Informació d'Esquerra Unida i Alternativa.

Una moció de CSQEP sobre la mort digna estableix que s’ha de garantir-ne la incorporació en la formació de tots els equips sanitaris

El Parlament de Catalunya ha instat avui el Govern de la Generalitat a “garantir l’accés universal a les cures pal·liatives” en el sistema de salut pública de Catalunya. Ho ha fet per mitjà d’una moció del grup de CSQEP que s’ha aprovat per unanimitat en el ple del Parlament i que, en el mateix text, també estableix que s’ha de garantir que les cures pal·liatives “s’incorporen en la formació i actuació de tots els equips sanitaris, especialment els d’atenció primària de salut de tot Catalunya”.

Així mateix, el text de la moció insta l’executiu català a garantir que l’Atenció Primària de salut de tot el país “està dotada i capacitada per a poder atendre les necessitats dels i de les pacients en el seu domicili, especialment en el final de la vida”. També es demana al Govern establir “els mecanismes necessaris a fi de garantir les millors condicions relatives a acompanyament, el confort i la intimitat de les persones en situació d’últimes hores de vida que es troben ingressades en centres hospitalaris de la xarxa pública i de llurs familiars o acompanyants, entre d’altres posant a disposició una habitació individual per als pacients que es trobin en aquesta situació, a no ser que coexisteixin circumstancies excepcionals que ho impedeixin”.

Tanmateix, la moció diu que el Govern de la Generalitat haurà de crear, “dins l’any 2017, en el marc de l’Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, un Observatori de la mort que pugui recollir totes les dades referents a informació cabdal com el lloc i les circumstàncies en què mor la gent a Catalunya” i a promoure el Document de Voluntats Anticipades (DVA).

La diputada de CSQEP, Marta Ribas, ha estat l’encarregada de negociar i defensar el text de la moció. En la seva intervenció durant el debat de la moció que s’ha fet avui a la cambra catalana, Ribas ha reptat a l’Estat i a Madrid a “regular que des de la defensa d’una vida digna en cal poder donar una mort digna”. Per això Ribas ha desitjat que la proposició de llei entrada a registre per varis grups de la cambra, entre ells el seu, demanant la regulació d’aquest assumpte al Govern de l’Estat, es pugui discutir aviat en el ple de la cambra catalana per poder-la dur al Congrés dels Diputats.

“Crec que és molt important que el Parlament faci aquest pas de dir que no tindrem aquest dret de dignitat individual fins que no es reguli la possibilitat de l’eutanàsia”, ha reblat Ribas.



Font: Esquerra Unida i Alternativa

Etiquetes de comentaris: ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma