Comunicat de Comunistes de Catalunya en motiu de la commemoració de l'aniversari de la proclamació de la IIa República.

El 14 d’abril d’enguany es commemora el 84è aniversari de la proclamació de la IIa República. Els i les comunistes estarem arreu del territori en els actes populars que es portaran a terme per recordar aquesta data que ha esdevingut un símbol de la lluita per la Democràcia.

El 14 d’abril de 1931 les forces progressistes i republicanes van guanyar les eleccions municipals a les principals capitals de l’Estat Espanyol. Aquesta victòria va provocar la fugida del rei i l’enfonsament d’un Antic Règim absolutista en decadència. A tots els efectes, la IIa República va ser el període més fèrtil per a les classes populars i un dels períodes de més conquestes democràtiques de tot el segle XX. Els valors republicans il·lustrats d’Igualtat, Llibertat, Fraternitat, Laïcisme i Democràcia van ser un punt de trobada de tots el corrents de l’esquerra humanista, progressista i revolucionària. Aquelles eleccions municipals van suposar l’inici d’un procés constituent: de les cendres del règim monàrquic va sorgir una nova entitat republicana.

Tanmateix aquella revolucionària experiència va ser trencada pel cop d’estat d’un exèrcit feixista financiat per una coalició imperialista internacional. A la sagnant guerra, la van seguir 40 anys de dictadura feixista, període en el qual es va portar a terme una repressió política sense igual contra les classes populars. Centenars de milers de persones van ser reprimides, privades de llibertat, executades o simplement “desaparegudes”. L’entramat criminal organitzat pel Règim era d’unes dimensions tan grans que va sobreviure en molts casos a l’interior de les noves institucions, com s’ha demostrat en el cas dels nens robats fins els anys 90.

Segons els recomptes seriosos més recents, l’Estat Espanyol és el segon estat del món amb més persones desaparegudes després de Cambodja. Lluny de col·laborar en la identificació i la restauració de la dignitat de les víctimes, les institucions de l’Estat han sigut sempre el principal enemic de les entitats socials dedicades a la Memòria Històrica. Aquest posicionament de les institucions, de completa complicitat amb els responsables dels crims comesos pel Règim, és símptoma de l’escassa legitimitat democràtica de l'actual sistema polític espanyol. A diferència d’Alemanya, Argentina o Xile, l’Estat Espanyol s’ha negat sistemàticament a reconèixer la magnitud del genocidi i a posar les institucions al servei dels represaliats, ha obstaculitzat l’obertura de fosses comunes, la recerca dels milers de desapareguts i qualsevol iniciativa de reconeixement públic o d’indemnització de les víctimes.

Per als i les comunistes, com per a desenes d’associacions de víctimes i d’entitats i col·lectius dedicats a la Memòria Històrica, la protecció continuada als responsables de crims de genocidi constitueix per ell mateix un crim de lesa humanitat. El Règim sorgit de la Transició és responsable directe d’haver afavorit la impunitat dels crims comesos pel franquisme, d’haver abandonat a les víctimes d’un règim feixista de terror. La completa col·laboració de l’Estat suposadament democràtic actual amb el Règim feixista que el va precedir és per a nosaltres prova indiscutible que l’actual Règim manté vives al seu interior importants estructures del Règim del 39.

Els i les comunistes exigim a l’Estat Espanyol el compliment dels requeriments fets pel Grup de Treball sobre Desaparicions Forçades de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides, repetidament des de l’any 2013. Exigim a l’Estat Espanyol el compliment dels tractats internacionals sobre Drets Humans, com l’Estatut de Roma. Exigim la col·laboració policial internacional requerida en els casos oberts pels crims comesos pel Règim. Exigim que els milers de casos de nens robats siguins assumits com a casos de desaparicions forçoses tal com estableix la legislació internacional. Exigim la investigació de totes les desaparicions i recordem la invalidesa de la Llei d’Amnistia a efectes de crims de lesa humanitat com els denunciats.

Enguany celebrem l’aniversari de la IIa República immersos, com en el 1931, en un procés d’eleccions municipals, en un context de completa decadència del Règim. Els i les comunistes considerem aquest procés municipal una oportunitat històrica. Una oportunitat, com la del 14 d’abril de 1931, per a la Unitat Popular i la construcció d’una alternativa social i política des de la base.

Els i les comunistes fem una crida a participar en totes les mobilitzacions republicanes, a organitzar-se políticament i a treballar en la construcció d’una nova majoria social i política que treballi en favor dels interessos de la Classe Treballadora i el conjunt de classes populars que som la immensa majoria de la ciutadania.

Comunistes de Catalunya
Secretaria de Comunicació

Barcelona, 10 d'abril de 2015

Etiquetes de comentaris: , , , ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma