L'Associació Catalana d'Expresos Polítics del Franquisme, davant la polèmica generada per la presència de dues estàtues simbòliques del franquisme en l'exposició que s'inaugurarà al Born el mes d'octubre, i que porta com a títol “Franco, Victoria, República. Impunitat espai urbà”, vol manifestar:

1. Saludem la realització d'una exposició sobre la república, la dictadura franquista i la monarquia parlamentaria actual mitjançant -pel que sabem fins ara- la col•locació en l'exterior del recinte d'unes escultures icòniques d'aquestes etapes, entre les quals hi haurà la “Victòria” del Cinc d'Oros i el Franco a cavall de Montjuïc, junt amb una recreació de l'al•legoria de la República, actualment instal•lada a Nou Barris. A l'interior del Born, segons han informat els mitjans de comunicació, s'explicarà l’ús polític i cultural d'aquestes escultures al llarg del temps com una metàfora del buit ètic generat

2. No participem de les opinions expressades per diverses veus que consideren la presència d'aquestes escultures (la de Franco i la de la Victòria) una apologia de la dictadura i per tant un insult a les seves víctimes. La nostra Associació, que agrupa a víctimes de la repressió franquista que acumulen centenars d'anys de presó, vexacions i tortures diverses i cruels exercides per la dictadura, considera inacceptable que d'altres parlin en nom nostre, o de les víctimes en general erigint-se en intèrprets dels nostres sentiments, vivències i desitjos. Nosaltres, com a víctimes que ens hem associat per transmetre el coneixement de la resistència política, social i cultural a la dictadura, i el dany que ha generat, no ens considerem insultades ni maltractades per l’ús d’un patrimoni escultòric de la dictadura en una exposició que, d'entrada i a l’espera dels resultats, saludem com una manera més d'explicar el que va ser la dictadura, la lluita antifranquista i la repressió que vam patir tots els que ens hi vam oposar activament.

3. Considerem que iniciatives com aquesta ajuden a establir un diàleg amb el nostre passat conflictiu i per tant ajuden a situar en el debat actual esdeveniments històrics com la dictadura franquista, que massa vegades resta en silenci. Al nostre entendre són prematurs els pronunciaments en contra del projecte sense que aquest s'hagi visualitzat i per tant pugui ser contemplat en la seva totalitat, sobretot perquè no considerem en absolut la possibilitat que l'Ajuntament de Barcelona tingui intenció de realitzar un homenatge al franquisme.

4. Finalment, volem constatar la nostra aprovació a l'obertura de l'espai del Born més enllà de l'esdeveniment de setembre de 1714. El veiem com una àgora de tots, que ens identifica i que sentim nostre, obrint la possibilitat a d'altres moments rellevants de la nostra història, mereixedors igualment d'estudi i representació, i difusió amb tots els recursos possibles.

Barcelona, 6 d'agost de 2016
La Junta Directiva



Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma