COMUNICAT

Just fa un any va morir la camarada Neus Català, militant número 1 de Comunistes de Catalunya i membre d'honor del Comitè Central del partit. La Neus va ser, per damunt de tot, una militant comunista model i el seu compromís ètic la va portar a convertir-se en una incansable lluitadora contra el feixisme, des de la seva joventut fins als seus darrers dies, quan va ser reconeguda com a supervivent de l'horror del nazisme i es va dedicar a la tasca de difusió de la Memòria Històrica. En un país en el qual l'oblit dels crims feixistes és el fonament ideològic del règim polític i és el que abona el terreny per al creixement de l’extrema-dret, ella va ser un exemple de lluita per la memòria de la lluita per la democràcia i l'emancipació dels oprimits i les oprimides.

La seva història és indestriable de la seva militància. Va néixer a Guiamets l'any 1915, i va començar la seva implicació a les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya sent molt jove. Amb la derrota a la Guerra Civil, va marxar a França, on va continuar la seva lluita. Allà, implicada en la Resistència contra el nazisme, va ser detinguda i deportada al camp de concentració de Ravensbrück. Un cop alliberada Europa del nazisme i del feixisme, la Neus va tornar a França, on viuria i lluitaria contra el franquisme. Allà, va començar la seva lluita per la recuperació de la memòria de les víctimes de l'horror nazi, i també estaria implicada en la lluita feminista. En el seu retorn a Catalunya, una vegada mort el dictador, va participar activament en l'enfortiment del PSUC als Guiamets i al Priorat. L'any 78 s'instal·là a Rubí, i als anys 80 va ser molt crítica amb la deriva eurocomunista del PSUC, participant en la fundació del Partit dels Comunistes de Catalunya. En aquells anys va tenir una gran implicació en el moviment per la pau i contra l'OTAN, i en les mobilitzacions sindicals contra les polítiques antisocials de Felipe González, concretament en la vaga general del 14D de 1988.

Per la seva lluita va rebre molts reconeixements. A França va rebre la Creu de Guerra amb Palmes i la Creu de la França lliure, condecoracions a l'heroisme en el combat contra l'ocupació nazi. L'any 2005 va ser distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, i l'any 2006 va ser proclamada Catalana de l'Any. El 2014 va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cívic de l'Ajuntament de Barcelona. L'any 2015, l'any Neus Català, va rebre la Medalla d'Or de la Generalitat. Quan es va fundar Comunistes de Catalunya, Neus Català va rebre el carnet número 1 del Partit, i des del Congrés fundacional va ser membre honorífica del Comitè Central.

Comunistes de Catalunya, el Partit de la Neus, recorda la seva figura un any després de la seva partida, demostrant que la tindrà per sempre en la seva memòria. En la memòria de les dones i homes comunistes que continuen avui la seva lluita, i de les que la continuaran en el futur.

Comunistes de Catalunya
Secretariat

13 d'abril de 2020

Nota: En els darrers anys, en col·laboració amb la historiadora Elisenda Belenguer i amb la mateixa Neus, Comunistes de Catalunya ha impulsat la creació de la pàgina web www.neuscatala.cat i del bloc de la Neus, on es recullen les seves dades biogràfiques i la seva intensa activitat en l'àmbit de la memòria històrica antifeixista.

www.neuscatala.cat

Etiquetes de comentaris: , , , ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma