La Diada Nacional de l’Onze de Setembre és una jornada unitària i de mobilització per la defensa i l’avenç dels drets nacionals i socials del poble de Catalunya.


La Diada Nacional de l’Onze de Setembre és una jornada unitària i de mobilització per la defensa i l’avenç dels drets nacionals i socials del poble de Catalunya.

La ciutadania catalana reclama àmpliament obrir una nova etapa política, iniciar un procés constituent per a decidir un nou estatus polític com a nació, i on també volem debatre el model social, econòmic, ecològic, cultural, polític i democràtic d’aquesta nova Catalunya.

EUiA entenem que la construcció nacional de Catalunya passa per desenvolupar les estructures de govern al servei de la majoria ocial, de les classes treballadores i populars, i per defensar la llengua i la cultura catalanes, fent-les instruments de cohesió social i nacional. Defensem la sobirania popular i el dret a decidir no només en relació amb l’Estat ja que, en l’era del capitalisme global, els mercats financers transnacionals condicionen la política per sobre dels Estats i tracten d’implantar pitjors condicions de vida a la majoria social -amb tractats com el TTIP, el CETA o el TISA i imposant l’austeritat pressupostària-, mentre se salven les entitats financeres amb la complicitat d’institucions com la Troika.

Per aquestes mateixes raons, no compartim projecte polític nacional o model de país amb forces polítiques que parlen de sobirania quan han estat alumnes exemplars de la Troika, han retallat drets socials, han privatitzat la gestió de serveis públics, han obstaculitzat la lluita contra la corrupció, no han implementat polítiques públiques en favor d’una ocupació de qualitat ni d’un
desenvolupament sostenible -com ara amb el nou impuls al projecte BCN World a Tarragona-, i continuen privilegiant a les classes altes, subvencionant amb diner públic escoles religioses d’elit que segreguen per sexes, com ha fet l’antiga Convergència (ara Partit Demòcrata Català).

Catalunya necessita un referèndum per a decidir quin status polític i quin model de país vol construir, amb garanties democràtiques per a totes les opcions, també la que proposem EUiA: una República Catalana lliurament federada a la resta de pobles de l’Estat espanyol, amb qui compartim fraternalment la lluita per processos constituents que avancin cap a un model federal republicà de lliure determinació, plurinacional, pluricultural i plurilingüe.

Donar la veu al poble de Catalunya en referèndum és l’única sortida a l’actual situació de bloqueig polític on ens ha instal·lat, en primer terme, l’immobilisme del Partit Popular.

EUiA rebutgem les amenaces i les actituds antidemocràtiques del PP i del seu govern, que utilitza les institucions de l’Estat per a judicialitzar la política, negant solucions dialogades i democràtiques, fent del Tribunal Constitucional -ja fortament deslegitimat- un instrument contra les posicions polítiques que s’estan expressant democràticament a Catalunya i en el sí de les seves nstitucions, com és el cas del Parlament i els membres de la seva Mesa, amenaçats d’inhabilitació o de mesures penals, quan la resolució del conflicte existent ha de ser estrictament política, no pas per via judicial.

Ja hem pogut comprovar, que si els acords entre PP i Ciutadans acabessin configurant un nou govern de l’Estat, vindrien més atacs a la llengua, la cultura i les institucions catalanes, i a la pròpia cohesió social i nacional del nostre país.

Per això cal, més que mai, més unitat democràtica del conjunt de les forces catalanistes per vèncer a l’immobilisme i les seves actuacions antidemocràtiques, i guanyar l’exercici efectiu del dret a decidir. EUiA fem una crida a mantenir una transversalitat real per un catalanisme polític àmpliament majoritari, i a preservar espais unitaris com la Diada, fora de les lluites partidistes o de
l’electoralisme.

No compartim l’actitud de diverses forces polítiques i socials que donen suport al full de ruta del govern Puigdemont, que redueixen el procés polític català a la seva posició i al seu relat; ni menys encara l’enfrontament amb els espais que defensem el dret a decidir i la sobirania de Catalunya, però no compartim el seu full de ruta ni el seu relat post 27-S. Defensem l’entesa i punts de
trobada entre federalistes, sobiranistes i independentistes, sobre la base del que ens uneix, per assolir que Catalunya esdevingui un subjecte polític amb capacitat real per a decidir el seu futur.

I també ens reafirmem en la necessitat d’una alternativa progressista a Rajoy per presidir el govern de l’Estat, i afrontar els reptes socials i democràtics que tenim per endavant, entre d’altres donar una sortida política democràtica al conflicte entre Catalunya i l’Estat.

Així mateix com cada Diada, recordem els qui, com Salvador Allende i Víctor Jara a Xile, van donar la seva vida en la lluita contra l’imperialisme, i a d’altres pobles que avui lluiten per la seva llibertat, com el poble palestí, el poble sahrauí i el poble kurd, entre d’altres. Condemnem un veritable cop d’Estat contra el govern de Dilma Rousseff a Brasil, ens felicitem pels acords de pau a Colòmbia, i insistim en què cal una solució urgent d’acollida i rutes segures per a les persones refugiades i migrades.

Per últim, EUiA convidem al poble català a gaudir de la Diada i participar de les diferents activitats reivindicatives que es duran a terme durant la jornada de l’11-S, i convoquem a l’acte que l’espai polític dels Comuns organitzarem a Sant Boi de Llobregat, a les 12:30 al Parc de la Muntanyeta, en motiu del 40è aniversari de la Diada de 1976 celebrada a Sant Boi de Llobregat, la primera des
del final de la dictadura, i que va ser un acte de ruptura democràtica, un acte unitari i massiu d’un sol poble en defensa de la democràcia, de les llibertats nacionals de Catalunya i de la recuperació de les seves institucions d’autogovern.

Visca Catalunya! Volem un referèndum!

Llibertat, igualtat i fraternitat entre els pobles!

Barcelona, 5 de setembre de 2016



Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma