Davant dels fets d’ahir arran de la inauguració de l’exposició “Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà”, UCFR emet aquest comunicat


Amb o sense estàtues; seny i unitat contra el feixisme

Lamentem profundament les escenes a la inauguració de l’exposició “Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà”, amb crits de “feixistes” dirigits contra l’Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme i contra Amical de Mauthausen.

Sabem que l’exposició ha estat motiu de forts debats entre persones i entitats que compartim la defensa de la democràcia i la convivència. UCFR, com a espai plural, no pren partit en aquests debats.

Ens limitem a constatar que ens sembla essencial treballar col·lectivament per recuperar la memòria històrica, i recordar què va significar la dictadura i el feixisme en termes històrics, per millor protegir-nos davant el ressorgiment actual de l’extrema dreta.

En aquest sentit, rebutgem les acusacions de “feixistes” dirigides contra qualsevol persona o entitat que forma part d’UCFR o del nostre entorn més ampli. Pensi el que pensi cadascú de l’exposició i de les protestes en contra seva, cap dels dos grups implicats en la disputa d’ahir és feixista.

Hem de posar en valor allò que hem aconseguit com a moviment unitari contra el feixisme i el racisme; hem reduït dràsticament la presència institucional de l’extrema dreta als ajuntaments de Catalunya, i hem tancat el centre neonazi a Sant Martí. Ara estem treballant de manera unitària contra el racisme vers les persones refugiades i a favor de l’acollida, i contra la islamofòbia.

Davant la greu situació actual del creixement de l’extrema dreta a tota Europa, necessitem la màxima unitat contra el feixisme a casa nostra. Unitat no vol dir uniformitat; seguirem discutint sobre moltes altres coses. Però demanem a tothom; no ens insultem, no banalitzem. No ens acusem mútuament de coses que no som. I menys encara a la gent que va sobreviure a les presons de Franco, o a familiars de les persones empresonades per Hitler.

UCFR, 18 d’octubre de 2016



Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma