El 6 d'octubre celebrem el 101è aniversari de la Neus Català. Amb motiu d'aquest aniversari, des de Comunistes de Catalunya presentem la web www.neuscatala.cat, un homenatge a aquesta especial camarada i amiga, exemple i model de la implicació militant en la lluita per la llibertat, la democràcia, la justícia i el socialisme.

Aquesta web vol ser un espai dedicat a la memòria i la difusió de la vida i el pensament de la Neus Català. Ha estat creada i finançada per militants de Comunistes de Catalunya, sota la direcció de la historiadora i biògrafa Elisenda Belenguer. Tots els materials i documents que s'hi poden trobar han estat recopilats durant anys de col·laboració entre l'Elisenda i la mateixa Neus en la seva tasca de difusió de la Memòria Històrica.

La web s'ha desenvolupat en el format d'un bloc i ha estat concebuda com un arxiu cronològic i viu, que seguirà ampliant-se progressivament amb noves aportacions. Vol ser un espai divulgatiu per al conjunt de la ciutadania i al mateix temps una eina útil per a historiadors/es, especialistes i investigadors/es. Entre els diferents materials d'interès que s'hi poden trobar, hi destaquen les exhaustives bibliografies sobre la Neus com a autora, com a protagonista i com a testimoni, l'arxiu fotogràfic, tots els articles sobre la Neus publicats per l'Elisenda Belenguer i molts materials audiovisuals.

La web compta també amb una secció, Seguim la Memòria, on es recullen tots els actes realitzats per la Neus o d'homenatge a la Neus que se segueixen realitzant arreu del territori.

Amb la presentació d'aquesta web, l'Elisenda Belenguer posa també a disposició de tothom la biografia "Neus Català. Memòria i lluita" publicada el 2007 per la Fundació Pere Ardiaca i l'editorial deBarris. El llibre es distribuirà en format PDF sota una llicència oberta Creative Commons (Reconeixement de l'autoria, No Comercial i Compartir Igual) i podrà ser descarregat gratuïtament des de la mateixa web.

La Neus Català és coneguda per haver estat una de les supervivents catalanes del camp de concentració nazi de Ravensbrück i va ser declarada Catalana de l'Any el 2006 per votació popular, entre moltes altres condecoracions. Filla de camperols, va néixer als Guiamets el 1915. De jove, va militar en les Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya i posteriorment va ser militant del PSUC, també a l'exili. Durant tota la seva vida, ha estat una destacada activista comunista, feminista i antifeixista, implicant-se particularment en la difusió de la Memòria Històrica. Va ser escollida militant número 1 en el congrés fundacional de Comunistes de Catalunya de l'1 de novembre de 2014, organització en la qual milita des de la dissolució del PCC, i és membre d'honor del Comitè Central del partit.

Amb aquesta iniciativa, Comunistes de Catalunya volem contribuir al reconeixement de la Neus Català per tota una vida de coherència i agrair-li de manera sincera el seu compromís.


Felicitats, Neus!

Comunistes de Catalunya
Secretaria de Comunicació

Barcelona, 6 d'octubre de 2016

Etiquetes de comentaris: ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma