La camarada i amiga Neus Català i Pallejà ha estat guardonada aquest vespre amb la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, en reconeixement a la seva trajectòria en el camp de la lluita per les llibertats democràtiques. La Neus Català és membre d'honor del Comitè Central de Comunistes de Catalunya i és un exemple de convicció i fermesa per a totes les persones que, dins i fora del nostre partit, lluiten per la justícia social i l'alliberament de la Classe Treballadora.



Afiliada a les Joventuts Comunistes durant la Guerra, la Neus va creuar la frontera francesa amb 180 nens orfes de la colònia Las Acacias de Premià de Dalt on es trobaven. Va col·laborar amb la Resistència a França durant anys i va ser denunciada a les autoritats nazis l'any 1943. Fou reclosa i torturada abans del seu ingrés al camp de concentració de Ravensbrück, on fou obligada a treballs forçats a la indústria d'armament. Després del seu alliberament va retornar a França on va prosseguir la seva activitat clandestina de suport al PSUC. Va ser afiliada del Partit dels i les Comunistes de Catalunya fins a la seva dissolució l'1 de novembre de 2014. Actualment milita i és membre d'honor del Comitè Central de Comunistes de Catalunya.

La Medalla d'Or és la màxima distinció honorífica que atorga el Govern amb la finalitat de reconèixer les persones i col·lectius que, amb la seva aportació, hagin prestat serveis rellevants, destacats, eminents o extraordinaris a Catalunya en els àmbits, polític, social, econòmic, cultural o científic.

Celebrem aquest reconeixement institucional que s'afegeix al gran reconeixement popular que la ciutadania ha mostrat en repetides ocasions per una persona com la Neus, que malgrat dur una vida de lluita a l'esquena, mai ha renunciat a una oportunitat d'explicar el seu testimoni dels crims comesos pel nazisme contra els pobles d'Europa, per tal que aquells fets mai es repeteixin.

Per als i les comunistes, és motiu de satisfacció que les institucions reconeguin amb nosaltres l'inqüestionable compromís de la Neus amb la Democràcia, un compromís que mai es va doblegar ni davant de la repressió, ni de la tortura, ni de la presó. Un compromís heroic i modèlic en favor d'una societat més justa i més igualitària, com el de Soledad Real, Trinidad Gallego, Montserrat Roig, Lina Òdena i tantes altres dones i homes comunistes, molts oblidats i oblidades per la majoria, camarades que han entregat la seva vida a la lluita per l'emancipació de la Classe Treballadora.


Comunistes de Catalunya
Secretaria de Comunicació

Barcelona, 9 de març de 2015

Etiquetes de comentaris: ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma