Comunicat de Comunistes de Catalunya sobre les eleccions presidencials brasileres.

El passat diumenge 28 d'octubre es van realitzar les eleccions presidencials brasileres, en les quals es va imposar el candidat d'extrema dreta Jair Bolsonaro per un 55% del vot enfront del 44% que va treure Fernando Haddad del Partit dels Treballadors.

La victòria de Bolsonaro s'ha recolzat sobre una grandíssima abstenció, la més alta des de 2002, i el suport massiu en totes les regions i ciutats més riques del país.

Jair Bolsonaro s'ha mostrat en campanya com un personatge racista, misogin, homòfob i profundament classista. Durant tota la seva carrera i en campanya ha deixat anar frases, ja tristament famoses com: "Pinochet hauria hagut de matar més gent", "l'error de la dictadura fou torturar i no matar" o "seria incapaç d'estimar un fill homosexual. Prefereixo que un fill meu mori en un accident a què sigui vist amb un bigotut".

Durant la campanya, ha fet diverses promeses electorals de caràcter clarament feixista, tals com empresonar al líder del PT, il·legalitzar a moviments socials tals com el MST (Moviment de camperols Sense Terra), o donar carta blanca a la policia per disparar a matar en les faveles.

També aquesta campanya s'ha caracteritzat per l'extrema violència dels seus partidaris contra persones d'esquerres i la comunitat LGTB. Fins a arribar a l'extrem d'incendiar campaments del MST o assassinar a una dona transsexual tot cridant "Visca Bolsonaro!"

La victòria de Bolsonaro cal emmarcar-la en un context internacional i nacional. En l'àmbit internacional ens trobem amb una ofensiva de l'extrema dreta amb les recents victòries de Donald Trump, Orban i Salvini. Els quals compten amb importants suports del gran capital, el qual fomenta aquest tipus de candidatures per evitar que la bretxa i la frustració generades per les polítiques neoliberals es canalitzin cap a posicions transformadores o revolucionàries.

En l'àmbit nacional, cal analitzar aquesta victòria com l'etapa final que ja es va gestar amb el cop d'estat judicial contra Dilma i el posterior empresonament de Lula. Operació orquestrada pel gran capital brasiler per tal de revertir totes les conquestes que havia aconseguit per a les classes populars el govern del PT.

En l'àmbit regional també, d'un personatge com Bolsonaro, se'n pot esperar una gran agressivitat cap als països de l'ALBA i un alineament amb els interessos de l'imperialisme nord-americà a la regió. Així com la caiguda de Brasil dels BRICS, si més no com a contrapès al pol imperialista nord-americà i europeu.

En l'àmbit econòmic, Bolsonaro ha promès una menor intervenció de l'estat i aplicar les receptes de l'Escola de Chicago, demostrant-se novament que el neoliberalisme no té problemes en aliar-se amb l'extrema dreta, tal com va passar amb la dictadura pinochetista a Xile. Qui en patirà les conseqüències serà el poble i la classe treballadora brasilera.

En aquesta setmana els primers efectes de Bolsonaro ja s'estan començant a veure, amb l'exèrcit desfilant pels carrers, amb un govern ple de militars, i fins i tot posant de ministre de justícia al jutge que va empresonar a Lula. Agraint-li així els serveis prestats i demostrant-se com l'estament judicial està clarament controlat per l'oligarquia brasilera.

Des de Comunistes de Catalunya volem mostrar el nostre màxim suport i solidaritat amb la classe treballadora i el poble brasiler i especialment els i les camarades del PCdoB, en aquesta nova etapa que els ha tocat viure de resistència de les forces democràtiques i del poble treballador, per fer front al feixisme.

És deure dels i les comunistes, de les persones d'esquerres, i en general de les persones que es rebel·len contra qualsevol injustícia que es produeix al món, redoblar des d'ara mateix la solidaritat internacionalista amb el Brasil, i estar atentes al desenvolupament de la situació.

Reafirmem la nostra solidaritat amb el poble brasiler i fem una crida a la unitat contra totes les formes de feixisme.

Comunistes de Catalunya
Secretaria d'Internacional

Etiquetes de comentaris: , ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma