Tres dies després de decretar l'estat d'alarma, el govern de l'Estat, presidit per Pedro Sánchez ha anunciat un pla de xoc per combatre les conseqüències socioeconòmiques de la crisi sanitària que estem vivint. Segons ha anunciat, els recursos mobilitzats per a implementar aquest pla de xoc són 200.000 milions d'euros, és a dir un 20% del PIB d'Espanya. Segons ha comunicat en roda de premsa, però, 100.000 d'aquests seran avals, és a dir que no es tractarà de despesa directa. Així mateix, ha anunciat un seguit de mesures en l'àmbit laboral, empresarial, i de tot allò que afecta el salari real de la població com són els subministraments bàsics o la part destinada a l'habitatge.

Comunistes de Catalunya considera que són mesures positives i en la bona direcció, però continuen sent insuficients, i estan lluny de les que s'han aplicat recentment a països com Itàlia o França. Així doncs, pel que fa a l'habitatge s'estableix la moratòria del pagament d'hipoteques, però no es fa amb els lloguers. S'estableix també la prohibició del tall dels subministraments com l'electricitat, aigua i gas per a persones vulnerables, però no s'estableix una moratòria en el pagament a tota la població, com s'ha demanat des dels moviments socials, i s'ha fet en altres països.

En l'àmbit laboral, d'una banda, s'amplia la prestació per a les persones acomiadades, que cobraran el 100% del salari encara que no hagin cotitzat el mínim. Sens dubte, es tracta d'una mesura positiva, però tenint present que el gruix de població sense feina i sense cap mena de prestació és significatiu, caldria avançar cap a la implementació d'una renda bàsica per garantir una vida digna a tothom en aquests temps de crisi. D'altra banda, no es prohibeix l'extinció de contractes i només es posen facilitats per a la suspensió via Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació. Són necessàries mesures més dràstiques per evitar la pèrdua de drets i de poder adquisitiu de la classe treballadora un cop es venci al virus, que a la vegada no portin a les empreses al tancament.

Tanmateix, fins que no es conegui el text íntegre del Reial Decret, es prenen altres mesures que considerem positives com són les destinades a adaptar jornades i permetre la conciliació sense pèrdua salarial, així com la reforma de la normativa que limita les inversions estrangeres, bloquejant la compra d'empreses i les operacions especulatives. També, es dóna suport a la digitalització per fomentar el teletreball, i finalment, però no menys importants, les inversions en dependència i en la recerca per trobar la vacuna, mesures que són de gran importància i que celebrem.

Així doncs, reiterem que el paquet de mesures que el govern de l'Estat ha presentat és positiu, tot i que ha de ser un punt de partida per l'arribada de mesures molt més contundents que responguin a aquesta crisi i no facin perillar els drets i les condicions de vida de la classe treballadora.

Comunistes de Catalunya
Secretariat

Joventut Comunista de Catalunya
Comitè Executiu

Etiquetes de comentaris: ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma