Informació d'Esquerra Unida i Alternativa.

Nuet celebra el punt de trobada de la majoria republicana i etziba a PP i Cs que “la millor manera d’oblidar és jutjar i reparar els crims de lesa humanitat comesos pel franquisme”

El diputat de Catalunya En Comú Podem i portaveu del grup a la Comissió de Justícia, Joan Josep Nuet, ha reclamat al Ple del Parlament la unitat de tots els diputats i diputades republicans per tirar endavant la proposta de llei integral de memòria democràtica. “La mateixa majoria republicana que fa uns mesos va fer fora Rayoy” -ha recordat Nuet- i que aquesta mateixa tarda “s’ha posat d’acord per oposar-se a la retallada de drets i llibertats de l’espai públic”, en referència a la proposta per la neutralitat de l’espai públic presentada per Ciutadans.

El coordinador general d’EUiA i diputat dels Comuns ha defensat que aquesta llei de memòria és “un mandat constitucional, estatutari i moral dels homes i dones que ens van precedir, dels nostres pares i mares, avis i àvies”, d’aquelles persones que van lluitar per la llibertat i van combatre el franquisme, moltes de les quals “s’hi van deixar la vida”. En aquesta línia, Nuet ha insistit que cal aprovar una llei de memòria integral que “els posi al seu lloc a la història”, perquè “molts continuen a les cunetes i els volem recordar i recuperar”.

Nuet ha fet un incís per agrair la iniciativa al PSC i a JxC i ERC que hagin retirat la seva esmena a la totalitat. Així ha insistit que “saber arribar a punts de trobada ens farà ser millors com país i com a societat” i ha destacat que amb aquesta llei Catalunya torna a ser pionera en temes de memòria; la legislatura passada ho va ser amb la llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme i en època del Tripartit amb les lleis del memorial democràtic i de foses.

El diputat dels Comuns ha expressat el seu desig que en aquesta legislatura podem tenir una llei que “ha d’ampliar la de Memòria aprovada al Congrés el 2007 en l’època de Zapatero Congrés” i que reculli casos que llavors no es van incloure i que no poden ser oblidats. En concret, Nuet s’ha referit als nadons robats, als guerrillers catalans no reconeguts, a persones represaliades per motius diversos i als exiliats que van acabar en camps nazis. També als lluitadors dels anys 60 i 70 com “tants sindicalistes que van contribuir a recuperar les llibertats democràtiques”. “Alguns estan morint i no han estat reconeguts”, ha reblat el diputat d’esquerres.

Per acabar, Nuet s’ha adreçat als grups del PP i Cs per etzibar-los que sí cal mirar al passat però “connectant amb el que diu el relator especial de l’ONU (per a la Veritat, la Justícia, la Reparació i la Garantia de No Repetició, Fabio Salvioli) i el Consell de Drets Humans de l’ONU, el grup de treball sobre les desaparicions forçoses i els informes del Consell d’Europa, que declaren els crims del franquisme com a crims de lesa humanitat. I jutjar-los i reparar-los és la millor manera d’oblidar-los”, ha sentenciat el representant dels Comuns.Font: Esquerra Unida i Alternativa

Etiquetes de comentaris: ,
Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma