Comunistes de Catalunya es prepara per als nous escenaris de lluita i renova el seu Secretariat
Es reuneix el Comitè Central per debatre l'Informe Polític i preparar les tasques dels mesos que vénen.

El passat dissabte es va reunir el Comitè Central de Comunistes de Catalunya per analitzar la situació política situant com a aspectes clau les mobilitzacions del sector públic de la tardor, el terrabastall polític i social que ha representat el moviment de les armilles grogues a França, i el nou escenari que s'obre amb les eleccions andaluses, amb la irrupció del nou feixisme de Vox i la triple aliança reaccionària que s'ha instal·lat al govern autonòmic.

Pel que fa a la política catalana, l'Informe Polític del Comitè Central, aprovat per unanimitat, apel·la a "fugir de simplificacions, de "confrontació entre nacionalismes excloents", de "guerra de banderes" per aprofundir en un projecte republicà que possibilita l'aposta per un model on la fraternitat i la sobirania són compatibles, i són les mirades i les receptes reaccionàries, centralistes i neoliberals les que són qüestionades". De la mateixa manera, afirma que "les apel·lacions a la via eslovena i les dificultats perquè el Govern lideri la fi de les retallades i la priorització de les polítiques socials i ambientals demostren que cal que les esquerres sobiranistes passin a l'ofensiva i ocupin la centralitat del moment polític, aparcant als sectors conservadors i liberals".

Així mateix, es va aprovar el document de debat de la Conferència de Feminismes que es realitzarà el 23 de febrer al Casal de Cultura de Sant Adrià de Besòs, la nova campanya d'afiliació que s'iniciarà al març i es van comentar les darreres informacions sobre el sopar d'entrega de carnets que se celebrarà el 16 de febrer.

Crida a enfortir la lluita contra el nou feixisme

En la mateixa reunió, un dels aspectes que van centrar el debat va ser l'acció necessària contra l'ascens del nou feixisme, tot recordant el calendari d'activitats i de mobilitzacions que s'estan plantejant des de moviments unitaris com Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, començant per la trobada estatal que se celebrarà el 26 de gener. Des del Comitè Central es va fer una crida a la militància del Partit a participar en aquesta jornada.

Per aprofundir el debat, l'Àrea Contra el Feixisme i el Racisme va aportar un informe específic sobre la irrupció de Vox i les noves coordenades en les quals se situa la lluita contra l'extrema dreta i la ideologia de l'odi. En aquest informe s'assenyala la necessitat d'analitzar aquest nou fenomen, com a fenomen polític d'abast internacional, i situa la clau per fer-hi front en l'enfortiment d'espais unitaris com Unitat Contra el Feixisme i el Racisme, així com la coordinació en l'àmbit estatal. Un altre dels elements que situa com a fonamentals en aquesta lluita és la presència als barris i en l'activitat quotidiana per no deixar cap espai lliure per a les forces feixistes i racistes.

Situació a Catalunya en Comú i eleccions municipals

Una altra qüestió a debat va ser la situació a Catalunya en Comú. En l'informe es continua assenyalant que avui, aquesta formació només és representativa d'una "part del conjunt de l'espai polític dels Comuns que CatComú volia representar ara fa poc més de tres anys". A més, afirma que "cal estar amatents als possibles escenaris i per aquest motiu cal seguir fent operatius els acords d'activació de la plataforma política Sobiranistes". Així doncs, es reafirma la voluntat del Comitè Central de mantenir la independència política i ideològica del Partit en marcar les seves línies polítiques i en fer respectar els acords dels seus òrgans.

En el mateix àmbit, es va analitzar la confecció de les candidatures per a les eleccions municipals, que en la majoria de municipis s'està encabint en el marc de Catalunya en Comú, i que en diversos municipis s'està realitzant amb altres actors polítics que no estan inclosos en aquest subjecte.

Aquesta situació, comenta l'Informe Polític, no és nova, ja que en el passat també s'han donat realitats semblants. Tot amb tot, l'Informe planteja la màxima de defensar "el bon criteri dels i les camarades del Partit en cada municipi, la capacitat d'obtenir regidors/es i el manteniment de candidatures guanyadores que garanteixin alcaldies de canvi i transformació".

Canvis al Secretariat. Important relleu generacional

Finalment, el Comitè Central va acordar realitzar una renovació substancial del Secretariat, amb noves incorporacions als òrgans i canvis importants. Cal destacar que aquesta renovació comporta un relleu generacional important. Tal com s'afirma en l'Informe Polític, "l'acceleració dels temps polítics i el seu elevat grau de contradicció requereixen reforçar el funcionament regular dels òrgans i especialment de les cèl·lules". És per això, que es va portar a la reunió una proposta de nova configuració.

En el nou Secretariat s'hi incorporen diverses persones que conformen el Grup de Suport a la Secretaria General, espai creat en la primera reunió del Comitè Central després del I Congrés. Així mateix, s'aposta per quadres joves que han desenvolupat tasques rellevants en comissions i òrgans del Partit, en la Joventut Comunista i en espais unitaris. Cal destacar també, l'elecció de Nora Sánchez com a nova Secretària d'Organització, la primera dona jove en ocupar aquesta responsabilitat a Comunistes de Catalunya, trencant així amb la masculinització històrica en aquest tipus de càrrecs.

El Secretariat està compost, després d'aquesta reunió, de la següent forma.

• Nora Sánchez. Responsable d'Organització.
• Marc Verneda. Responsable de Finances.
• Irene Aldabert. Coordinadora del Comitè Central.
• Manolo Moreno. Responsable de Formació.
• Yasmín Fuentes. Responsable de Feminismes.
• Carlos del Barrio. Moviment Obrer.
• Alba Blanco. Món Local.
• Ramón Luque. Àrea Internacional
• Andrea Aznar. Responsable Organització JCC.
• Ismael Benito. Secretari Gral. JCC.
• Juanma Rodríguez. Responsable Comunicació.
+ Joan Josep Nuet. Secretari Gral. Comunistes

També es va acordar incorporar als camarades Arnau Piqué (Responsable Internacional) Ceferino Alonso (Àrea Internacional), Juanma Rodríguez (Responsable de Comunicació), Pere Fernández (Àrea contra el Feixisme i el Racisme) i com a convidada permanent la nova Responsable Política de BCN, la camarada Maria Riba.

Cal recordar que ja s'ha incorporat a l'Executiu amb la Responsabilitat de Moviment Obrer el Camarada Paco Rider i que es mantenen vinculats a la seva anterior tasca, encara que ja no en siguin responsables d'aquesta, els camarades Elias Ruano, Alicia València, Vera Sánchez, Sebas González i Salva Torres.

Segueixen a l'Executiu com a Responsable de Solidaritat la camarada Claudia Calvo i l'actual Director de la realitat*.

Seguir aplicant el protocol signat entre el Partit i la JCC i per tant fins a 4 camarades de la Joventut Comunista participen de l'Executiu amb veu i vot.

Podeu descarregar l'informe en PDF en el següent enllaç:

- Informe CC gener de 2019 (PDF)

Comunistes de Catalunya
Secretaria de Comunicació

Etiquetes de comentaris:




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma