Comitè de Barcelona

El pròxim 28 de maig de 2023 se celebren les pròximes eleccions municipals, el Comitè de Barcelona de Comunistes de Catalunya vol fer públiques les següents reflexions entorns a la nostra participació en aquestes eleccions. 

Primer, el Comitè de Barcelona subscriu la política del Front Democràtic i Social, pel que fa a la política d’aliances electorals i socials que Comunistes de Catalunya ha anat teoritzant en el tancament d’aquest cicle polític com a proposta força de cara a l’inici del següent cicle polític. Així es va reflectir a les passades 4a i 5a Conferències locals de Barcelona.

Segon, volem expressar la nostra preocupació per la consolidació d’un model de ciutat: la Marca Barcelona. Durant la darrera legislatura, s’ha consolidat un viratge BComú, però en certa manera també d’ERC, això ja ho vam analitzar a la nostra darrera 5a Conferència local, on dèiem que això és: “Una conseqüència d’un procés de restauració maragalliana, del retorn al “bon model de ciutat” que al final, sempre oculta un model de ciutat que beneficia al comerç i al turisme, és a dir, una ciutat aparador. Un model que no opta a recuperar la ciutat per les classes populars.”. 


Tercer, per aquests motius, Comunistes som una força oberta a engegar processos de reflexió, dins i fora de les organitzacions polítiques de la ciutat, que puguin germinar en candidatures que aspirin a canviar el marc de les actuals candidatures d’esquerres; i qüestionin la Marca Barcelona. Amb l’objectiu de recuperar la inèrcia fundacional del “Guanyem Barcelona” original, que emanava en gran part de moviments com Procés Constituent (amb actors provinents de CUP, EUiA, ICV, entre altres). L’aparició de PC, i el moment fundacional dels “espai del canvi” va impulsar la victòria de BComú el 2015, on els i les Comunistes vam ser presents formant part del primer govern de BComú; a més a més, no oblidar que aquest moment polític d’obertura, també va influir en l’entrada de la CUP al consistori. 

Quart, hem demostrat aquesta voluntat de reflexió, promovent espais de crítica al model de la Marca Barcelona; així ho vam fer durant les jornades que vam organitzar el passat juliol conjuntament amb la Fundació l’Alternativa i Poble Lliure; o com, ho hem seguit fent de forma més puntual amb actes i amb converses actives amb la CUP; i més tard amb ERC. Bona part d’aquestes converses han girat entorn d'estudiar la possibilitat que Comunistes de Catalunya, i Esquerra Unida i Alternativa, concursessin a les eleccions municipals conjuntament amb aquestes forces polítiques. 

Cinquè, lamentem que no hàgim pogut tancar un acord per participar en aquestes candidatures, en unes condicions on es reconegui l’aportació organitzativa de Comunistes, i EUiA, que és clau per obrir aquestes candidatures a la resta de l’espai del sobiranisme d’esquerres. Sense una mirada electoralista, Comunistes de Catalunya continuarà vehiculant la seva activitat política en l'àmbit territorial i de ciutat a Barcelona. Lamentem, també, que no es donessin les condicions per crear un espai de trobada més ampli que anés més enllà de candidatures i partits, i s’obrís a construir un subjecte polític per la ciutat de Barcelona que interpel·li a tot l’ampli espectre del Front Democràtic i Social. Ja que bona part del FDS ha de venir del teixit social, veïnal i sindical de ciutat que no està organitzat necessàriament en l’àmbit partidari, però si a casals populars, CSOs, a l’ESS, com dèiem a la darrera Conferència. 

Sisè, la política del FDS, a Barcelona i arreu, és la nostra proposta contra el Règim del 78. Aquest règim ha estat buscant a Catalunya agents estabilitzadors més enllà del PSC que li permeti tancar la crisi de règim que ha dominat el darrer cicle polític del 15-M i l’1-O. Resulta, que ja lluny d’aquell 1-O, el PSC sembla que pot optar a canviar la seva aliança amb BComú, i puntualment amb ERC, per pactar amb Junts a la ciutat de Barcelona, retornant, per tant, el fenomen de la sociovergència. El FDS, és, per tant, no una política del nostre partit, sinó una política necessària per fer front a la sociovergència; sense poder constituir candidatures que aspirin a liderar l’espai polític del FDS, la sociovergència es projecta guanyadora en aquestes eleccions municipals. 

Finalment, els i les Comunistes seguim treballant activament per desplegar el Front Democràtic i Social, sigui en el teixit veïnal, o en forma de mobilitzacions a la ciutat, o seguint treballant per bastir futures candidatures electorals. Tot i no involucrar-nos en una candidatura, això no ens eximeix d’afrontar la jornada, l'abstenció no és una opció, ja que només afavoriria als partits d’extrema dreta; per tant, instem a participar en aquestes eleccions votant a candidatures d’esquerres i sobiranistes. A més a més, reforçarem activament a les nostres camarades de les ciutats veïnes, com per exemple Badalona o l’Hospitalet, on hem pogut tancar acords amb Guanyem Badalona (CUP) o amb ERC, respectivament. Etiquetes de comentaris: , ,
Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma