Informació d'Esquerra Unida i Alternativa.

Gairebé un any i mig després de declarar-se ‘Ciutat Refugi’, Barcelona assoleix la xifra rècord de persones refugiades ateses al SAIER, registrant un 86% més de peticions al gener de 2017 

L’Ajuntament de Barcelona ha consolidat, en 4 mesos, el programa Nausica d’atenció integral de persones refugiades, el primer pla d’acollida de sol·licitants d’asil que s’implementa directament des d’una administració local a l’Estat. Abans de finals de febrer, aquest recurs obrirà 34 noves places, que s’afegiran a les 47 que es van obrir al mes d’octubre, arribant a les 81 places. L’objectiu és arribar al centenar de places a finals d’any.

Aquest programa ofereix un servei d’habitatge temporal i un seguiment social integral amb l’objectiu que els usuaris assoleixin el grau d’autonomia necessària per viure al país amb els seus propis recursos. Sis entitats del tercer sector especialitzades en l’àmbit de la immigració i del refugi gestionen aquest programa municipal, dotat amb 1,13 milions d’euros.

Sota el paraigües del Pla Barcelona ‘Ciutat Refugi’ de l’Ajuntament de Barcelona, les entitats ofereixen als usuaris l’atenció especialitzada que necessiten, treballant diferents aspectes de la seva integració social, laboral i lingüística. La intervenció social que es realitza des del programa ‘Nausica’ és una atenció integral, diversa i complexa, ateses les diferents circumstàncies en què es troben el sol·licitants d’asil a Barcelona.

S’ofereix a l’usuari un pla de treball global que implica la persona de forma individual o a tota la família. Un recurs pont com aquest programa permet, per alguns dels perfils d’usuaris, no haver de fer ús dels recursos d’atenció social municipals, i per altres perfils més vulnerables, poder-ho fer de manera adequada i havent treballat prèviament aspectes de forma específica, un fet que facilitarà la posterior atenció social que correspongui.

A dia d’avui, les persones acollides en aquests pisos són de fins a deu nacionalitats diferents. La més nombrosa és l’ucraïnesa (11 persones), seguida per la siriana (6). De les 34 places pendents d’obrir-se properament, 30 corresponen a pisos que s’han conveniat amb el Patronat Municipal de l’Habitatge i la resta, 4 places, corresponen a un habitatge d’una entitat.

Les entitats que participen al programa ‘Nausica’ són Acathi, ACCEM, Benallar, CEAR, Ficat i Iniciatives Solidàries. Acathi –l’Associació Catalana per la Integració de Homosexuals, Bisexuals, Transexuals Immigrants– gestionarà 8 places del programa destinades a persones refugiades del col·lectiu LGTBI.

Aquesta és una nova especificitat que s’incorporarà al programa, dirigida a atendre aquelles persones refugiades del col·lectiu LGTBI que, per les seves circumstàncies, requereixen d’una atenció individualitzada específica. Aquest dispositiu suposarà una innovació social en les estratègies d’intervenció que s’han desenvolupat fins ara, situant Barcelona a l’avantguarda amb aquests recursos i especialment en el tema LGT, com en altres ciutats com Berlin.

Més informació al web de l’Ajuntament de Barcelona. 



Font: Esquerra Unida i Alternativa

Etiquetes de comentaris: ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma