Informació d'Esquerra Unida i Alternativa.

L’aprovació de la Renda Garantida al Parlament culmina l’èxit de la pressió ciutadana front les polítiques d’austeritat

“Saben perfectament l’abast que té la renda garantida, perquè no només combat la pobresa sinó que empodera les persones. Va contra la seva lògica de sostreure drets perquè la gent tragui amb qualsevol feina. Per això ha costat tant”. Diosdado Toledano, de la Comissió Promotora de la ILP de Renda Garantida de Ciutadania, recorda amb aquestes paraules les enormes dificultats superades perquè el passat dimecres 12 de juliol el Parlament de Catalunya aprovés, per unanimitat, la llei de renda garantida. Una “resistència tremenda” de “l’anterior Govern d’Artur Mas i de l’actual” que s’ha aconseguit vèncer, assegura, gràcies a “la pressió social organitzada al voltant d’una amplíssima aliança”.

“Fa dos anys m’hagués semblat inversemblant que s’aprovés la renda garantida”, coincideix el responsable de Política Social d’EUiA, David Companyon, que com a diputat va ser ponent de la llei. “Llavors veníem d’un Govern com el d’Artur Mas que va fer una de els retallades més indecents que ha fet un govern neoliberal: suprimir el PIRMI en un mes d’agost i intentar criminalitzar la pobresa dient que hi havien grans bosses de frau”, recorda Companyon. “Veníem d’unes retallades absolutament ideològiques i hem passat a una victòria de la mobilització. Hem consolidat un dret social”, subratlla. “Sense anys de lluita social això no hagués estat possible”, afirma també la responsable de Món del Treball d’EUiA, Núria Lozano, que posa en valor la implicació de la formació “des del minut zero, des de la primera reunió”.

Votació de la renda garantida al Parlament.

I és que la pressió social impulsada per la Comissió Promotora mitjançant actes, manifestacions, manifestos, el suport de 76 organitzacions, 52 mocions aprovades als ajuntaments, més de 121.000 signatures recollides i, fins i tot, dues vagues de fam, han aconseguit vèncer els darrers obstacles. “Hem estat capaços de mantenir la flama davant l’estratègia del Govern, la del cansament”, apunta Toledano, integrant de la Comissió Nacional d’EUiA. I així, s’ha aconseguit que la llei aprovada finalment per unanimitat estigui “més a prop del que proposava el projecte inicial de la Comissió Promotora que de les esmenes que van plantejar la resta de grups parlamentaris”, assegura.

En aquesta fita també hi ha jugat un rol fonamental el fet que “la mobilització ha aconseguit situar un discurs hegemònic contrari al que han vingut defensant partits com el PP i CDC”, subratlla Companyon. El portaveu de la Comissió Promotora ho ratifica: “Hem guanyat la batalla ideològica al discurs del Govern que deia que la renda garantida només crearia ganduls”. I és que han estat precisament “les polítiques socials i laborals desenvolupades a Catalunya i a l’Estat per part de formacions que dimecres van votar a favor de la renda garantida les que han fet necessari que s’impulsés” la prestació, afirma Lozano.

“Amb l’aprovació de la ILP avancem en la protecció de les persones amb menys recursos”, celebra la responsable de Moviments Socials d’EUiA, Lola Castro, que lamenta que “fa anys que les polítiques neoliberals han provocat el creixement de la desigualtat i han empitjorat la vida de les persones”. “A Catalunya, el 69,9% de persones a l’ atur no cobren cap tipus de prestació. La privatització dels serveis públics, la precarietat a l’ ocupació i l’ encariment de béns comuns bàsics són factors han incremental la pobresa i la precarietat”, relata Castro.

Diosdado Toledano intervé a ple del Parlament.

Un nou dret de ciutadania

La llei, que entrarà en vigor el proper 15 de setembre, estableix una prestació de 564 euros mensuals en un primer moment, que augmentarà fins arribar als 664 euros el 2020. La prestació la percebran els 29.000 beneficiaris que cobren la Renda Mínima d’Inserció (RMI), així com totes aquelles persones que compleixin una sèrie de requisits, com per exemple tenir més de 23 anys, residir a Catalunya durant un mínim de dos anys, no tenir patrimoni més enllà de la primera residència i haver esgotat totes les prestacions.

Però a diferència de la RMI, la Renda Garantida és un dret de ciutadania de nova creació, “el primer que es crea des del que s’ha anomenat com a crisi”, subratlla Núria Lozano, que posa en valor que la via d’entrada a la RGC sigui la laboral. La Renda Garantida, emfatitza, és un “avenç en la redistribució de la riquesa que dóna esperança a molta gent per afrontar el seu dia a dia amb dignitat”. Però “no deixa de ser una primera passa”, adverteix.

Un dels principals reptes que quedaran per endavant, destaca la responsable de Món del Treball d’EUiA, serà aconseguir apujar l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC), congelat des del 2010 i al qual es referencia la Renda Garantida. Diosdado Toledano alerta que “la llei s’haurà de desplegar en els propers 30 mesos, i segur que es voldrà retallar i dilatar. “Haurem de mantenir la pressió”, apunta. Per això, la Comissió Promotora no es dissoldrà fins que la llei “no s’hagi implementat en la seva totalitat”. Companyon encara va més enllà: “No ens podem quedar aquí. És una millora substancial per les condicions de vida dels qui més estan patint les conseqüències de la crisi, però cal anar a l’arrel de quins son els motius de què siguem el segon país més desigual  d’Europa”.

Acte de celebració i compromís

Precisament per renovar el compromís amb la Renda Garantida de Ciutadania i celebrar aquest primer però fonamental pas, les entitats socials, sindicats, formacions polítiques i organitzacions que l’han impulsat celebraran l’aprovació de la llei aquest divendres 14 de juliol a les 18.30 hores a l’espai Calàbria 66. Hi assistiran Toledano, Companyon i Lozano, a més del coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, i una nodrida representació de Catalunya en Comú encapçalada pel coordinador general, Xavier Domènech, amb membres de la direcció dels comuns com Lucía Martín i David Cid.Font: Esquerra Unida i Alternativa

Etiquetes de comentaris: ,
Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma