Des del 9 de juny de 1999, la província de Kosovo i Metohia, al sud de Sèrbia, està sota l'ocupació del poderós braç militar de l'imperialisme occidental, l'OTAN, i els serbis que viuen en aquesta zona s'han convertit en ciutadans de segona classe.

Aquell dia es va signar l'anomenat "Acord de Kumanovo", que va iniciar l'ocupació de Kosovo i Metohia per l'OTAN després de l'agressió dels països imperialistes occidentals a la República Federal de Iugoslàvia (24 de març - 10 de juny). Amb la signatura d'aquest acord, l'exèrcit iugoslau es va veure obligat a abandonar Kosovo, i el terrorista proimperialista albanès "Exèrcit d'Alliberament de Kosovo" (UÇK) va prendre el poder en aquest territori, mentre que l'OTAN va formar la base militar més gran dels Balcans, "Bondsteel". L'agressió contra la República Federal de Iugoslàvia, l'ocupació de Kosovo i Metohia, i la instal·lació de l'"Exèrcit d'Alliberament de Kosovo" proimperialista al poder a Pristina es van fer en benefici dels interessos expansionistes i saquejadors del gran capital occidental.

Un gran nombre de serbis i altres no albanesos es van veure obligats a fugir de les seves llars i fugir a Sèrbia, mentre que la resta de la població sèrbia que quedava a Kosovo va ser sotmesa a tortures i assetjaments constants per part de les autoritats separatistes proimperialistes albaneses a Pristina.

Des del 2013, sota els auspicis de la Unió Europea, a Brussel·les se celebren reunions entre les autoritats de Belgrad i la direcció separatista de Pristina, en les quals l'objectiu dels imperialistes occidentals és obligar Belgrad a acceptar la "independència" de Kosovo.

Mentrestant, la població sèrbia ha estat exposada a la pressió constant de les autoritats separatistes proimperialistes de Pristina. És completament hipòcrita però també ingenu esperar que qualsevol negociació sobre la pau i la prosperitat es duri a terme sota els auspicis del poder imperialista de la Unió Europea, que, juntament amb els Estats Units i l'OTAN, és el principal culpable de l'ocupació i la separació de Kosovo i Metohia de Sèrbia.
Els Partits Comunistes i Obrers, signants d'aquesta declaració conjunta, exigeixen el següent:
 
     - Que Washington, Londres, Brussel·les i altres centres de poder imperialistes deixin immediatament de pressionar Sèrbia perquè reconegui la "independència" de Kosovo. Kosovo i Metohia és un tot integral i indivisible que, com a província, pertany a Sèrbia. Qualsevol canvi de fronteres és inacceptable i contrari als interessos de la pau i la prosperitat.

- Que el govern pro-imperialista titella de Kosovo aturi immediatament tota pressió sobre la població sèrbia que viu en aquest territori, així com ofereixi a tots els refugiats la oportunitat de tornar si ho desitgen!

- El poble serbi i albanès a Kosovo i Metohia hauria de viure en pau i unitat i en la tradició de relacions fraternals entre albanesos i serbis que, a la Segona Guerra Mundial, van lluitar colze a colze contra l'ocupant nazi-feixista!

- Les tropes d'ocupació de l'OTAN han d'abandonar immediatament el territori de Kosovo i Metohia, i aquesta província del sud de Sèrbia ha de retornar a la pàtria. Només així els serbis i els albanesos podran viure en aquest territori amb pau i prosperitat vertaderes!

- Les tropes de l'OTAN haurien d'abandonar tots els territoris que tenen sota ocupació a l'antiga Iugoslàvia, així com de tots els països de la península on tenen les seves bases.

- Els Balcans pertanyen a les nacions balcàniques i no als imperialistes dels EUA, de la UE i de l'OTAN! L'OTAN fora dels Balcans!
 
Partits signants:

1. Nou Partit Comunista de Gran Bretanya

2. Partit Comunista (Suïssa)

3. Tribuna Progressista de Bahrain

4. Partit Comunista Siri (Unificat)

5. Comunistes de Catalunya

6. Moviment Socialista del Kazakhstan

7. Partit Comunista del Pobles d'Espanya

8. Partit Comunista Unificat de Geòrgia

9. Partit Comunista de Gran Bretanya

10. Partit dels Treballadors Hongarès

11. Partit dels Treballadors d'Irlanda

12. Pol Comunista Revolucionari de França

13. Partit Socialista Obrer de Croàcia

14. Partit Comunista de Filipines (PKP-1930)

15. Partit Comunista del Kurdistan - Iraq

16. Partit Comunista de Bèlgica

17. Partit Laborista d'Àustria

18. Partit Comunista de Swazilàndia

19. Partit Comunista dels Treballadors d'Espanya

20. Partit Comunista dels Estats Units

21. Nou Partit Comunista de Nova Zelanda

22. Partit Comunista Rus (Bolxevic)

23. Partit Comunista Australià

24. Partit Comunista Portuguès

25. Partit Comunista de la Federació Russa

26. Comunistes de Sèrbia

27. Partit Comunista d'Alemanya

28. Partit Comunista de Bohèmia i Moràvia

29. Organització de la República de Bielorússia KPSS

30. Nou Partit Comunista de Iugoslàvia

Etiquetes de comentaris:




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma