Informació d'Esquerra Unida i Alternativa.

La portaveu d’IU a Brussel·les creu que la UE segueix “aprofundint” en l’Europa fortalesa i caminant “en sentit contrari als drets humans” pel que fa a política migratòria

La portaveu d’Izquierda Unida al Parlament Europeu, Marina Albiol, ha acusat la Comissió Europea de voler “condemnar a mort” i a “viure en la misèria” a “milers de persones migrants” amb la recomanació per accelerar les deportacions que han presentat aquest dijous els comissaris Frans Timmermans i Dimitris Avramopoulos. L’eurodiputada veu cada vegada més clar que l’objectiu final d’aquestes mesures és “consagrar l’asil com a única via” perquè una persona estrangera tingui residència legal a la UE i alerta dels acords amb països com Nigèria, Jordània, el Marroc, Algèria i Tunísia.

“La Comissió ha decidit seguir avançant en una línia totalment contrària a la dels drets humans en un moment en què la situació de desprotecció i violència contra les persones migrants i demandants d’asil de la UE són més elevades que mai”, denuncia Albiol, qui no té “cap dubte” que “la voluntat” és que “l’única manera de quedar-se a Europa” sigui a través de l’asil, “cosa que és absolutament inacceptable”.

Timmermans, vicepresident de la CE, i Avramopoulos, comissari d’Immigració, han publicat una sèrie de recomanacions als Estats membres basats en la premissa que per poder acollir les persones refugiades i demandants d’asil de forma més ràpida, s’han d’accelerar i ampliar les deportacions de persones migrants de manera sistemàtica.

Per això, proposen un seguit de mesures com escurçar els terminis de recurs en cas de denegació d’una sol·licitud d’asil, l’expedició sistemàtica de decisions de retorn, la revisió de les sol·licituds d’asil de manera exprés i la detenció de les persones migrants en centres de manera que no puguin passar d’un Estat membre a un altre evitant l’expulsió.

Des del punt de vista d’Albiol, la proposta “agilitzarà les deportacions de tal manera que és impossible que hi hagi la menor garantia o protecció” per a les persones migrants i demandants d’asil. “És important tenir en compte que la majoria de concessions d’asil per situacions personals vulnerables a l’Estat espanyol es donen després d’una segona demanda, incloent a totes les dones víctimes de tracta que van rebre asil en l’últim any”, i amb aquesta recomanació de la Comissió Europea “cap d’aquestes persones hagués rebut protecció internacional, en haver estat deportades després del rebuig d’una primera petició sense possibilitat efectiva de recurs”.

D’altra banda, “els terminis en què es determina l’admissibilitat són insuficients”, si a més “s’espera que el o la demandant d’asil tingui a la seva disposició proves materials i documents” que demostrin que té dret a demanar protecció internacional, cosa que no és senzilla de fer en multitud d’ocasions. A més, “la Comissió sembla decidida a evitar que aquestes persones tinguin accés a recursos indispensables com el contacte amb intèrprets o advocats, violant la legislació existent en matèria d’asil de manera clara”.

En paral·lel, la Comissió anuncia un nou pla per reforçar les polítiques de retorn de persones migrants amb una injecció financera de 200 milions d’euros, impulsant la nova Guàrdia de Fronteres i Costes que substitueix Frontex i tancant acords bilaterals amb països clau de l’Orient Mitjà, el Nord d’Àfrica i l’Àfrica subsahariana. Tot això, acompanyat de més plans per als denominats com “retorns voluntaris”.

La portaveu d’IU qualifica de “criminal” que la Comissió Europea “estigui oferint diners per facilitar les expulsions, quan al mateix temps no és capaç de que els Estats membres s’acullin a les persones refugiades que es van comprometre a acollir”. Així mateix, considera que les mesures anunciades “segueixen aprofundint” en el projecte d’Europa fortalesa, a través dels acords amb països com Nigèria, Tunísia, Jordània, el Marroc i Algèria, o els ja anunciats amb Turquia, Afganistan i Líbia.

“Tanquen les fronteres, ploren llàgrimes de cocodril cada vegada que mor una persona a la Mediterrània, es neguen a acollir, dificulten que les ciutats que volen acullin, i finalment contracten a tercers on deportar-los. Aquesta és la UE governada per conservadors, socialdemòcrates i liberals “, denuncia.

Finalment, Albiol s’ha referit al “llenguatge racista” i “carregat d’expressions que criminalitzen a les persones migrants i refugiades” que conté aquesta recomanació de la Comissió Europea. En el text es fan servir frases com “combatre els abusos del sistema” i “evitar les fuites”, el que, segons ell, “demostra una vegada més” que les institucions comunitàries i els dirigents de la UE “estan assimilant la narrativa de l’extrema dreta que situa persones refugiades i migrants com a culpables de la seva pròpia situació”,”com a persones que pretenen aprofitar-se d’un benèvol sistema europeu”.

“La realitat és la contrària, fugen de la guerra, la misèria i l’explotació que genera Occident als països del Sud i es topen amb una UE que diu defensar els drets humans però militaritza el mar Mediterrani, col·loca concertines a les fronteres, i tracta com un criminal a qualsevol que intenti creuar els seus murs”, sentencia.



Font: Esquerra Unida i Alternativa

Etiquetes de comentaris: ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma