La Plataforma de Solidaridad amb Veneçuela de Catalunya denuncia la ingerència imperialista impulsada pel govern reaccionari de Trump contra el govern legítim de Veneçuela.

A la Unió Europea i a l'opinió pública

La Plataforma de Solidaridad amb Veneçuela de Catalunya, amb el deure moral, cívic i històrica, aixeca la veu contra la postura assumida per diferents països de la Unió Europea davant els darrers esdeveniments ocorreguts a la República Bolivariana de Veneçuela.

El que s'està produint a la República Bolivariana de Veneçuela és, a tots els efectes, un cop d'estat promogut obertament pel govern dels Estats Units, contrari a les lleis i a la Constitució d'aquest país germà. L'aval d'aquest acte il·legal per part de la Unió Europea, així com la seva clara intromissió en els assumptes interns de Veneçuela a través d'ultimàtum i amenaces, constitueixen actes que violen els principis sobre els quals es fonamenten els tractats internacionals més importants, inclosa la Carta de les Nacions Unides.

Desconèixer la legitimitat del President Nicolás Maduro significa desconèixer el vot dels més de nou milions de veneçolans i veneçolanes que el passat 20 de maig van acudir a les urnes, i dels més de sis milions que el van escollir entre quatre candidats, en exercici del legítim dret al sufragi i malgrat el boicot electoral promogut per l'oposició veneçolana, la mateixa que avui reclama una nova convocatòria a les urnes.

Ens permetem recordar que la Unió Europea va ser convidada pel Govern de Veneçuela a participar com a acompanyant dels comicis, perquè pogués "donar fe de la transparència del procés electoral que alguns pretenen qüestionar abans de la seva realització". La Unió Europea va rebutjar "preventivament" la invitació, per sumar-se a posteriori a les denúncies d'un frau que ha sigut rotundament negat pels acompanyants internacionals que van participar en el procés.

CONSIDEREM QUE:

Reconèixer una autoproclamació significa reconèixer una presa de poder completament il·legal, segons la Constitució de la República Bolivariana de Veneçuela.

L'autoproclamació com a "President encarregat de la República", realitzada pel diputat Juan Guaidó el passat 23 de gener durant un míting al carrer, és un acte il·legal, que contradiu les lleis i la Constitució de la República Bolivariana de Veneçuela. La Carta Magna, en el seu article 233, diu el següent:

"Serán faltas absolutas del Presidente o Presidenta de la República: su muerte, su renuncia, o su destitución decretada por sentencia del Tribunal Supremo de Justicia; su incapacidad física o mental permanente certificada por una junta médica designada por el Tribunal Supremo de Justicia y con aprobación de la Asamblea Nacional; el abandono del cargo, declarado como tal por la Asamblea Nacional, así como la revocación popular de su mandato. Cuando se produzca la falta absoluta del Presidente electo o Presidenta electa antes de tomar posesión, se procederá a una nueva elección universal, directa y secreta dentro de los treinta días consecutivos siguientes. Mientras se elige y toma posesión el nuevo Presidente o la nueva Presidenta, se encargará de la Presidencia de la República el Presidente o Presidenta de la Asamblea Nacional".

Cap de les causes previstes per la Constitució veneçolana està present en l'actualitat. El President Nicolás Maduro no ha mort, no ha estat destituït pel poder judicial, no se li ha certificat cap incapacitat física o mental, no ha abandonat el càrrec ni ha sigut revocat per un referèndum popular. És a dir, no s'han donat les condicions perquè s'apliqui l'article 233 que l'oposició colpista invoca davant el món per intentar justificar una presa de poder completament il·legal.

Davant la "usurpació del càrrec" que segons l'oposició estaria exercint el President Nicolás Maduro Moros, cal destacar que l'article 1 de l'"Acord sobre la declaració d'usurpació de la Presidència de la República per part de Nicolás Maduro", aprovat per la majoria opositora des del recinte de l'Assemblea Nacional, diu explícitament que la "situació d'usurpació no troba una solució expressa en la Constitució". És a dir, la mateixa oposició veneçolana reconeix que aquesta fórmula no existeix a la Carta Magna.

Qualsevol imposició o ultimàtum dirigit a forçar canvis en l'escenari polític de la República Bolivariana de Veneçuela constitueix una clara intromissió en els afers interns de la Nació i un atac a la seva sobirania i independència, d'acord amb el que estableix la Constitució veneçolana i la Carta de les Nacions Unides.

La Constitució de la República Bolivariana de Veneçuela diu en el seu article 1 que "La República Bolivariana de Venezuela es irrevocablemente libre e independiente" i indica entre els seus "derechos irrenunciables (...) la independencia, la soberanía, y la autodeterminación nacional". Així mateix, l'article 2 de la Carta de les Nacions Unides, prohibeix als membres de l'Organització, en les seves relacions internacionals "recórrer a l'amenaça" contra "la independència política de qualsevol Estat". El mateix article indica que "cap disposició d'aquesta Carta" autoritza a intervenir "en els assumptes que són essencialment de la jurisdicció interna dels Estats".

Exigir a la sobirana República Bolivariana de Veneçuela que es convoquin eleccions dins un termini establert, com han fet diferents països de la Unió Europea, constitueix una clara ingerència en els assumptes interns de Veneçuela, un atac a la independència d'aquest país i un ple desconeixement de les seves Autoritats legítimes.

Desconèixer la legitimitat del President Nicolás Maduro significa desconèixer el vot dels més de nou milions de persones que el passat 20 de maig van exercir el seu dret legítim al sufragi. Constitueix, a tots els efectes, un atac a la democràcia.

El 20 de maig del 2018 hi va haver a Veneçuela eleccions presidencials. Més de 9 milions de persones van acudir a les urnes, i amb més de 6 milions de vots va resultar reelegit Nicolás Maduro. Van participar del procés 16 partits polítics, mentre que els tres principals partits d'oposició van decidir voluntàriament no postular cap candidat, i van cridar els seus militants i simpatitzants al boicot electoral.

Considerem que l'absència voluntària de tres partits no treu validesa als comicis, i que optant pel boicot electoral, l'oposició va renunciar a un dels mecanismes legals, legítims i constitucionals que tenia a la seva disposició per arribar a la Presidència.

Desconèixer el President Nicolás Maduro i al mateix temps qualificar l'Assemblea Nacional com a única "institució democràticament escollida", mostra la doble vara i el biaix polític que caracteritza la política europea cap a Veneçuela.

El Consell Nacional Electoral que el 20 de maig del 2018 va proclamar la victòria de Nicolás Maduro és el mateix organisme que a les eleccions legislatives del 6 de desembre del 2015 va atorgar a l'oposició veneçolana la majoria qualificada de l'Assemblea Nacional. La transparència d'ambdós comicis ha estat confirmada per tots els acompanyants internacionals que van participar dels processos, entre ells el Consell d'Experts Electorals d'Amèrica Llatina, integrat per antics presidents, vicepresidents i magistrats de diferents països i d'orientacions polítiques diferents.

En reconèixer el Poder Legislatiu, i negant al mateix temps la legitimitat del Poder Executiu, la postura de la Unió Europea demostra ajustar-se més als interessos polítics del bloc que a la realitat dels fets.

Por aquests motius,

EXIGIM:

• Exigim a la Unió Europea i als seus representants que condemnin de manera contundent el COP D'ESTAT en marxa a la germana República Bolivariana de Veneçuela, on franges colpistes del país pretenen aconseguir el poder de manera il·legal i en ple desconeixement del resultat electoral del passat 20 de maig del 2018.
• Exigim a la Unió Europea i als seus representants que respectin la SOBIRANIA de la República Bolivariana de Veneçuela, que s'expressa en les seves lleis i en la seva Constitució, i que desconegui qualsevol acte al marge de la Llei, com l'autoproclamació al President "encarregat" del diputat Juan Guaidó.
• Exigim a la Unió Europea i als seus representants que compleixin amb el principi de NO INGERÈNCIA en els assumptes interns d'un altre país, renunciant a qualsevol ultimàtum o imposició dirigit a forçar canvis en l'escenari polític de la República Bolivariana de Veneçuela.
• Exigim a la Unió Europea i als seus representants que valorin i respectin el dret a l'AUTODETERMINACIÓ del poble de Veneçuela, que en eleccions lliures va escollir com a President de la República a l'actual Cap d'Estat, Nicolás Maduro Moros.
• Exigim a la Unió Europea i als seus representants no avalar ni contribuir a l'aïllament diplomàtic, a les pressions polítiques i al setge econòmic-financer promoguts pels Estats Units contra Veneçuela, que no ajuden al poble d'aquesta nació germana. Que renunciïn a les SANCIONS aplicades contra Veneçuela, unilaterals i il·legals.
• Exigim a la Unió Europea i als seus representants que segueixin apostant pel DIÀLEG i les vies democràtiques, les úniques capaces de donar una solució pacífica a la delicada situació que travessa Veneçuela en l'actualitat.
• Exigim a la Unió Europea i als seus representants que se sumin a la crida a la PAU avançada per la majoria dels països de l'Organització d'Estats Americans (18 de 34) i per la majoria dels països que es van expressar al Consell de Seguretat de les Nacions Unides, que es van deslligar dels dictàmens de Washington i van rebutjar el cop d'Estat en curs a Veneçuela.

Confiem que la Unió Europea es posi al costat correcte de la història. Que tingui en compte el perill que els darrers esdeveniments constitueixen pel poble de Veneçuela, considerant la terrible experiència de països com Síria i Líbia, on també hi va haver ingerència estrangera, sancions econòmiques i promoció de governs "paral·lels".

El que està succeint a Veneçuela constitueix un perill precedent per la independència i la sobirania de tots els països.

Amèrica Llatina és una Regió de pau, i així ha de seguir.

Plataforma de Solidaritat amb Veneçuela de Catalunya

Etiquetes de comentaris: , ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma