Comunicat amb motiu del 90 aniversari de la proclamació de la II República


Tot just fa 90 anys va ser proclamada la II República, una fita de gran rellevància per a les llibertats i els drets del poble treballador. Després de dècades de corrupció, repressió, analfabetisme i explotació capitalista, el poble va tombar al règim monàrquic en unes eleccions municipals que es van transformar en plebiscitària. Fou gràcies a l'acord de les forces republicanes de l'Estat que fou possible assolir aquesta victòria. Fou gràcies a un moviment obrer organitzat, forjat en anys i anys de lluita, que va caure la monarquia i va començar un període, encara que breu, en el que es van viure els majors avenços que ha tingut l'Estat espanyol en drets civils, socials i econòmics. Tot i que la II República no va portar un canvi radical en les estructures socioeconòmiques, els grans capitals, l'Església catòlica i els militars li van declarar la guerra des de l'inici.

Els enemics de la II República no van donar ni un segon de descans a les conquestes del poble. Ja fos amb fugides de capital, violència política o cops d'Estat, l'aliança oligàrquica volia acabar com fos amb el somni republicà. L'any 1936 el segon cop d'Estat no va triomfar a tot arreu, i això va donar inici a una guerra desigual, amb una República que acabà aïllada internacionalment, i un bàndol feixista que rebia l'armament més avançat dels països nazi-feixistes, amb la connivència de les democràcies burgeses. Una guerra en la qual els feixistes van imposar un veritable règim del terror en les zones que controlaven, i que després es va estendre a tot el territori espanyol durant quaranta anys. Una dictadura criminal que va deixar ben arrelat els seus fonaments en el règim constituït a partir de l'any 1978.

No podem renunciar a la memòria de la II República i de totes les persones caigudes en la seva defensa i contra el feixisme, ni fer-la servir com a exercici de nostàlgia per tapar els compromisos amb el règim del 78. Seguim tenint moltes i molts antifeixistes a les cunetes, sense un enterrament digne. Continuem mantenint símbols feixistes a molts carrers de l'Estat. Espanya continua sent avui un Estat oligàrquic on els polítics de la dreta canten el seu amor a la mort, de cara al sol, i en contra de la intel·ligència, i on la socialdemocràcia parla dels valors republicans mentre s'agenolla davant del monarca. Un Estat en què se censura i reprimeix activistes, que empresona dirigents polítics independentistes, que persegueix i empresona cantants i artistes.

Per això, no és suficient defensar la memòria de la República passada, també és necessari construir els fonaments de la República futura. No n'hi ha prou amb commemorar la República, també és imprescindible comprometre'ns amb ella, militar per la República, lluitar col·lectivament per assolir-la. Comunistes de Catalunya mai no ha abandonat ni defugit del seu compromís amb la República. Una República que ha de ser producte de la voluntat popular, lliure expressió de la majoria social, i que ha de concretar-se a través d'un procés constituent des de la base, que es fonamenti en un pacte entre les nacions de l'Estat a partir de l'exercici del dret a l'autodeterminació dels pobles d'Espanya. Una República Federal, o una unió confederal de Repúbliques lliurement associades, que ha de vetllar per la prosperitat de la majoria, per la salut, per l'educació, per la recerca científica i per l'equilibri amb el medi ambient. Una República democràtica i feminista de persones treballadores, lliures i iguals davant la llei, que cooperin en benefici del bé comú. Una República que ha de ser social, igualitària i solidària i, per tant, socialista, internacionalista i revolucionària.

Etiquetes de comentaris: ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma