Informació d'Esquerra Unida i Alternativa.

Joan Coscubiela assegura que els comptes que aprova el Parlament “es resignen a mantenir les polítiques de retallades mentre es neguen a fer pagar més als que més tenen”

El portaveu de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Coscubiela, ha alertat avui que el referèndum i l’aprovació de pressupostos no poden ser “peces intercanviables”. “Un any més, i ja en van quatre de seguits, s’ha produït una instrumentalització de les legítimes aspiracions sobiranistes per imposar uns pressupostos escassament socials”, ha dit Coscubiela, que ha explicat que JxS “ha imposat el relat que si no hi ha pressupostos no hi ha referèndum”.

“L’aprovació dels pressupostos no aporta cap garantia de celebració del referèndum i per celebrar el referèndum no calen partides pressupostàries específiques”, ha alertat Coscubiela, que al mateix temps ha indicat que la disposició addicional 31 “no ofereix garanties” i “només serveix per continuar una gesticulació amb la qual justificar el sí a uns pressupostos”.

Tot i així, Coscubiela ha defensat, un cop més, l’esmena del seu grup a l’addicional 31 davant el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, “que compleix un triple objectiu”: “Referma el compromís del Parlament amb el referèndum, reforça les garanties de finançament del referèndum en el moment en què sigui convocat i respecta el dictamen per unanimitat del Consell”, ha explicat Coscubiela.

Coscubiela ha explicat que al seu grup li resulta “inacceptable l’esmena de JxS perquè ens situa una vegada més en el terreny de la confusió, de la desobediència de cartró pedra”. I és que, segons Coscubiela, l’esmena de JxS pretén que la cambra catalana aprovi una llei de Pressupostos que diu una cosa en un paràgraf i exactament la contraria en el següent”.

El portaveu de la confluència creu que el debat de pressupostos “no ha estat per la majoria de Govern de JxS el debat sobre com afrontar la situació d’emergència social, sinó una peça més de l’engranatge del nou full de ruta del processisme”.

“Aquests pressupostos es resignen a mantenir les polítiques de retallades mentre es neguen a fer la reforma fiscal que faci pagar més als que més tenen per atendre als que més ho necessiten”, ha afegit Coscubiela, que ha recordat als diputats de la CUP que tot el que han aconseguit depèn del permís de l’Estat per a què la Generalitat s’endeuti més.

Per Coscubiela, “un altre pressupost era possible però la jugada de restringir la negociació a la CUP i JxS ha afeblit les possibilitats de construir un pressupost alternatiu amb petjada social”.

Esmenes guanyades per l’oposició

El portaveu de CSQEP ha qualificat de “kafkià” el que va passar durant el debat d’aprovació dels pressupostos a la comissió d’Economia, on el Govern va perdre fins a 1.300 esmenes que presentava l’oposició.

Amb tot, Coscubiela ha indicat que malgrat “els canvis introduïts en comissió, aquests pressupostos continuen sent uns pressupostos políticament submisos a les regles de la llei d’estabilitat financera i continuistes en la manca de polítiques socials”.

“Exigirem el seu compliment des del primer minut”, ha advertit Coscubiela referint-se a les esmenes del seu grup que van ser aprovades en el debat en comissió. I en aquest sentit ha destacat la que obliga al Govern a restablir el finançament públic de les escoles bressol municipals garantint 1.600 euros per plaça. “És urgent i de justícia revertir la situació de maltractament a l’etapa educativa de 0 a 3 anys i d’extorsió als municipis. Cal revertir la barbaritat perpetrada per la exconsellera Rigau, que es va gastar les partides adreçades a escoles bressol en finançar els concerts amb escoltes privades”, ha reblat Coscubiela.

Coscubiela ha tancat la seva intervenció en el debat d’aprovació dels comptes de la Generalitat per aquest any 2017 alertant que aquest any pot passar el mateix que va passar el 2014 i el 2015 “i al final l’única cosa que quedi sigui la manca de polítiques socials i la negativa a la reforma fiscal”.

“En l’any 2014, el Sr Junqueras, en la doble i simultània condició de cap de l’oposició i primer suport al Govern, va dir que acceptava les retallades i la venda de patrimoni, perquè els pressupostos del 2014 eren els darrers pressupostos autonòmics”, ha dit Coscubiela. “Un any després, al 2015, va repetir la jugada, en aquella ocasió perquè ja teníem el mandat del 9N i ens dirigíem cap a la desconnexió unilateral”, ha afegit. “Tres anys després, es torna a repetir la jugada amb els pressupostos del 2017”, ha conclòs el portaveu de CSQEP.Font: Esquerra Unida i Alternativa

Etiquetes de comentaris: ,
Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma