Informació d'Esquerra Unida i Alternativa.

El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, participarà en un col·loqui a la ciutat francesa contra la ratificació del tractat el proper dimarts 14 de febrer

El diversos moviments europeus organitzats per frenar els tractats de lliure comerç que està negociant la Unió Europea, tant amb els Estats Units (TTIP) com amb el Canadà (CETA), es trobaran els propers 14 i 15 de febrer a Estrasburg en una data marcada en vermell al calendari: la votació del ple del Parlament Europeu per ratificar el CETA. Un autobús noliejat per la Campanya No al TTIP sortirà de Barcelona cap a la ciutat francesa a les 15h de dimarts per a participar a la mobilització.

També acudirà a Estrasburg el coordinador general d’EUiA i diputat de Catalunya Sí Que es Pot, Joan Josep Nuet, que participarà en un col·loqui organitzat pel grup GUE/NGL contra el tractat. Nuet mostrarà així el rebuig d’Esquerra Unida i Alternativa al tractat, que en cas d’aprovar-se tindria greus conseqüències sobre la sobirania dels estats i àmbits com els drets laborals, la seguretat alimentària i el medi ambient.

Així ho denuncia la responsable de Món del Treball d’EUiA, Núria Lozano, que posa de manifest la “perillositat” del CETA per la devaluació dels drets laborals, doncs els equiparia a la normativa laboral d’EEUU i el Canadà, que és “molt menys garantista”, a més que aquesta “quedaria supeditada a les regles del lliure comerç”.

Així mateix, assenyala els efectes sobre la seguretat alimentària i la salut de les persones que tindria donar llum verda a productes usats a l’agricultura i a la ramaderia en aquests països i que a la UE estan prohibits. A més, subratlla que en l’articulat dels textos “no queda prou clara la separació entre el que es consideren serveis públics i l’activitat econòmica privada”, amb la qual cosa fàcilment es podrien produir ingerències de l’àmbit privat en l’esfera pública.

Però “una amenaça fins i tot més preocupant” d’aquests tractats, destaca Lozano, és que “posen en peu d’igualtat els grans grups de poder econòmic, les multinacionals, respecte els estats, a través de la introducció de mecanismes arbitrals on una multinacional podrà adreçar-se jurídicament contra un estat per adoptar mesures que són pròpies de la seva sobirania”. És a dir, que una empresa podrà demandar un estat per haver adoptat mesures que li “provoquin no ja un perjudici, sinó una reducció dels seus ingressos”. “I no està prohibit que qui fa d’àrbitre hagi estat advocat de grans corporacions internacionals, que és el que succeeix a la majoria del cos d’àrbitres comercials internacionals”, apunta. “La neutralitat d’aquest mecanisme és inexistent”, sentencia la responsable de Món del Treball d’EUiA.

Davant d’aquesta amenaça, el moviment europeu contra aquests acords ha aconseguit, si més no, situar el debat en l’opinió pública de diversos països, i petites victòries com que el Parlament de Valònia (Bèlgica) hagi qüestionat la validesa d’aquests tribunals d’arbitratge. En el cas que es ratifiqui el CETA el pròxim 14 de febrer, àmplies seccions d’aquest acord comercial i d’inversions s’aplicaran provisionalment, fins i tot abans que sigui votat per la seva confirmació final en els diferents parlaments nacionals dels 28 membres de la UE.



Font: Esquerra Unida i Alternativa

Etiquetes de comentaris: ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma