Des de Comunistes, considerem que la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern aposta per un model sense futur i especulador del negoci de neu. Un model que beneficia a grans empreses de construcció i hotelers i que no pensa en el futur dels Pirineus, ni des del punt de vita ambiental ni amb una visió econòmica a llarg termini.

És inadmissible continuar invertint milions en un model caducat que crea llocs de treball precaris, que aprofundeixen en problemes ambientals i destrueixen un territori essencial a tots els nivells. En lloc de resoldre aquests problemes, es prefereix gastar milions en uns JJOO insostenibles i destructius, que no seran cap solució per a problemes com la despoblació o la precarietat laboral.

L'oposició a aquest model va creixent entre diferents sectors. S'afegeix més població rural i recentment, un manifest signat per més de 150 científics i investigadors, va qüestionar seriosament la candidatura des del punt de vista ambiental, rebutjant la declaració de la Generalitat que els Jocs Olímpics són sostenibles. A més, cal recordar que moltes estacions d'esquí dels Pirineus no seran viables a finals del segle perquè ni tan sols hi haurà neu, com indiquen els models climàtics per Catalunya, on les àrees de muntanya es troben entre les zones on es preveu major increment de la temperatura. 

Uns Jocs Olímpics d'hivern al Pirineu només es podran fer amb una enorme aportació d'aigua i energia, el que augmentarà considerablement la contaminació i disminuirà la disponibilitat d'aigua per a altres usos més necessaris. Tot això, quan les estacions d'esquí actuals ni tan sols són rendibles econòmicament. A Catalunya set estacions ja han estat rescatades pel govern de la Generalitat, mentre que a l'Aragó, el govern regional ha hagut d'entrar al grup Aramon (i fer-se càrrec de pèrdues substancials) per donar continuïtat al negoci, de vegades desplaçant neu en camions a estacions. Recordem que als últims Jocs Olímpics de Beijing es van fer amb neu 100% artificial. Es van fer servir 350 canons de neu i 185 milions de litres d'aigua (amb el consum energètic que implica aquesta infraestructura). Es van gastar 90 milions d'euros per adaptar l'entorn als jocs. Als Pirineus pot passar que, d'aquí a pocs anys, les instal·lacions es deixin d'utilitzar per la manca de viabilitat que donarà la falta de neu que ens anuncia la ciència.

És necessari i urgent mobilitzar-se per aconseguir un model socioeconòmic sostenible que doni un futur a les poblacions dels Pirineus. Volem uns Pirineus lliures d'especulació i amb futur digne pels seus pobles i habitants. No podem permetre que uns jocs de trenta dies ens condemnin a trenta anys de misèria, per això des de Comunistes donem suport al manifest impulsat per STOP JJOO (PER UN PIRINEU VIU, ATUREM ELS JOCS D'HIVERN!) i donem suport a la manifestació del dia 15 a Puigcerdà sota el lema - Per un Pirineu Viu, Aturem els Jocs d'hivern!

Etiquetes de comentaris:
Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma