companyia elèctrica pública d'àmbit nacional i/o comarcal, que gestioni tan la generació com la comercialització de l'electricitat, amb gestió i participació de la ciutadania
  • Mentre això no passi animem a la població a participar de cooperatives d'energia verda, tals com Som Energia, entre d'altres.

Encara que aquestes mesures puguin aparentar ser extremadament revolucionàries, són uns mínims que ha de tenir un país que vulgui tenir sobirania, és a dir, control dels seus recursos i béns comuns.

Finalment, des de Comunistes també plantegem de transformar per complet l'actual model energètic, avançant en un model que decreixi energèticament, i que sigui compatible amb el manteniment de la vida en el nostre planeta, a diferència de l'actual model basat en els combustibles fòssils.


Etiquetes de comentaris: , ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma