Per als i les Comunistes de Catalunya, arribem les negociacions per al proper Conveni Col·lectiu del telemàrqueting en un moment clau. La crisi del sistema capitalista que vivim ens està deixant un panorama esfereïdor en l'àmbit social i laboral: milions d'aturats, desnonaments i u augment de la pobresa estructural són algunes de les conseqüències més palpables.
Juntament amb aquesta crisi econòmica, estem vivint el que podríem ja catalogar com una crisi de règim en la que acceleradament tots aquells dogmes que sustentaven el sistema constituït el 1978 s'estan ensorrant: El procés sobiranista ha demostrat que aquesta Constitució i el nostre sistema polític-institucional ara mateix estan ja rovellats i no poden donar resposta a les demandes populars, ni tan sols per donar cabuda a un dret bàsic com és el Dret a Decidir. També cal destacar l'operació de renovació de la monarquia, que a la vista del nou panorama emergent ha efectuat un canvi de cromos amb una successió sense consultar al poble sobre si vol monarquia o república. Per altra banda, l'altre gran pilar del règim com és el bipartidisme (en la seva cara més amable -PSOE- o més cruenta -PP-) s'està veient fortament debilitat amb la irrupció de forces emergents que, impulsades pel descontentament popular, han fragmentat el panorama polític actual.
Les passades eleccions municipals han estat un possible assaig del qual poden ser les eleccions vinents autonòmiques de setembre, o les generals de novembre. Candidatures d'unitat popular que neixen des de les classes populars i amb un programa bàsic d'emergència social han fet fora als partits del règim en nombroses localitats, com Ahora Madrid o Barcelona en Comú. Aquest nou escenari polític situa el repte d'escollir entre situar-se entre el continuisme i salvar l'actual règim de la mà del PP-PSOE i altres actors com ara Ciutadans, o reforçar l'opció de ruptura democràtica encaminant-nos cap a la Unitat Popular.
Però la Unitat Popular té les potes molt curtes si no està acompanyada per un veritable poder popular als carrers, perquè guanyar les institucions no vol dir tindre el poder, encara que ajudi. Les classes treballadores i populars tindran el poder real no sols des de les institucions, sinó també des dels barris, els pobles, els centres d'estudi i els centres de treball. Allà on els interessos dels mercats fins ara ens han condemnat a patir, hem d'organitzar un contrapoder amb el qual defensar els nostres interessos. És per això que la negociació del conveni del telemàrqueting arriba en un any clau.
Des dels anys 80, les polítiques de desindustrialització i de destrucció dels drets socials i laborals dels successius governs de PP i PSOE ens han conduït a un escenari de precarització laboral terrible en el qual aconseguir un treball digne i estable esdevé quasi una quimera. Privatitzacions, externalitzacions, flexibilitat, congelacions de salari són a l'ordre del dia dins del nostre mercat laboral. El sector del telemàrqueting és un gran exemple del nou tipus de feina model al nostre país, cada cop més encaminat a una economia del sector serveis. La patronal del telemàrqueting, a més, s'està encarregant de demostrar-ho amb les seves peticions de cara a la negociació: Retallar les hores mèdiques, ajustar els terminis per a modificar les vacances o limitar més permisos són pretensions que estan disposats a imposar al nou conveni. Recordem que el telemàrqueting és pioner en l'aplicació de la reforma laboral, i això Konecta ho sap molt bé.
Els i les Comunistes de Konecta considerem que l'objectiu dels treballadors i les treballadores ha de ser el de recuperar drets. Que es respectin els festius, que conquerim un poder adquisitiu que ens permeti una vida digna i puguem deixar d'associar telemàrqueting amb precarietat. Que es garanteixi el treball estable i que la temporalitat tendeixi a desaparèixer. Que els ritmes de treball siguin suportables. Aquestes màximes han de ser objectius irrenunciables en la contínua batalla, i han de ser presents en la negociació i la mobilització.
Davant d'aquest panorama, creiem que l'única garantia per afrontar la negociació del conveni col·lectiu per tal de guanyar en drets en comptes de perdre, és plantejar la lluita col·lectiva com a contrapoder dels ja constants atacs de les empreses del telemàrqueting cap als i les treballadores del sector. Només la mobilització serveix per frenar els atacs dels mercats que només tenen un sol objectiu: maximitzar beneficis costi el que costi, encara que sigui tractant els treballadors i treballadores com a simples números. No hem de cometre el clàssic error del sindicalisme acomodat de prioritzar el pacte del mal menor a la mobilització.
La Cèl·lula de Konecta de Comunistes de Catalunya creiem que el primer camí per a dur a terme la lluita és la unificació en una única plataforma de les reivindicacions sindicals. Una unificació que simplifiqui els objectius, que ens enforteixi, que generi complicitats entre treballadors i treballadores de diferents opcions sindicals. Creiem en la necessària unitat sindical, que venci els vells recels i les rivalitats poc productives pels interessos de classe, que són contraproduents. És per això que emplacem a tots els sindicats a fer els passos necessaris per a aquesta unitat. També creiem que els sindicats han de ser en tot moment espais de participació de tots els companys i companyes, és per això que han de posar les seves estructures al servei de les bases i de la resta de la plantilla, essent una eina útil per a la consecució dels nostres objectius i la lluita pels nostres interessos. Tenim un dur camí al davant, fem-lo plegats.
Cèl·lula de Konecta de Comunistes de Catalunya
19 de juny de 2015
Etiquetes de comentaris: #ClasseTreballadora, #RupturaDemocràtica, #TreballDigne, #UnitatPopular, Comunicats