Comitè Central

El passat dissabte es va reunir el Comitè Central de Comunistes de Catalunya per analitzar la situació política i marcar les línies d'actuació dels mesos vinents. Així doncs, el debat es va iniciar amb la presentació de l'informe polític, que tenia tres eixos: la situació política global, amb l'actual fase de la pandèmia com a protagonista, els escenaris postelectorals a Catalunya, i l'estratègia del Partit de cara a les eleccions municipals de 2023.

En l'apartat internacional va destacar el balanç de la gestió de la pandèmia. Tal com diu l'informe "l'any 2021 serà l'any de la recuperació sanitària de la pandèmia, actualment ja s'estan començant a distribuir vacunes massivament en els països de l'OCDE, sent Israel el que va més avançat". Tot i això, "per alguns països de l'Àfrica no es preveu que les vacunes no es comencin a distribuir massivament ben bé fins al 2023", fet que serà impossibilitarà l'erradicació del virus en l'àmbit mundial, i la Covid-19 continuarà sent una amenaça.

La pandèmia ha tornat a posar ben en relleu el caire criminal del capitalisme. "El mapa mundial de la distribució de les vacunes de la Covid-19 sembla idèntic al mapa mundial de la imposada distribució desigual de la riquesa", afirma l'informe. Les patents de les vacunes, constitueixen una escandalosa i criminal apropiació privada de la utilització d'un munt de recursos públics en R+D+I biomèdica.

La impunitat de les grans corporacions farmacèutiques transnacionals és de tal magnitud que, havent invertit la UE fins a 2.700 milions d'euros en recerca biomèdica de les vacunes covid, privatitzen patents, treballen amb la total opacitat convenis i contractes signats amb La UE, incomplir les condicions contractuals de la distribució de vacunes, per reassignar-les a Estats que paguen més per cada dosi (USA o Israel). Comunistes de Catalunya, per tant, va acordar en la reunió del Comitè Central recolzar la Iniciativa Ciutadana Europea que exigeix l'alliberament de les patents, i fa una crida a recolzar dita iniciativa.

Si bé es comença a albirar la fi de la pandèmia en l'àmbit sanitari, els efectes econòmics i la gran recessió que provocarà aquesta no es començaran a veure fins a finals d'aquest any. I en conseqüència, els episodis d'esclat social es pot preveure que aniran en augment a partir del 2022. Davant d'això, per a Comunistes de Catalunya és fonamental que el Moviment Comunista Internacional estigui preparat pels importants reptes socials que venen ara mateix. I que sàpiga liderar, o com a mínim acompanyar els possibles processos de revolta que es produeixin, i no se'ls quedi mirant des de la barrera com ha passat en altres ocasions.

Altres qüestions que també es van debatre en l'apartat de política internacional van ser les eleccions recents a l'Amèrica Llatina, concretament a l'Equador i El Salvador, que van tenir resultats diferents per l'esquerra. Mentre que a l'Equador les forces d'esquerres van guanyar la primera volta de les eleccions presidencials, al Salvador l'esquerra surt derrotada en les eleccions legislatives i municipals, amb una caiguda electoral sense precedents. Així mateix, en la reunió també es va analitzar l'ofensiva repressiva que està patint el poble sahrauí per part del règim marroquí, les mobilitzacions democràtiques al Senegal i la participació d'Espanya en la venda d'armes a la guerra contra el poble iemenita, destacant la feina de denúncia que està fent el diputat comunista Joan Josep Nuet al Congrés dels Diputats.

L'escenari post-14F


En la reunió del màxim òrgan entre congressos també es va analitzar el resultat de les eleccions al Parlament del 14F, i l'escenari obert a partir d'aquests. Tot i la victòria en vots del PSC i els resultats d'ERC, que situen aquest partit com a l'aspirant amb més números per presidir la Generalitat, els moviments que es van donar el 14F són moviments de vots dins dels blocs existents. De la mateixa manera, aquestes eleccions han tornat a demostrar que l'independentisme no ha estat derrotat judicialment, i que guanya les eleccions a Catalunya, sigui en un escenari de participació molt alta, de participació normal, o com en aquest darrer cas de participació molt baixa.

Una baixa participació que "no només s'explica per la pandèmia", segons apunta l'informe. L'electorat independentista mostrava símptomes d'esgotament, però de nou es demostra que qualsevol intent de determinar la política catalana des de la judicatura genera una resposta contundent. Així doncs, l'operació judicial i mediàtica orquestrada des de l'Estat per descavalcar l'independentisme ha fracassat. Aquesta operació, que ha tingut al PSOE com a principal protagonista, ha tensat molt les relacions amb ERC, i això tindrà un impacte negatiu en la majoria parlamentària de la investidura del govern de l'Estat.

Per a Comunistes de Catalunya és el moment d'un gir a l'esquerra, d'un canvi en el lideratge del procés sobiranista, de deixar enrere el legitimisme estèril i la confrontació simbòlica que només ha facilitat la repressió de l'Estat i les batalles internes a l'independentisme. Tot i aquesta necessitat, considera que serà un procés lent i ple d'esculls. A banda del pes de les inèrcies del cicle que es tanca, en la reunió també es va analitzar com l'actual composició de classe de la política catalana ha patit un canvi, que s'ha expressat tant en l'acte de la patronal catalana, que demostra l'orfandat de representació política directa de la burgesia, així com els comunicats i la pressió dels sindicats dels Mossos d'esquadra, i de com el PSC està posicionant-se en el lideratge del front d'ordre capitalista.

Cap a les eleccions municipals de 2023


Segons es va analitzar en la reunió, és possible que el final de cicle s'allargui i que les eleccions al Parlament del 14F, en lloc d'obrir un nou cicle, allarguin l'interregne. Tot i això, les eleccions municipals de maig de 2023 se celebraran en unes condicions molt diferents de les trobades el 2019. L'anomenat cicle del canvi es troba actualment en la seva fase final, i molt probablement algunes de les claus que han marcat les eleccions de 2015 i 2019 ja no operaran el 2023. És evident que encara és precipitat pronosticar quines seran les condicions en les quals es donarà aquesta convocatòria, però per a Comunistes és necessari avançar cap a un front democràtic i social per sortit del pantà i iniciar un nou cicle polític, i aquest ha de tenir també les seves expressions municipals.

Òbviament no serà senzill avançar en la construcció d'aquesta aliança àmplia del sobiranisme d'esquerres, però les eleccions municipals seran una gran oportunitat per fer passes endavant i assajar fórmules d'èxit. La implementació d'aquesta estratègia anirà en funció de la realitat concreta de cada localitat, i per tant les protagonistes seran les cèl·lules de base, que treballaran a partir d'ara amb l'objectiu de construir experiències de suma i de configuració d'espais superadors, per millorar la qualitat de vida als barris populars, lluitar contra els models neoliberals que abonen l'especulació, afavoreixen grans empreses i monopolis, així com lluitar des del món local contra el canvi climàtic.

Conferència de Medi Ambient


Comunistes de Catalunya fa un pas endavant respecte a la lluita contra l'emergència climàtica, i celebrarà la I Conferència Nacional de Medi Ambient. Fa temps que els problemes ambientals interpel·len als i les comunistes i no són aliens en absolut a la nostra praxi política, però l'acceleració de la degradació ambiental, l'arribada de punts d'inflexió i l'adveniment dels difícils escenaris que haurem d'afrontar d'ara endavant requereixen una posada en comú i una actualització del nostre debat col·lectiu. És per això que el partit celebrarà aquesta conferència el 29 de maig, moment en què culminaran els debats que comencen amb l'aprovació de la documentació i de la proposta de ponència en la reunió del Comitè Central.

Campanya "organitzem la lluita"


Una altra qüestió que es va tractar en la reunió fou la campanya d'aquest any, que es durà a terme entre l'abril i el juny. La campanya que tindrà com a lema "organitzem la lluita" estarà centrada en la necessitat d'organitzar la resposta a les principals problemàtiques de la majoria treballadora i combatre els atacs que està patint. Així doncs, es vol posar l'accent en la necessitat de recuperar els carrers, de cridar a la implicació i a l'organització com a l'única forma per defensar els drets socials i combatre l'amenaça del nou feixisme.

Etiquetes de comentaris: ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma