Informació d'Esquerra Unida i Alternativa.

El Govern israelià impedeix l’entrada a Gaza dels eurodiputats

L’eurodiputada d’Izquierda Unida Ángela Vallina participa des d’aquest dilluns en una visita a Palestina organitzada per la delegació del Parlament Europeu per a les relacions amb aquest país, que durarà fins dijous que ve. L’objectiu del viatge és recollir informació de primera mà sobre el moment que travessa el poble palestí i per això estan mantenint reunions amb els responsables de la Unió Europea sobre el terreny i destacats representants polítics, com el primer ministre Rami Hamdallah, i diverses organitzacions socials de defensa dels drets humans.

Dilluns, durant una primera jornada de trobades, Vallina i la resta de la delegació van mantenir una reunió amb Ralph Tarraf, cap de la delegació de la Unió Europea per a Cisjordània i la Franja de Gaza, amb qui van tenir l’ocasió de tractar la situació política que es viu en les dues zones de Palestina, l’estat dels drets humans o l’escassetat d’aigua i electricitat que estan provocant el bloqueig israelià. Així mateix, van ser rebuts a Ramallah pel primer ministre Rami Hamdallah; el ministre de Finances, Shukri Bishara; i diversos diputats del Consell Legislatiu.

Dimarts al matí, els membres de la delegació es van entrevistar amb els responsables de l’ONG Defense for Children, que treballa per defensar els drets dels menors palestins detinguts il·legalment per les forces israelianes. A més, van visitar el Tribunal militar d’Ofer, on van assistir a un judici a un menor condemnat a diversos mesos de presó per reivindicar la lluita del poble palestí a les xarxes socials.

La visita de la delegació de la qual forma part Vallina es produeix en un moment d’elevada tensió davant el cinquantè aniversari de l’annexió de Jerusalem per part d’Israel, les denúncies d’ONG davant l’alarmant falta d’aigua, electricitat i aliments bàsics en la franja de Gaza i a Cisjordània i l’arribada del nou president dels EUA, Donald Trump, a la Casa Blanca.

Precisament la posició que ha pres Trump respecte al conflicte, amb el seu suport a la construcció d’altres 2.500 habitatges a Jerusalem Est, tal com va anunciar la setmana passada el Govern de Benjamin Netanyahu, i el suggeriment que els EUA traslladarà la seva ambaixada a Tel Aviv Jerusalem, no estan servint precisament per rebaixar la tensió. “El nou Govern dels EUA ha iniciat el seu mandat parlant en defensa d’Israel, amb una posició unilateral i no dialogada a favor dels assentaments il·legals, el que és summament irresponsable, a més de suposar un retrocés per a la pau i un atac contra els drets humans”, denuncia Vallina.

En paral·lel a les reunions oficials previstes, Vallina i altres eurodiputats han intentat visitar la franja de Gaza, però el Govern d’Israel ho ha impedit. La parlamentària d’IU ja ho va intentar al setembre del 2014, just després de les eleccions europees, durant una visita de diversos membres del Grup de l’Esquerra Unitària Europea / Esquerra Verda Nòrdica. No obstant això, el Govern d’Israel també va vetar la visita. El mateix ha passat amb les dues últimes visites d’eurodiputats de la delegació per a les relacions amb Palestina. “La pregunta que ens fem és la de sempre, si no hagués res a amagar, per què ens ho denegarien?”, explica Vallina. “Voliem veure la situació real sobre el terreny. Sabem que hi ha talls de llum durant la major part del dia i escassetat d’aliments i aigua potable. Són condicions inhumanes i només alimenten la ràbia i la impotència de qui les pateix”, adverteix.

Una situació que no només depèn de les declaracions de Trump, sinó de la “passivitat” que està mostrant l’Alta Representant de la UE per a Afers Estrangers, Federica Mogherini, qui “si bé condemna cada acte criminal d’Israel, no és capaç de prendre una decisió més contundent”. Vallina es refereix així a la “hipocresia” de realitzar aquestes condemnes, “sense qüestionar, per exemple, l’acord econòmic que deixa via lliure al comerç amb un Estat que no respecta els acords internacionals”. “Aquesta posició de la Unió Europea només mostra debilitat i falta d’independència. Cal més valor”, exigeix.

Foto: Trobada de l’eurodiputada Ángela Vallina amb representants palestins a la Universitat de Birzeit, a Cisjordània.Font: Esquerra Unida i Alternativa

Etiquetes de comentaris: ,
Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma