Els i les comunistes mai no hem celebrat el dia de la Constitució, una commemoració que enguany té menys sentit que mai. El trencament del pacte constitucional de 1978 és avui un fet consumat. D’una banda, per la imposició d’unes polítiques d’austeritat criminal que han fet saltar pels aires les estructures bàsiques de l’Estat del Benestar. De l’altra, per la imposició no consensuada de la reforma de l’article 135 de la Constitució, on les polítiques neoliberals han estat elevades a categoria de norma fonamental.

La Sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut d'Autonomia de Catalunya de juny de 2010 i el procés de recentralització impulsat pel Govern del PP, no només han afectat l’autogovern de Catalunya, també han posat en evidència els límits de l'Estat de les Autonomies. Amb la imposició d’una visió restrictiva de la Constitució, s’ha limitat el desenvolupament del sistema autonòmic cap a un model federal, s’ha tancat la porta al desenvolupament d’un Estat plurinacional, s’ha esborrat tota possibilitat d’un model descentralitzat de presa de decisions i s’ha restablert un model d’Estat completament centralista.

Els i les comunistes hem denunciat sempre aquell pacte del 78 com un procés de reformulació institucional del règim franquista per la integració de l’Estat Espanyol en les estructures del capitalisme internacional. Hem denunciat sempre l’escassa qualitat democràtica del sistema electoral i parlamentari espanyol, la pervivència de les estructures franquistes de dominació militar, econòmica, ideològica i social. Hem denunciat sempre l’incompliment per part de l’Estat Espanyol de les indicacions de l’ONU i els organismes internacionals sobre Drets Humans en matèria de reconeixement i compensació a les víctimes del feixisme franquista, així com dels repetits requeriments per deixar sense efecte la Llei d’Amnistia del 77.

El pacte del 78 és avui un pacte esgotat per a la immensa majoria de la societat. La crisi del pacte del 78 afecta totes les institucions i organitzacions polítiques i socials que el van fer possible. La crisi afecta a la monarquia, a tots els partits del 78, a patronals i sindicats, als grans mitjans de comunicació forjats durant la transició. La crisi afecta el sistema bipartidista, al PP i el PSOE com a partits i la seva alternança en el poder. La crisi afecta els partits nacionalistes, especialment a CiU, coalició que s’ha vista abocada a la seva dissolució i que ara enfronta la seva refundació com a projecte polític. La crisi ha portat l’espai de l’esquerra transformadora i revolucionària a un procés de redefinició del projecte polític i de les seves expressions electorals. La crisi és tan profunda que la mateixa oligarquia dirigent és conscient de la necessitat d’una reforma i porta ja anys treballant en aquesta direcció. Una reforma que, evidentment, es pretén desenvolupar de la forma més controlada i gradual que sigui possible i té per objectiu la perpetuació de les estructures de poder i dominació. Aquesta reforma ja està en marxa: ha començat per la monarquia, amb el traspàs de la corona de Juan Carlos a Felipe.

Davant la commemoració oficial del Dia de la Constitució, Comunistes de Catalunya ens refermem en el nostre compromís amb l’enderrocament del règim del 78. Les eleccions del proper 20 de desembre es presenten com una important oportunitat per a impedir la recomposició sistèmica planificada per l’oligarquia i assegurar una ruptura social i democràtica amb l’Estat. Per a respondre a la crisi del bipartidisme, l’oligarquia ha impulsat una tercera opció electoral que reculli el descontentament amb el PP i el PSOE: Ciutadans. Els i les comunistes participem i donarem suport a la candidatura catalana En Comú Podem que aplega a Barcelona En Comú, ICV, Podem i EUiA perquè pensem que és necessària la unitat de la classe treballadora i del conjunt de classes populars en una candidatura de ruptura, per la regeneració democràtica i la justícia social.

Per als i les comunistes la derrota del règim passa per l’organització de la classe treballadora i la vertebració d’un front d’unitat popular amb un programa d’aprofundiment democràtic i de redistribució de la riquesa. Un aprofundiment democràtic que ha de suposar l’abolició de la monarquia, la derogació de la Llei d’Amnistia del 77, la revisió crítica de la transició i l’inici d’un procés constituent al conjunt de l’estat. Aquest procés constituent ha de recollir el dret a l’autodeterminació dels pobles, reconèixer Catalunya com a subjecte polític i fer possible l’exercici del dret a decidir a través d’un referèndum vinculant. Comunistes de Catalunya seguim lluitant per l’abolició del règim del 78 i la proclamació d’una República Catalana lliurement federada amb la resta de pobles d’Espanya. Entenem que un procés constituent a Catalunya només serà possible si camina paral·lelament a un procés constituent al conjunt d’Espanya. És per aquest motiu que considerem que és el moment d’estrènyer les aliances amb les organitzacions socials d’arreu de l’Estat amb l’objectiu d’enderrocar definitivament els fonaments del règim.

Per la #RupturaDemocràtica, #UnitatPopular

Comunistes de Catalunya
Secretaria d’Acció Republicana

Etiquetes de comentaris: , , ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma