Informació d'Esquerra Unida i Alternativa.

El coordinador general d’EUiA i diputat de Catalunya En Comú-Podem diu a la tertúlia de La Xarxa Televisió que si la majoria independentista no pot fer govern, que facilitin una majoria alternativa de caràcter transversal, àmplia i progressista

El coordinador general d’EUiA i diputat de Catalunya En Comú-Podem al Parlament, Joan Josep Nuet, va participar ahir en la tertúlia política de La Xarxa TV juntament amb Laura Borràs, diputada de Junts per Catalunya, Isaac Peraire, d’ERC, i Laia Estrada de la CUP, en representació de les quatre forces polítiques que dissabte passat van subscriure al Parlament una declaració institucional a favor d’un front comú en defensa de la democràcia.

En la seva intervenció, Nuet va apostar per cercar “els camins necessaris per trobar sortides” a la situació que viu el nostre país. En aquest sentit, el dirigent dels Comuns va coincidir en què cal “una resposta democràtica molt ampla”, en la línia d’allò plantejat pel president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, però va deixar clar que “el denominador comú no és la independència, sinó la defensa de la democràcia” i que precisament això “ens portarà a poder tenir aliats al conjunt de l’Estat espanyol i a Europa”.

En aquest front democràtic, Catalunya En Comú Podem hi veu des d’Òmnium, als sindicats majoritaris, fins el PSC, com ja han dit Domènech i Alamany aquests dies. A la tertúlia de La Xarxa Nuet hi va insistir: “Nosaltres ens hem oposat radicalment al 155 i hem presentat un recurs d’inconstitucionalitat, però  hi ha forces polítiques i lideratges que d’alguna manera han col·laborat en la seva aplicació, però que no estan contents amb el 155. No hem de renunciar a cap energia que ens pugui ajudar a que el presos surtin de la presó i els exiliats tornin al seu país i que hi hagi una crítica a utilitzar el sistema judicial per fer política, perquè en definitiva el que volem és fer política i no pas debats criminalitzadors de les idees polítiques.”

Respecte a la necessitat peremptòria de formar govern ara que ja corre el temps, Nuet va voler deixar clar que la proposta alternativa de caràcter transversal, àmplia i progressista que va fer el president del grup de Catalunya En Comú-Podem, Xavier Domènech, no va encaminada a ampliar l’actual majoria independentista: “Al Parlament hi ha una majoria independentista de 70 diputats i la primera pregunta que hem de fer és si aquesta majoria pot formar govern. Si pot, ho ha de fer perquè és un mandat del 21 de desembre. Ara bé, si aquesta majoria no pot formar govern hem de parlar d’una majoria alternativa, però per formar govern també i, evidentment, aquest front democràtic ample ajuda a estovar i a preservar un seguit d’elements que hauran de ser presents en aquest govern: treure’ns de sobre el 155, que surtin els presos de la presó i que tornin els exiliats; però també tenir clar que les polítiques socials no poden quedar aparcades, tenir en compte la gent que pateix la precarietat laboral, que està sense feina o en una llista d’espera per salvar la vida i que espera que se li doni resposta. Per tant no es tracta d’ampliar, sinó de repensar per trobar punts en comú.”

En aquest sentit, Nuet també va mostrar la seva preocupació per “una gran part de Catalunya que no se sent dins del procés o que hi està en contra; una Catalunya molt popular, de molts barris, que no vol que l’imposin una identitat i que s’ha rebel·lat fins i tot fent vots contra les seves pròpies situacions materials”. El diputat dels Comuns va advertir als representants de les forces independentistes que “a aquesta Catalunya que el procés no li fa ni fred ni calor, als sectors que davant del procés han dit que no, podem donar-li una nova investidura fallida -i per tant serà donar-li la raó a Cs i el PP, que diran que no sabem gestionar el nostre autogovern-, o podem donar-li un Govern que li faci aixecar una mica el cap i digui ‘potser sí que parlen de coses que a mi em preocupen’; perquè hem de pensar en tota Catalunya, no només en la que ahir es va manifestar, on nosaltres també hi erem.”

En opinió de Nuet les propostes que hi ha de moment sobre la taula “encara no són prou valentes” tot i valorar el pas de Torrent: “Nosaltres li vam dir que havia fet un gest valent, esperem que serveixi. Si no passaran dos mesos, assistirem de nou a situacions que no ens beneficiaran com a país ni com a poble i farem eleccions a l’estiu, suant la canssalada”, va avisar el coordinador general d’EUiA i diputat.

Respecte a la demanda que Carles Puigdemont sigui investit president, després que hagi estat detingut i empresonat a Alamanya, Nuet creu que “és quasi imposible” i que “en privat una gran majoria del país pensa el mateix”. I ha insistit que “ara és moment de què efectivament allò que diem que passarà, passi (…). Crec que exhaurir el temps de dos mesos, perquè ara el rellotge ja corre, no ens ajudarà al país ni tampoc als presos polítics a sortir de la presó”. Nuet ha deixat ben clar que “antirepressivament hem de anar de la mà, però no tapem la realitat: no participarem de demanar una cosa que sabem que no és possible.”

Pots veure la tertúlia sencera en aquest enllaç:

http://www.xiptv.cat/lentrevista/capitol/debat-situacio-politica

 



Font: Esquerra Unida i Alternativa

Etiquetes de comentaris: ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma