Àrea d'Educació
La nova Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU), coneguda com a “Llei Castells”, entrarà en tràmit parlamentari després d’haver estat aprovada al Consell de Ministres el passat dimarts 31 d’agost. Aquesta nova llei té massa punts obscurs que no compensen els pocs avenços que s’hi presenten.
Un cop analitzada i discutits alguns dels seus punts, tement allò de què “molta fressa i poca endreça”, i a falta de ser aprovada en seu parlamentària, des de Comunistes de Catalunya volem expressar la nostra valoració al respecte.
El sistema universitari català i espanyol fa massa temps que viu en recessió, a cop de retallades i menyspreu per part dels poders públics, i això té conseqüències nefastes: més desigualtat, més precarietat, més privatització, menys democràcia. Dit això, creiem que qualsevol llei que es presenti com una llei des de l’esquerra política ha d’abordar aquestes conseqüències negatives des de la base per tal d’erradicar-les, i no des de la superfície per, de fet, legitimar-les.
- La LOSU estableix el principi de reducció de la temporalitat en la contractació del personal docent (del 40% permès per la LOU al 20% proposat per la nova llei). Celebrem que el combat contra la precarietat estigui present en la nova llei d’universitats, però al mateix temps considerem que amb reduir el percentatge de temporalitat no n’hi ha prou: cal dotar les universitats de recursos suficients per a gaudir d’equips professionals amb totes les garanties laborals que permetin desenvolupar la docència i la recerca en les millors condicions. Establir per llei la precarietat al 20% vol dir legitimar-la i, en conseqüència, perpetuar-la.
- La nova llei obligarà els centres universitaris a invertir un 5% del seu pressupost en recerca, però no tanca la porta a la privatització ni a l’entrada de capital privat interessat en l’àmbit universitari públic. A més, la LOSU no garanteix un finançament estable i suficient per al desenvolupament del sistema universitari, lluny de l’interès egoista del capital privat.
- La LOSU apunta cap a la nova governança de la Universitat, però per tal de fer-ho negligeix d’arrel el seu caràcter democràtic. S’empra el mot governança, propi del món empresarial neoliberal, al mateix temps que s’obvia el govern democràtic dels centres educatius. En aquest sentit, la nova llei resta poder de representació a l’estudiantat: això ha provocat que les estudiants universitàries es comencin a posicionar i mobilitzar en contra de la “Llei Castells”.
- Celebrem que la nova llei estableixi com a prioritària la lluita contra la iniquitat, tot proposant mesures que han de reforçar la paritat entre gèneres i l’eliminació de la bretxa salarial.
Tota proposta que ens allunyi d’una universitat 100% pública, gratuïta i democràtica serà un pas en fals. Aquesta llei pretén establir un marc de reforma progressista de la universitat, si més no així se’ns pretén vendre a so de bombo i platerets, però la seva naturalesa ambigua i poc transformadora no fa més que legitimar, en un pas més, allò que va aterrar amb el Pla Bolonya: la mercantilització de l’educació en totes les seves etapes.
Per una educació pública de qualitat, gratuïta i democràtica en totes les etapes!
Recuperem la universitat pública de les mans del capital!
Etiquetes de comentaris: #UniversitatPública, Educació