Informació d'Esquerra Unida i Alternativa.

Un grup de treball constituït per administracions locals, operadors públics i moviments socials defineixen les bases per impulsar la gestió pública del servei

L’Ajuntament de Barcelona i Aigua és Vida, organitzen, en el marc del Dia Mundial de l’Aigua, la Jornada “Aigua, bé comú. Reptes i futur” per debatre sobre remunicipalització i les bases per a la gestió del cicle integral urbà de l’aigua. La Jornada que se celebra a Barcelona arriba després de les trobades que ja es van celebrar recentment a Madrid i A Corunya, i amb un intens treball realitzat per un grup de treball constituït per administracions locals, experts i entitats.

Cada cop són més els ajuntaments de Catalunya i d’altres ciutats de l’Estat que opten per recuperar la gestió pública dels serveis del cicle integral urbà de l’aigua. En aquest procés de recuperació, els ajuntaments, operadors públics i associacions es troben amb moltes dificultats per l’opacitat de la informació i el coneixement, la llarga duració dels contractes i les resistències dels operadors privats, entre d’altres.

El regidor de Presidència, Aigua i Energia i vicepresident de Medi Ambient de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, Eloi Badia, ha remarcat: “Davant la constatació de les dificultats de recuperar el servei municipal de l’aigua, cal establir mecanismes senzills, fàcils i clars que permetin fer-ho”. Badia apunta la necessitat de “posar fi a concessions interminables que hipotequen decisions que acaben significant un segrest de la pròpia voluntat democràtica”.

El cicle integral urbà de l’aigua es defineix com una unitat: serveis d’abastament, clavegueram i depuració, i és de competència municipal i per aquest motiu, els ajuntaments busquen compartir experiències i buscar solucions a dificultats que apareixen en el procés de la nova gestió pública.

Barcelona posa en valor aquest moviment remunicipalitzador i proposa desenvolupar tots els mecanismes legislatius existents i crear-ne de nous a través d’unes noves bases reguladores per a un nou model de gestió públic, transparent i participatiu de l’aigua.

Les noves bases reguladores presentades avui a Barcelona aposten perquè l’aigua sigui tractada d’una forma efectiva com un bé humà, universal i accessible per a tothom, amb una gestió pública, transparent i participativa en tot el procés. En aquest sentit, es constata que la gestió de l’aigua no ha d’incloure costos aliens al propi servei, ni cànons concessionals opacs. Les bases apunten a posar fi a concessions interminables que hipotequen la presa de decisions i segresten la democràcia municipal, és per això que es demanen durades màximes de 5 anys.

Les jornades també han servit per posar de relleu la necessitat d’establir tarifes diferenciades en funció dels usos de l’aigua, i que aquestes siguin progressives.

El document de noves bases reguladores aprofundeix, entre altres, en aspectes de planificació, participació, règim econòmic, regulació i contractació.

Per a més informació feu clic en aquest enllaç.



Font: Esquerra Unida i Alternativa

Etiquetes de comentaris: ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma