"El 17 de setembre de 2014 els Veïns i Veïnes de Sagrada Família varen sortir al carrer per manifestar-nos i exigir un model de ciutat. Setze mesos després la situació ha empitjorat i els poderosos pretenen continuar explotant la ciutat per als seus interessos particulars".

SOM BARRIS: ATUREM EL TURISME MASSIU
A la primavera de 2015 es va celebrar el 30è aniversari de la inauguració de la Sedeta, un complex d’equipaments que es va recuperar per a la ciutat gràcies a la lluita veïnal dels barris de Camp d’en Grassot i Sagrada Família. Amb el temps, la Sedeta ha esdevingut un equipament ple de vida, formant part del paisatge urbà i social del seu entorn.

En el període 2000-2015 s’ha produït un creixement progressiu i desmesurat de l’oferta turística als entorns de la Basílica Sagrada Família, propiciada per la cobdícia dels lobbies turístics i la Junta del Temple, i que ha comptat amb la col·laboració de la Generalitat i l’Ajuntament donant suport normatiu a aquesta expansió desenfrenada d’allotjaments hotelers i allotjaments d’ús turístic a les comunitats de veïns.

Aquest fet ha anat acompanyat d’un creixement constant i sense aturador del nombre de visitants a la Basílica de la Sagrada Família, amb les greus problemàtiques que això comporta: Invasió de voreres, proliferació de botigues de souvenirs i terrasses, destrucció del comerç de proximitat i un llarg etc, que està pervertint la idiosincràsia dels barris per convertir-los en un parc temàtic.
De la bombolla immobiliària hem passat a la bombolla turística i, com passa sempre, quan punxa la bombolla, qui paga no són els especuladors, que ja s’han emportat els beneficis, sinó la gent del poble per socialitzar les pèrdues.

És indigne veure com en tot aquest període, i de manera especial els darrers anys, els polítics que han governat han aplanat el camí als poderosos i han venut l’espai públic en benefici d’interessos privats. Mentre el barri s’ha anat empobrint, alhora que han anat augmentant significativament les desigualtats econòmiques i socials, fruit d’una precarietat laboral especialment arrelada al sector turístic i que, en alguns casos, arriba al llindar de l’esclavitud.

El 17 de setembre de 2014 els Veïns i Veïnes de Sagrada Família varen sortir al carrer per manifestar-nos i exigir un model de ciutat. Setze mesos després la situació ha empitjorat i els poderosos pretenen continuar explotant la ciutat per als seus interessos particulars:

* A l’antic Cinema Niza, la immobiliària Cel Urbà i Mercadona, volen construir al bell mig de la Plaça Sagrada Família un supermercat de 1500 metres quadrats, i enfonsar, així, el Mercat Municipal i el comerç de proximitat. Per contra, el veïnat vol que en aquest indret es faci l’Ateneu que el barri necessita.

* A l’antiga seu de la Henkel, el fons Voltor Meridian Capital, del Sr. Faus, projecta un macro-hotel de gairebé 400 habitacions amb una llicència plena d’irregularitats i modificant radicalment, a pitjor, el paisatge urbà del Camp d’en Grassot.
* Tenim milers d’habitatges d’ús turístic que trenquen la convivència de les comunitats de veïns dels barris. Malgrat la moratòria s’estan oferint noves places.

* La Junta del Temple continua fent oïdes sordes a les seves responsabilitats, i tira endavant amb unes obres sense cap llicència i sense pagar cap impost sobre els ingressos milionaris fruit de la explotació turística de la Basílica. Pretén, a més a més, deixar a l’estacada a centenars de veïns afectats pel Pla General Metropolità de l’any 1976. Aquest pla requereix una modificació urgent que prioritzi el dret a l’habitatge dels veïns enfront els interessos de la Junta del Temple.

* La mobilitat als entorns del Temple és insostenible i atempta contra la salut i la seguretat del veïnat. Cal un pla de mobilitat integral que contempli la circulació del tramvia a l’Av. Diagonal i que redueixi la circulació dels actuals 50.000 autocars turístics al mínim imprescindible.

* Es continuen obrint botigues de souvenirs en la zona de prohibició, malgrat les reiterades denúncies que s’han fet.
* Contínua l’obertura indiscriminada de terrasses als voltants del Temple.

* Els equipaments que el barri necessita, com l’Ateneu a l’Antic cinema Niza, estan en perill mentre continuïn paralitzats, després de 15 anys, els acords de Myrurgia: La Residència Centre de Dia de titularitat i gestió pública, a la cruïlla dels carrers Rosselló i Roger de Flor, i els Habitatges Dotacionals dels Jardins de la Indústria.

Els nostres barris i la ciutat necessiten un altre model de turisme que respecti el territori, la idiosincràsia del barris, la convivència dels veïns i veïnes, i els drets laborals de les persones que hi treballen.

És per tot això que convoquem a tots els veïns i veïnes dels barris de Sagrada Família i Camp d’en Grassot, així com la resta de barris de la ciutat, a la manifestació ciutadana que es farà el dia 20 de febrer de 2016 a les 12 del migdia, amb sortida als carrers Marina-Mallorca i arribada als carrers Còrsega-Sicília, amb un recorregut pels llocs emblemàtics: El Temple, el Niza i la Henkel.

Barcelona Gener de 2016

Convoquen:
Associació de Veïns i Veïnes Sagrada Família
Plataforma Gràcia cap a on vas?
Plataforma Recuperem el Niza
Plataforma veïnal Henkel
Associació de Veïns i Amics del Passeig de Sant Joan
Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible

Etiquetes de comentaris: , , ,
Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma