Iglesias, Herrera i Nuet defensen que la candidatura catalana tingui grup propi al Congrés i porti la defensa del dret a decidir en el programa electoral.

En un acte a Barcelona les direccions de Podem Catalunya, ICV i EUiA, i acompanyats del Secretari General de Podemos, Pablo Iglesias, han presentat avui l'inici d’acord per concórrer junts a les properes eleccions generals. Recull la voluntat de crear un grup propi català al Congrés de Diputats que tingui veu pròpia. L'acte ha comptat amb la presència de diversos activistes i representants veïnals com Lluís Rabell (FAVB), Gemma Lienas (Escriptora) o Raimundo Viejo (de la candidatura de Barcelona en Comú) que han destacat la necessitat de bastir una candidatura que reculli l'empenta dels resultats de les confluències d'esquerres a les eleccions del passat 24 de maig.

El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, s’ha declarat satisfet per un acord que, ha vaticinat, permetrà traslladar a l’Estat espanyol el canvi iniciat a les eleccions municipals del passat 24-M i que ha confiat, continuarà a les properes eleccions catalanes amb la candidatura de confluència de ‘Catalunya sí que es pot’.

“El que passi a les generals és important, i ens jugarem la pell perquè hi hagi un bon resultat i el canvi a Barcelona i a Catalunya sigui al final d’any un canvi també per al conjunt dels pobles d’Espanya”, ha dit Nuet.

Així mateix, el coordinador d’EUiA s’ha abstingut de donar lliçons sobre com s’han de fer les coses en altres indrets, però ha declarat sobre la fórmula catalana de confluència que “si aquesta filosofia la podem emetre i algú en fa un bon ús i un bon servei, benvingut sigui”. En tot cas, ha afirmat que “volem que aquesta experiència positiva de les eleccions al Parlament, irradiï optimisme, ganes, i il·lusió” de cara a les generals arreu de l’estat, i ha afegit que IU està informa i “molt contenta” amb la confluència assolida a Catalunya.

Mena: alternativa a les llistes Mas i Rajoy

En la roda de premsa ha intervingut també Joan Mena, que ha començat assenyalant que “el 24 de maig vam demostrar que no només a Barcelona, sinó també a d’altres localitats, la suma ens va fer guanyar i derrotar les polítiques que estan matxacant la majoria social del nostre país”. I per això, ha afegit, “des d’EUiA ens deixarem la pell perquè aquest canvi pugui arribar també a Catalunya el 27-S i a l’Estat espanyol”.

Mena, que ha recordat que “Mas i Rajoy fan veure que es barallen, però es donen la mà, però es donen la mà quan es tracta d’atacar la majoria social”, ha assegurat que el 27-S i a les eleccions generals “l’alternativa serà continuar amb les polítiques continuistes de retallades de la llista Mas o la llista Rajoy, o bé apostar per un canvi que suposi una millora de la qualitat de vida per a la majoria”.

El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, per la seva banda, ha celebrat que s'hagi arribat a aquest acord per formar un grup català al Congrés dels Diputats ja que considera que tot i que "a Catalunya no supeditem res al que passa a l'Estat, tampoc en som aliens" i que la única manera de canviar-ho tot és "lluitar a totes les batalles". Per a Herrera, el projecte "espanta i preocupa a molts" ja que marca un abans i un després per tal que "la pluralitat de Catalunya pugui expressar-se al Congrés". Herrera ha afirmat que "aquesta onada de canvi anirà agafant cada dia més cos" ja que estem "en un moment de cruïlla històrica desprès de guanyar ciutats com Barcelona i després de presentar Catalunya Sí que es Pot".

Al seu torn el secretari general de PODEMOS, Pablo Iglesias, ha afirmat que "som una formació que reconeix la diversitat i la riquesa plurinacional de l'estat espanyol i per aquesta raó és coherent la creació d'aquest grup parlamentari amb veu pròpia". Iglesias ha explicat que l'objectiu de Podemos és "desallotjar a Mariano Rajoy de la Moncloa i volem que aquest canvi arribi també amb Catalunya". En aquesta línia s'ha mostrat convençut de que la candidatura de Catalunya Sí Que es Pot guanyarà les properes eleccions catalanes i "que tothom n'haurà de treure conclusions". Respecte del dret a decidir ha recordat que Podemos sempre ha defensat inequívocament el dret a l'autodeterminació i ha afirmat que "em sembla molt clar el que qualsevol governant hauria de fer i és treballar en la direcció de què es compleixi la voluntat expressada democràticament pels catalans i catalanes" i ha afegit que si altres "fossin més sincers ens podríem acostar jurídicament a que la voluntat dels catalans i catalanes es pugui expressar".

Font: EUiA

Etiquetes de comentaris: , ,




Comparteix
Tw
Fb
G+

Tradueix

Participa
Info Actua Milita
Comparteix
Tw
Fb
G+
Tradueix
Idioma