Informació d'Esquerra Unida i Alternativa.

L’eurodiputat participa a la Delegació Asturiana de verificació dels drets humans a Colòmbia

L’eurodiputat d’Izquierda Unida Javier Couso ha fet una crida al Govern colombià a “accelerar i aprofundir en l’aplicació dels acords de pau de l’Havana” amb les FARC, alhora que ha alertat que l’expansió dels grups paramilitars per les zones que la guerrilla ha anat abandonant suposa “una amenaça molt greu” perquè el conflicte es tanqui de manera definitiva. Aquesta és la principal conclusió que treu el vicepresident de les comissió d’Afers Exteriors de l’Eurocambra dels tres primers dies de la missió de la Delegació Asturiana de verificació dels drets humans a Colòmbia, en la qual participa per segona vegada en el que portem de legislatura.

Dilluns passat, la delegació va poder comprovar com l’aplicació dels acords de pau de l’Havana està funcionant a dues velocitats. D’una banda, tal com explica Couso, “la guerrilla està abandonant, com s’ha acordat, les zones que estaven sota el seu control i s’estan instal·lant en el que es coneixen com a zones de concentració o zones veredales“. No obstant això, l’Executiu de Juan Manuel Santos no està posant en marxa “totes les mesures pactades perquè aquestes persones comencin a fer el trànsit cap a la vida civil”.

Això es va posar de manifest el primer dia de la missió, durant una visita a les zones veredales de la Vall del Cauca. “La primera etapa de la missió consistia en una visita a les zones veredales de L’Elvira, però a 40 minuts d’allà vam tenir greus problemes per accedir-hi, ja que un equip militar ens va impedir el pas i ens va tenir retinguts durant tres hores”, relata l’eurodiputat. “La situació es va solucionar després que es desplacessin fins al control efectius de la mediació amb l’ONU, la Policia indígena, la contrapart de les FARC i la del Govern”, continua. “El cas és que vam estar retinguts tres hores” i en el que “coincideix tothom és que aquesta retenció és una violació dels acords de pau”, ja que es “està impedint el lliure trànsit a les zones veredales“. L’Exèrcit, avui, “pot controlar a les persones que passen per comprovar si estan o no perseguides per la justícia, però no pot impedir el pas”.

La sensació generalitzada és que “el Govern sembla estar intentant tenir aïllades a les FARC perquè no es puguin relacionar amb ningú i això també va en contra de l’acord perquè els guerrillers no són presos”.

Una vegada que la delegació va aconseguir accedir a L’Elvira, van mantenir una reunió amb diversos comandants de bloc i un comandant de l’Estat Major de les FARC, que “ens van transmetre que tenen la sensació que la guerrilla està complint i el Govern, no”. Per exemple, “fins a aquesta zona van arribar tots els guerrillers que havien d’estar el 31 de gener com a part de l’acord, però l’executiu no està donant les condicions necessàries perquè aquestes forces, al voltant de 300 persones, visquin en condicions normals i puguin fer el trànsit a la vida civil”.

Couso veu essencial que es comenci a “implementar la compra i licitació de terres per a les persones que es van a beneficiar de l’amnistia”. Això “per ara no existeix” i per això “no tenen res amb el que sustentar-“. “Els guerrillers estan vivint ara com en campaments”, adverteix.Font: Esquerra Unida i Alternativa

Etiquetes de comentaris: ,
Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma