Joan Josep Nuet, que integra a la llista de Catalunya Sí que es Pot, defensa que l’esquerra alternativa ha de tenir un paper central en el procés sobiranista després del 27-S.
¿La de Catalunya Sí que es Pot és una fórmula guanyadora com la de Barcelona en Comú?
La idea de fons és la mateixa, però no es pot repetir de manera mimètica el mateix motllo. D’Ada Colau només n’hi ha una i és l’alcaldessa de Barcelona. No hi ha una altra Colau.
¿Esperen un suport explícit de Barcelona en Comú en la campanya del 27 - S? I d’Ada Colau?
Sí. En el cas de Colau, no ho sé exactament. No té majoria absoluta i això condiciona. Ella no participarà en la campanya de la mateixa manera que ho va fer el 24-M. A Colau la sentim nostra i crec que ella ens sent part del seu projecte polític. Li anirà millor si ens va bé a nosaltres. I li anirà menys bé si li va molt bé a Junts pel Sí.
Joan Herrera defensa que ERC i la CUP “avalen Mas”. Es postulen com l’única alternativa possible.
La política catalana quedarà determinada per dos projectes polítics: què passa amb Junts pel Sí i què dóna de si el nostre espai polític. Ara disputem l’hegemonia del procés al nacionalisme conservador. El procés només sobreviurà si un projecte com el nostre hi té un paper central.
Lluís Llach els retreia que la seva campanya es limiti a atacar Mas.
Divendres presentarem el programa. I és un programa de transformació i canvi que espantarà CDC i el Real Club de Polo. A tots dos per igual, perquè tenen el mateix projecte de país. És un programa que espantarà els sectors que han tingut el poder a Catalunya durant els últims 40 anys. Són els fills dels franquistes.
Toni Comín deia en una entrevista a l’ARA que el programa de Junts pel Sí s’assembla al dels tripartits.
Tant Toni Comín, com Raül Romeva o Oriol Junqueras cometen un error important: pensar que Junts pel Sí és un projecte polític que supera CiU. Junts pel Sí és, en el fons, el projecte de refundació de CDC. CDC té la voluntat, i veurem si també la capacitat, de convertir Junts pel Sí en el projecte hereu de CiU. Ho volen fer, ho poden fer.
¿Raül Romeva no és un candidat amb sensibilitat social?
Sí. Però aquest no és el problema. Qui té l’hegemonia política de Junts pel Sí és CDC. A Catalunya hi ha un procés per les llibertats nacionals i CDC intenta fagocitar aquest procés per sobreviure políticament. Veurem què passa després del 27-S.
Vostè ja ha descartat donar suport a una declaració unilateral d’independència (DUI). Si surt una majoria a favor de la independència, ¿reconeixeran la validesa del mandat?
Que hi hagi una majoria independentista al Parlament és un factor polític que no ens espanta. Creiem que no hi serà. La majoria de Junts pel Sí no garanteix ni tan sols la independència, perquè la via que desenvolupen és enganyosa. CDC no és un partit de ruptura amb el règim del 1978. I sense ruptura amb el règim del 1978 no només no hi ha independència, no hi ha ni sobirania.
Quin horitzó té el procés constituent que proposen quan PP i PSOE ja diuen que no hi ha marge per a la singularització de Catalunya en una reforma constitucional?
El procés constituent té una força política i democràtica superior a una DUI. Catalunya ja no pot ser una comunitat autònoma d’Espanya. I com acaba aquest procés constituent? Amb una declaració de la República Catalana, i una negociació i un referèndum.
Què n’espera, de les generals?
Un canvi polític a Espanya que faciliti l’anhel de canvi a Catalunya. Un bon independentista hauria de desitjar que Espanya també canviï.
Font: Ara.cat
Etiquetes de comentaris: #RupturaDemocràtica, #UnitatPopular, Actualitat